Úspech v škole máš zaručený: Toto sú geniálne rady bývalých absolventov, ktoré sú na nezaplatenie

Photo by Kyle Sterk on Unsplash

#Či už derieš lavice na strednej škole, alebo si už stihol posilniť rady vysokoškolákov, určite by si aj ty rád svoje štúdium korunoval úspechom. Niektorým to ide ľahko. Môže za to nielen ich prirodzená charizma, ale i to, že vedia ako na to.

Dnes sme pre teba vybrali 6 skvelých rád od úspešných absolventov škôl, ktorými sa rozhodne oplatí inšpirovať. Tieto rady ťa presvedčia o tom, že správna lekcia má skutočne cenu zlata.

#1 Zapíš sa na čo najviac krúžkov

Photo by NeONBRAND on Unsplash

Väčšina krúžkov, ktoré máš k dispozícii na škole, sú zadarmo. Bola by preto škoda nevyužiť to, za čo by si neskôr musel platiť nemalé peniaze. Preto ak máš chuť naučiť sa programovať, či kresliť, tak neváhaj a zapíš sa na krúžok. Všetko, čo sa naučíš, v tebe ostane. Je to niečo, čo ti nikto nezoberie a ak je výsledkom aj nejaký certifikát, určite ho môžeš spomenúť pri písaní životopisu.

#2 Nespi na hodinách cudzieho jazyka

A to bez ohľadu na to, či študuješ muzeológiu alebo kvantovú fyziku. Znalosť aspoň jedného cudzieho jazyka je niečo, čo je pre tvoju kariéru v dnešnej dobe skutočne zásadné. A nie, to, že vieš po česky pár slov, sa neráta k jazykovým schopnostiam. Preto makaj na hodinách cudzieho jazyka najviac, ako môžeš. Raz to náležite oceníš.

#3 Buď sám sebou

Photo by A L L E F . V I N I C I U S Δ on Unsplash

Keď sa budeš pasovať do role, ktorá ti nesedí, každý to raz-dva zistí. Preto sa nehraj na triedneho „mača“ či ľadovú kráľovnú. Buď sám sebou. Rozvíjaj to, na čo máš talent. A nesnaž sa kopírovať životy ostatných. Je to vôbec jedna z tých najhorších vecí, ktoré môžeš urobiť.

#4 Výber školy si poriadne premysli

Ak chceš robiť to, v čom vyštuduješ, tak mysli na to, že to budeš pravdepodobne robiť po celý život. No ak právo vyslovene neznášaš a pri pohľade na oblek sa ti po tele vysypú vyrážky, nemá zmysel trápiť sa na právnickej fakulte. A to ani vtedy, ak po tom túži tvoja mama či babka. Preto si výber školy poriadne rozmysli. Hlavné je, aby ťa to bavilo. To je skvelý základ.

#5 Uvedom si, že tvoja budúcnosť bude nakoniec vyzerať úplne inak

Photo by David Sinclair on Unsplash

Netráp si hlavu s tým, čo bude, keď skončíš školu. Jasné, že môžeš mať o svojej budúcnosti aspoň akú takú predstavu. Myslieť na to, čo bude o 5 či 10 rokov, absolútne nemá zmysel. Aj tak bude všetko vyzerať úplne inak. Budúcnosť nie je pevne stanovená. Tak preto nemrhaj vzácnou energiou na zbytočné obavy či absolútne demotivačnú vetu „Čo ak…“

#6 Neboj sa požiadať o pomoc

Ak niečomu na prednáške nerozumieš, neboj sa pýtať. Je to lepšie, než tváriť sa premúdro a následne pohorieť na skúškach. Ak máš pocit, že niečo nezvládaš, slušne požiadaj o pomoc. Nie je to hanba. Práve priznanie vlastných nedostatkov z teba spraví sympatickejšieho študenta. Samozrejme vyučujúcich či šikovnejších spolužiakov nemusíš otravovať s každou hlúposťou. Aj tu platí staré známe: „Všetko s mierou!“

Zdroj: greatschools.org
Odporúčame