Takto znie najlepšia slovenská hudba roku 2017: Ceny predstavili svoje nominácie

Tolstoys

Tolstoys

#Klasickou hudobnou anketou na Slovensku bol dlhé roky Slávik. V ankete popularity bolo jedno, či interpret vydal v uplynulom roku album, stačilo, že má svoju odozvu u ľudí. Po rokoch však množstvo hlasov začalo klesať a tak ich poslední víťazi v roku 2013 získali len niekoľko tisíc. Znamenalo to teda koniec.

Existovali tiež ceny Aurel, ktoré sa istý čas snažili prepojiť svet Slávika s náročnejšou hudbou. Úplne opačne na to išli Rádiohlavy – ceny Rádia_FM nazvané Radio_Head Awards. Tie už roky mapujú alternatívnejšiu produkciu na Slovensku a robia tak celkom zaujímavý obraz slovenskej hudby. Minimálne tej časti, kde nekraľuje Desmod, Elán alebo Peter Cmorík. A zdá sa, že tieto ceny sú životaschopné.

Tento rok sa ceremoniál Rádiohláv odohrá 15. marca, do 25. februára môžu ľudia hlasovať za ich favoritov v jednotlivých kategóriách. Zvoliť sa dá napríklad aj debut roka, singel roka a pozrieť nominácie v žánrových kategóriach.

My sme pre vás vybrali 5 interpretov, ktorí sú nominovaní za album roka a doplnili sme ich o trojicu nominovanú v novinárskej cene pre najlepšiu nahrávku roku 2017. Keďže Modré hory aj Bad Karma Boy sa nachádzajú v oboch, vznikla tak reprezentatívna osmička.

Album roka podľa poslucháčov:

Korben Dallas – Stredovek

Bad Karma Boy – Prekrásny nový svet

Fallgrapp – V hmle

Modré hory – Luxus clan

Tolstoys – Botanika

Nominovaní na novinársku cenu:

Diego – Et in Arcadia Diego

Nvmeri – I Don’t Think So

Tante Elze – Hmota

8 slovenských interpretov, (o) ktorých by ste mali počuť: Nehrajú ich rádia, ich tvorba však stojí za to

 

Odporúčame