Žužu a Peťo vymenili dobrú prácu doma za život v Austrálii: Je to ako na inej planéte, s hadmi a pavúkmi sa to na internete preháňa

Foto: Peter Sedláčik

#Jedného dňa si zbalili kufre a vybrali sa žiť za hranice Slovenskej republiky. Na tom by nebolo nič zvláštne. Predsa len, je to pomerne bežné rozhodnutie dvoch mladých ľudí, ktorí chcú okúsiť život v inej krajine. Peter Sedláčik a Žužu Gálová sa však rozhodli odísť do ďalekej Austrálie. O láske k cestovaniu vytvorili blog Lens Between Us, založili si grafické štúdio a vytvárajú neobyčajné fotografie. Prečítaj si rozhovor s dvojicou úspešných Slovákov.

Ako ste sa spoznali a ako dlho tvoríte pár?

Spoznali sme sa v reklamnej agentúre v Bratislave, kde sme pracovali. Zuzka ako copywriter a idea maker a ja ako art director. Vo februári to bude 7 rokov.

Aj keď aktuálne na Slovensku nežijete, vráťme sa späť v čase a pozrime sa na to, čomu ste sa venovali, kým ste tu boli…

Ako som už spomenul, pracovali sme obaja v reklamnej agentúre. Toto náročné prostredie si vyžadovalo väčšinu nášho času. Napriek tomu sme si vedeli nájsť priestor na vlastné záujmy. Zuzka sa venovala ilustráciam a ja som hral v kapele. Spoločne sme trávili čas cestovaním.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Lens Between Us (@lensbetweenus),

Ako sa dá skĺbiť status kolegov a páru zároveň? Nešli ste si na nervy?

V reklamnej agentúre sme každý pracovali v inom kreatívnom tíme, čiže nenastal moment, kedy by sme si mohli liezť na nervy. V Austrálii sme si založili vlastné kreatívne štúdio pod názvom Crea Crea Studio, v ktorom vytvárame vizuálnu komunikáciu pre klientov z celého sveta. So Zuzkou sme spolu doslova 24/7 a stále nás to baví.

Jedného dňa ste si zbalili kufor a odišli žiť do Austrálie. Čo predchádzalo tomuto rozhodnutiu?

Obaja máme radi cestovanie, v práci sme cítili, že by sme sa radi niekam posunuli – zmenili klímu a Austrália nám zo všetkých krajín prišla ako najjednoduchšia na zmenežovanie toho celého.

Zuzka už žila mimo Slovenska. Ako sa ale zrodil nápad odísť do Austrálie? Kde presne tam žijete a ako dlho?

Žužu mala skúsenosti z iných krajín, keď počas štúdia na vysokej škole využívala možnosť vycestovať do zahraničia počas prázdnin. Keď raz človek okúsi cestovanie, spoznávanie nových kultúr, ľudí, chutí a vôni, tak sa toho len tak ľahko nezbaví. Aj to bol dôvod, prečo sme odišli mimo Slovenska, cestovať a spoznávať, kým sme mladí.

Je náročné vybaviť všetko potrebné pre život v Austrálii? Ako dlho vám to trvalo?

Je to celkom jednoduchý proces, ktorý si vyžaduje zozbieranie určitých dokumentov a informácii, ale nie je to nič náročné.

Foto: unsplash.com

Začínali ste od nuly, alebo ste mali v Austrálii už aspoň minimálne zázemie v podobe spoločných známych či rodiny?

Začínali sme tu od nuly. Ja som si stihol odložiť posledné dve výplaty a po príchode minul jednu, kým sa nám podarilo nabehnúť na systém. Začiatky neboli vôbec jednoduché, ale mali sme jeden druhého, čo nám nesmierne pomáhalo.

Čomu sa venujete na opačnom konci sveta a ako sa vám tam darí?

Skúsili sme si rôzne zamestnania, kým sa všetko utriaslo. Momentálne sa tu venujeme práci vo vlastnom kreatívnom štúdiu, kde fotíme, natáčame videá, robíme grafiku. Zároveň spolupracujeme so značkami, ktoré nás oslovujú na spoluprácu cez Instagram, ktorý individuálne využívame na promovanie našich kreatívnych výstupov.

Zuzka pracuje zároveň na vlastnom ilustrátorskom projekte s názvom In Hide and Seek. Mala viacero úspešných výstav po Austrálii a dostáva objedávky z rôznych kútov sveta. Ja sa venujem fotografii a videu. Tiež sa mi podarilo niekoľkokrát vystavovať na najväčšej výstave fotografií v Austrálii. Pred nedávnom som sa pustil do vlogovania.

Spoločne, s našim spoločným kamarátom Jurajom, sme vytvorili projekt s názvom Study Anywhere, ktorý pomáha študentom z rôznych krajín sveta nájsť si školu v Austrálii, a dostať bezplatnú pomoc s vízami, tak ako sa to podarilo nám, keď sme tam išli prvýkrát.

