Nedomrv si životopis: S týmito radami napíšeš to najlepšie cévečko a skvelá práca si ťa nájde

pexels.com

#Ak chceš napísať fakt dobrý životopis, nestačí ti len stiahnuť šablónu z internetu. Nad jeho konceptom možno stráviš celé hodiny, avšak je to čas, ktorý rozhodne stojí za to. Každý personalista ti povie, že väčšina životopisov sa na seba podobajú ako vajce vajcu. Ak chcieš uspieť, musíš to poňať inak. Naučiť sa aspoň trošku vyčnievať z radu a (nádejnému) zamestnávateľovi poskytnúť informácie, ktoré ho naozaj zaujmú.

Tu je niekoľko užitočných tipov:

#1 Nikoho nezaujíma, kde si chodil do materskej školy

pexels.com

Ani základnú nemusíš priveľmi vyťahovať na svetlo božie. Menej je viac. Stačí, ak v životopise spomenieš strednú či vysokú školu. Nezabudni na školenia a rôzne kvalifikácie, ktorými si zvýšiš skóre. Ak sa však uchádzaš o prácu IT-čkára, rýchlokurz háčkovania v svojom životopise určite uvádzať nemusíš. Zbytočnými informáciami si vôbec nepomôžeš. Skôr naopak.

#2 Neposielaj ten istý životopis na všetky pracovné pozície

Našiel si zopár inzerátov, ktoré ťa zaujali? Super. Môžeš začať s postupným rozosielaním životopisov. Avšak posielať tú istú verziu na desiatky rôznych pracovných miest rozhodne nie je dobrý nápad. Daj si tu námahu. Vždy si svoj životopis poctivo prečítaj, prispôsob ho danej pracovnej pozícii, doplň potrebné informácie a na záver si dôkladne skontroluj gramatiku. Je to nevyhnutnosť.

#3 Lož ma krátke nohy

Photo by The Lazy Artist Gallery from Pexels

Nehraj sa na to, čo nie si. Ak máš vodičský preukaz, no neprešiel si viac ako 100 kilometrov, bolo by nerozumné uchádzať sa o prácu taxikára. Neklam a nezveličuj svoje schopnosti. Ak v životopise budeš tvrdiť, že niečo vieš, a nie je to tak, raz-dva to vyjde najavo. A bez tej hanby sa môžeš zaobísť.

#4 Nepomýľ si životopis s esejou

V prípade, že nie si vedecký pracovník a nemusíš uvádzať zoznam všetkých svojich významných publikácii, skráť rozsah životopisu na 1, max. 2 strany formátu A4. Niektorí „experti“ v snahe zaujať, vypisujú niekoľkostranové eseje, ktoré aj tak nikto nebude čítať. Je to zbytočná strata času. Personalista posudzuje životopis v priebehu pár minút, pretože žiadostí je väčšinu veľa a on sa nemá kedy zdržiavať.

 #5 Zabudni na klišé

pexels.com

Ruku na srdce. Kto aspoň raz v živote vo svojom životopise nepoužil staré-známe otrepané frázy? Flexibilnosť, schopnosť  pracovať pod tlakom, tímová práca. Ak ich máš tiež v svojom CV-čku, radšej ich odtiaľ čo najskôr vyškrtni. Ak chceš uviesť svoje top vlastnosti, skús niečo nové. Veď každý z nás v niečom vyniká. Rovnako, ak holduješ hudbe, napíš akej. Každý má predsa rád hudbu či filmy a takto sa svojim životopisom neodlíšiš.

Možno máš priestorovú orientáciu na bode mrazu, no na druhej strane si vieš za každých okolností zachovať chladnú hlavu. A to sa predsa počíta. Ak máš nejaké (super)schopnosti, určite ich nezabudni uviesť vo svojom životopise.

Veľa šťastia pri hľadaní!

Zdroj: theguardian.com
Odporúčame