#O omega-3 mastných kyselinách si už rozhodne počul z hodín biológie, od lekára či z rôznych videí, zameriavajúcich sa na zdravú životosprávu. Ich dôležitosť by si teda nemal rozhodne podceňovať a snažiť sa jesť potraviny, ako orechy, ryby či rôzne semienka, ktoré sú bohaté na tieto esenciálne mastné kyseliny. Nová štúdia navyše odhalila, že ich význam pre náš organizmus je v skutočnosti omnoho väčší!
Čo omega 3-mastné kyseliny vlastne sú?
Omega-3 mastné kyseliny sa tiež zvyknú označovať len ako omega-3. Patria medzi zdravé tuky, ktoré telu dodávajú energiu a napomáhajú správnemu fungovaniu srdca a mozgu imunitného systému. Ak navyše patríš k tým, ktorí trpia problémami s výkyvmi hormónov, tak je sú omega-3 mastné kyseliny jedným z riešení!
Delia sa na 3 typy: kyselina alfa-linolénová (ALA), kyselina eikozapentaénová (EPA) a kyselina dokosahexaénová (DHA), no dôležitejšie je vedieť, že telo si ich nedokáže vyprodukovať samo. Je potrebné ich prijímať v rámci stravy, no čoraz častejšou a pomerne praktickou alternatívou sú výživové doplnky (suplementy).
V prípade, že nepatríš ku fanúšikom „tabletiek“, tak skvelým zdrojom ALA kyselín sú napríklad vlašské orechy, semená, vajcia, sójové bôby a repkové oleje. Naopak DHA a EPA mastné kyseliny sa nachádzajú v morských plodoch, ako je losos, tuniak, makrela či slede.
Štúdia odhalila ich vplyv na zápaly
O vplyve omega-3 existuje množstvo výskumov, poukazujúcich napríklad na ich priaznivý účinok na znižovanie bakteriálnych pľúcnych infekcií. Podľa National Geographic potvrdila najnovšia štúdia súvislosť medzi protizápalovými vlastnosťami omega-3 a zlepšeným zdravím pľúc.
Testovanie na vzorke 15 000 Američanov a 500 000 Európanov trvalo približne 7 rokov a výskumníci napokon podľa Jamesa P. Kileyho (riaditeľa divízie pľúcnych chorôb Národného inštitútu srdca, pľúc a krvi) „zistili, že vyššie hladiny omega-3 mastných kyselín chránia zdravie pľúc.“
A nie je to len o samotných esenciálnych mastných kyselinách, ale detailný výskum tiež naznačil, že ak tvoje pľúca nie sú v najlepšej kondícii, napomôcť ti môžu aj iné potraviny s protizápalovými vlastnosťami – paradajky, zelenina ako špenát a kel, niektoré orechy a ovocie ako jahody, čerešne a čučoriedky.
K čomu teda výsledky výskumu povedú? Podľa odborníkov by sa na základe týchto zistení mohli vytvárať personalizované jedálničky pre ľudí, ktorí trpia chronickými pľúcnymi ochoreniami.
Zdieľať na