Známa reštaurácia IASAI nie je len o sushi: Ak si ešte nezažil svätý obed, toto miesto musíš navštíviť!

Reštaurácia IASAI pohľad zvonku

Reštaurácia IASAI ponúka vynikajúce sushi i množstvo ďalších prekvapení (Zdroj: čiližrút)

#IASAI vznikol v roku 2017 ako neformálnejšia sestra ikonickej reštaurácie Fou Zoo, ktorá udávala trendy a formovala novodobú bratislavskú gastro scénu už veľa rokov a priniesla do hlavného mesta trend panázijskej kuchyne.

Ide v zásade o ázijské suroviny poprepájané s našimi technikami, surovinami a jedlami, čo poskytuje neuveriteľné možnosti a kreativitu. O najmožnejšie čerstvé a kvalitné ryby a celkový chod reštaurácie sa stará @tomas_lysy, človek s obrovským talentom a vášňou. Kuchyňu z pozície šéfkuchára vedie @michal.scooby.takacs, tiež s obrovskými skúsenosťami z Fou Zoo. Keď ho v roku 2019 zatvorili, IASAI akosi prirodzene prevzal zodpovednosť za posúvanie limitov v chutiach. A sakra úspešne!

.Viac mojich tipov na reštaurácie nájdeš na Čiližrút na instagrame.


Bratislavské Bistro 24: Najlepšie vajcia Benedikt, fúzia Oravy a Japonska či bizarná špecialita – vyprážaná tlačenka!


Krásny priestor na Hviezdoslavovom námestí, ktoré aj vďaka podnikom ako IASAI prestáva byť pascou na turistov. Na výber sú v zásade dva svety – presklená terasa, na ktorej v lete prefukuje vetrík a v zime je vyhrievaná, alebo sushi bar, kde sediac na vysokej stoličke za barom pozoruješ šikovných chalanov, ako @kuric a @salivko, ako ti extrémne zručne a zábavne chystajú bohovské sashimi, nigiry, tataráky či nezabudnuteľné dezerty. To všetko počas komunikácie s tebou.

Vzadu v kuchyni sa zas kúzli s teplou kuchyňou plnou čerstvej zeleniny, najkvalitnejších rýb všemožných druhov s prihliadnutím na ekológiu a udržateľnosť mäsa. Vychádzajú odtiaľ jedlá, ktoré sú bez zveličenia zážitok vizuálny aj chuťový, aký si len tak niekde nedáš.

Atmosféra v reštaurácii IASAI
Atmosféra, chute a krásne jedlá v IASAI (Zdroj: čiližrút)

V IASAI sa nemení menu príliš často, keďže je vyskladané z extrémne kvalitných surovín do premyslených kombinácii, ktoré spájajú chute Európy a Ázie. Výsledok je vždy chuťová explózia a maximálny zážitok. Aj preto sa vždy teším, keď pribudne niečo nové, ale vždy si dám aj niečo s klasiky, ktorá je už neodmysliteľnou súčasťou menu, ako napríklad padrone papričky, wasabi krevety, rôzne moderné sashimi či nigiry alebo už absolútne ikonický matcha veterník a marhuľové šišky so sezamom.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Zdravšia, chutnejšia, domáca: Vyrobte si kolu, netreba vám ani supertajný recept

Okrem jedál, ktoré sú na á la carte menu, ponúkajú v pracovné dni počas obedov rafinovanejší variant ako menúčka, ktoré volajú SVÄTÉ OBEDY. Ide vždy o komplexne vystavané  troj- až štvorchodové menu za veľmi férovú cenu vzhľadom na prevedenie, kvalitu surovín a zážitok. A ten si raz za čas môže dovoliť každý, kto miluje kvalitu a dobré jedlo. A IASAI za to stojí.

Za mňa toto menu dáva absolútny zmysel ako obed v pracovnom týždni, ktorý sa dá v pohode stihnúť v rámci 45 až 60 minút. Poskytne zážitok a som po ňom akurát sýty a plný energie do ďalšieho dňa bez pocitu ťažkosti a prejedenia.

Padrone z reštaurácie IASAI
Padrone ako jedno z najlepších jedál a absolútna stálica menu (Zdroj: čiližrút)

Jedno z najlepších jedál, ktoré je na lístku hádam odvtedy, čo IASAI vznikol, sú plnené padrone papričky. Toto jedlo je esenciou toho, čím by mala panázijská kuchyňa byť. Zelené papričky padrone, typické pre španielske tapas, sú obalené v tempure, ktorá je zas typická pre Japonsko. Paprička je naplnená dokonalou, skoro akoby klobáskovou zmesou, typickou pre strednú a východnú Európu. No a treba, samozrejme, namáčať – o to sa stará kimchi majonéza, ktorá v tomto jedle zastupuje Kóreu.

Nigiri sardinka v reštaurácii IASAI
Toto moderné nigiri by sa uživilo aj ako obraz (Zdroj: čiližrút)

Nájdeš tu vždy zopár bao žemličiek, fantastickú gyozu, tacos s chobotnice, verzie ramenu a tataráky. Poväčšine z rýb a morských plodov a rozhodne ich pri návšteve nevynechaj! Tie sú kombinované s hľúzovkou, ázijskými citrusmi, ako je yuzu, sezamová omáčka ponzu či niečo chrumkavé.

Osobitnou kategóriou je sushi. Tu je IASAi o niekoľko konských dĺžok ďalej ako väčšina konkurencie. Od puristických sashimi, cez jeho moderné verzie, ako aj moderné nigiri. To sú kombinácie chutí, za ktorými sa raz za čas prosto musí. Momentálne im za mňa kraľuje Sardinka. Fantastická ryba na dokonalej ryži, zázvor, sója a vypražená kostra. To je úplný sen!

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Prehľad galérií a múzeí po celom Slovensku: Ktoré z nich by si mal navštíviť?
Bôčik z reštaurácie IASAI
Bôčik je dokonalosť na tanieri (Zdroj: čiližrút)

Konečne sa na menu objavil aj bôčik. Ten si predstav mäkký ako vata, na vrchu chrumkavá kôrka. Sprevádzaný temnou, nasladlou repovou omáčkou, ktorej sladkosti sekunduje kumkvát. Silné chute zjemňuje a neskutočne hravo dopĺňa množstvo nakladanej a čerstvej zeleniny a byliniek. Krásny príklad, ako môže vyzerať jedlo, keď nad ním tím rozmýšľa a očividne doň vkladá vášeň.

Dezerty sú taktiež must-have a, úprimne, vždy je ťažké vybrať, ktorý si dať. Alebo skôr, ktorý vynechať. Legendárne sú matcha veterníky s krémovou plnkou a kopcom strúhanej čokolády. Stálicou menu sa už pomaly stali marhuľové šišky. Hutné, sladké a posypané návykovým sezamovým cukrom. Novinkou je vymakaná krupicová kaša s chrumkavou čokoládou, karamelom a passion fruit. No, skrátka, ako vždy celé dobre.

Krupicová kaša v reštaurácii IASAI
Sladké sa v IASAI vynechať nedá (Zdroj: čiližrút)

Toto je miesto, kde si odsúdený na pravidelné návštevy, ak sem raz prídeš. A je to jedno z mála miest, kde som bol naozaj veľakrát a všetko bolo vždy dokonalé do posledného detailu. Aj pri písaní som si urobil chute a budem musieť skočiť na jedlo do IASA. A čo ty?


Buď s nami aj na Instagrame a dozvieš sa o každom novom článku ako prvý!

Zdroj: hashtag.sk, Instagram/cilizrut
Odporúčame