RECENZIA Pablo Escobar na filmovom plátne: Keď sa sexi naivka zaľúbi do obávaného narkobaróna

Loving Pablo/Bontonfilm

#Zabudnite na novinársku etiku. Keď sa kolumbijskej novinárke zapáči charizmatický zločinec, kódex letí na smetisko ako strela. Poddáva sa vášni, topí sa v krvavých peniazoch a následne sa ako malé dievčatko bojí o svoj holý život. Tak to vychádza z nového filmu Pablo Escobar: Nenávidený a milovaný, ktorý pred pár dňami vstúpil do slovenských kín.

Bez zbytočných otázok

Žurnalistika v Južnej Amerike v 80. rokoch zjavne znamenala flirtovať s každým druhým, luxusne sa obliekať, nahlas sa smiať a nechávať sa pozývať na honosné večierky na počesť vzniku drogového kartelu. Novinárku, ktorá by sa mala pýtať najmä na pôvod veľkého bohatstva ešte väčšieho Pabla Escobara, jednoducho oblbne skládka, na ktorej slávny narkobarón stavia byty pre chudobných. Tak málo stačí a už je ruka v rukáve.

Cit pre drogy a peniaze

Príbehy o láske k nesprávnemu mužovi už nájdeme v každom druhom či treťom filme, preto nie je prekvapením, že ho očakávame aj tu. Po naivnej viere v skutočnú lásku prichádza vytriezvenie. Z dvojhodinovej snímky vyplýva jediný cit – pre krvavé peniaze a obchod s drogami. Pýtate sa: „A čo láska novinárky Virginie Vallejo?“ Sklamem vás, ani táto naoko srdcervúca romanca nie je tým, na čo sa v skutočnosti hrá. Emócie začnú mať naozajstnú hĺbku až v momente, keď bojuje o svoj úbohý život.

Bardemova iskra

Bezohľadný vrah, vládca kokaínového impéria a jeden z najbohatších ľudí planéty. Pablo Escobar (Javier Bardem) hrá svoju rolu veľmi presvedčivo. Nielenže sa vzhľadom podobá na skutočného Escobara, má aj tú povestnú iskru kokaínového kráľa. Naopak Virginia Vallejo (Penélope Cruz) ho len s ťažkosťami dobieha.

Ak sa na film Fernanda Leóna de Aranoya pozrieme dvoma odlišnými pohľadmi, uvidíme zlý a ťažko uveriteľný románik s naivným a prehnaným výkonom Penélope Cruz, za ktorý, prekvapivo, bola nominovaná na dve ceny doma v Španielsku. Ale taktiež veľmi slušný portrét Javiera Bardema a fascinujúci príbeh o vzostupe a páde Medellínskeho kartelu.

Dve línie

Predtým, než sa usadíte do kresla v kine, rozhodnite sa, na ktorú z dejových línií chcete upriamiť vašu pozornosť. Ak sa zameriate na Escobara, vraždy, drogy a túžbu po moci. sľubujem vám kvalitný zážitok. Ak sa poddáte milostnému romániku, rozprávačke deja a Escobarovej milenke, Virginii Vallejo, môžete byť sklamaní.

https://www.youtube.com/watch?v=4-AzekWJ3bM

Odporúčame