Sú požiadavky na vašu prácu odlišné ako boli na Slovensku?

Na Slovensku sme pracovali v agentúre so štruktúrou, kde sme dostávali zadania cez account managerov. Málokedy sme mali možnosť komunikovať priamo s klientom. Vo vlastnom štúdiu riešime zadania priamo s klientom. Takýmto spôsobom sa vieme slobodne rozhodnúť s kým radi alebo neradi spolupracujeme. Je dôležité byť na jednej lodi. Takýto osobný prístup sa jednoducho nedá porovnať s tým agentúrnym.

Foto: unsplash.com

V čom je Austrália ako krajina odlišná od Slovenska? V čom je lepšia, a naopak, čo vám na nej prekáža?

Neradi by sme porovnávali niečo, čo sa nedá porovnať. Iná krajina, história, systém, poloha. Je to ako žiť na inej planéte. Na Austrálii máme radi to, že tu dokáže žiť veľa rôznych kultúr spoločne. Ak má človek nápady a energiu, má veľa priestoru na sebarealizáciu. Je to nádherna krajina, kde veci fungujú a ľudia majú pozitivny pohľad na život.

Vyhovuje vám mentalita ľudí? V čom sú iní ako našinci a v čom sa od nich môžeme nechať inšpirovať?

Ľudia sú tu otvorení, radi sa rozprávaju a vždy pomôžu, keď môžu. Viacej sa usmievajú, nerobia si tak ťažkú hlavu zo života a zároveň si ho aj vedia užívať. A v čom sa inšpirovať? Buďme k sebe lepši.

Čo vám zo Slovenska chýba najviac?

Rodina, priatelia a domov.

Aká je gastronómia v Austrálii? Na čo netradičné ste narazili?

Austrálčania majú radi mäso a sú milovníci barbecue. Tým, že Sydney je multikultúrnym mestom, nájdete tu kuchyňe z celého sveta. Ak sa dostanete mimo mesta, tak sa výber jedál zúži na rybu s hranolkami alebo na mäso s hranolkami či tradičný mäsový koláč.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Lens Between Us (@lensbetweenus),

Ako ste si zvykli na počasie?

Dobrá otázka. Nečakali sme, že v zimnom období tu môže byť reálne zima. V rámci Austrálie sa nachádzajú hory, kde každú zimu nasneží. Domy tu nemajú rovnako izolované ako na Slovensku a nemajú tu ani kúrenie, takže zima dokáže byť naozaj zaujímavá. Brazílčania zvyknú nosiť páperové bundy ešte pri 20 stupňoch Celzia.

Je to miesto pre každého? Na akej úrovni je zdravotníctvo, školstvo?

Toto nie je jednoduchá otázka. Záleží z akého uhla pohľadu. Pre ľudí z južnej Ameriky je to raj. Keď sa sem dostanú, nemusia si zrazu dávať pozor na zlodejov, cítia sa bezpečne. Je to vyspelá krajina, kde systém funguje tak, ako by mal.

V súvislosti s Austráliou sa objavuje množstvo prípadov, kedy si ľudia v domácnosti našli nepozvaného hosťa napríklad v podobe hada. Stalo sa niečo podobné už aj vám?

Zdielaní na internete je veľa, no realita je taká, že sa tu človek prinajhoršom stretne s pavúkom Huntsman, ktorý síce vyzerá väčšie, ale je neškodný.

Foto: Peter Sedláčik

Keď poviete tamojším ľuďom, že ste zo Slovenska, vedia aspoň približne, kde to je? Ako opisujete našu krajinu?

Málokto vie, kde je Slovensko a málokto ho pozná. Väčšinou ich napadne Slovinsko. Opisujeme ho ako nádhernú krajinu s krásnou prírodou a ešte krajšími dievčatami.

Sledujete aktuálne (nielen politické) dianie u nás? Ako ho hodnotíte?

Sledujeme, a rovnako aktívne, ako keď sme boli doma. Znepokojuje nás dianie na politickej scéne a s otvorenými očami sledujme, čo sa momentálne deje. Veríme, že sa blíži pozitívna zmena.

Niekoľko mesiacov ste žili aj na Bali, o ktorom ste vydali ebook a natočili krásne video. Podobne to bolo aj v prípade Hong Kongu. V Austrálii ste už dokopy päť rokov. Je nejaká krajina, v ktorej by ste sa chceli usadiť natrvalo? 

V Austrálii sme pôvodne plánovalo ostať na rok. Trochu sme si to predĺžili. Na budúci rok sa vraciame naspäť. Rodina je pre nás priorita. Rozmýšľali sme nad tým, kde by sme si vedeli predstaviť sa usadiť. Zatiaľ sme prišli na to, že to bude pravdepodobne v Európe. Či to bude doma na Slovensku, alebo iná krajina, ešte nevieme.

Zdroj: Lens Between Us, hashtag.sk
Odporúčame