#Majestátna loď ako Titanic musela mať okrem zásob dobrého jedla na palube aj kvantum alkoholu. Čo sa stalo so všetkými fľaškami, ktoré sa spolu s týmto legendárnym parníkom potopili ku dnu oceánu? Odpoveď ťa možno šokuje, no v skutočnosti sa našli neotvorené fľaše so šampanským, ktoré sa na prvý pohľad javia ako neporušené.
Kľúč záhady
Kladieš si otázku, ako je možné, že fľaše s alkoholom jednoducho nevybuchli? Tento fakt má jednoduché fyzikálne vysvetlenie. K výbuchu, teda implózii, by došlo, keby bol okolitý tlak vo vode silnejší ako ten, ktorý sa nachádza vo vnútri uzavretej nádoby.
K výbuchu fliaš teda neprišlo z prostého dôvodu – pri dosiahnutí kritického maxima sa tlak v nádobe sám od seba vyrovná a prispôsobí sa tomu, ktorý ho ovplyvňuje z okolia.
Je za tým fyzika
Ako uvádza IFL Science, k takémuto javu nemusí dochádzať len pod vodou. Nie je nič nezvyčajné, ak sa na súši tlak objektu zníži, napríklad príčinou odsatia vzduchu z nádoby.
Dôvodom, pre ktorý šampanské v Titanicu nevybuchlo, môže byť práve tlak v samotnej fľaši. Podľa zdroju sa v bežnom šumivom víne nachádza tlak okolo 6 barov. Fľaše sú ale priemerne schopné prežiť približne 20 barov, vzhľadom na dobré tesnenie korku spolu s drôtenou ochranou.
Nepoškodené fľaše?
Samozrejme, nie všetky fľaše boli v neporušenom stave. Tie, ktoré sa našli v o niečo menšej hĺbke, než na dnes oceánu, boli v lepšom stave. Nálezy z približne 50 metrovej hĺbky boli dokonca pitné, pretože ich objavili oblasti približne 5 barov.
Samotný vrak lode sa však nachádzal necelých 4 tisíc metrov pod hladinou, kde už tlak dosahoval takmer 400 barov. V tomto prípade už fľaše, z pochopiteľných dôvodov, nevydržali. Na šampanskom z najznámejšieho parníka by si si teda nepochutil.
Tajomstvom prípadu objavených nepoškodených fliaš je ale obyčajná korková zátka. Tá sa dokáže v prípade hlbšieho ponoru postupne vtlačiť dnu do fľaše. Vyrovná tlak medzi obsahom a okolím, čo spôsobí, že fľaša zostane neporušená. Aspoň naoko, pretože stráca svoju schopnosť vzduchotesného uzatvorenia.
Zdieľať na