FOTO Kúsok Ria na Slovensku: Známu sochu Krista máme aj u nás na Orave

Socha Krista na Orave

#Dnešná generácia dospievajúcich a mladých ľudí patrí k tej šťastnejšej, minimálne čo sa možností cestovania týka. Bez problémov sa totiž dokážeme dostať takmer kdekoľvek. Jediným problémom sú však často práve peniaze, ktoré nám nepríjemne kazia plány a sny na prehliadku našich vysnívaných destinácií.

Jednou z nich môže byť aj magické a farebné Rio de Janeiro, kde okrem známeho karnevalu môžeme nájsť zničené štadióny z olympijských hier nádhernú pláž Copacabana či ikonu celého mesta, obrovskú sochu Krista Spasiteľa. Možno o tom neviete, no vernú kópiu tejto sochy môžete nájsť aj na Slovensku.

Samozrejme, že jej mierka je o niečo menšia ako originál, no so svojou výškou 9,5 metra, rozpätím rúk 7 metrov a váhou 23 ton ide o najväčšiu sochu Spasiteľa na Slovensku. Konkrétne ju nájdete na kopci Grapa a je zatiaľ len treťou verziou slávnej brazílskej sochy na svete, druhou je 23 metrov vysoký Kristus Spasiteľ v portugalskom Lisabone.

Spod jeho nôh je krásny výhľad nielen na Klin, ale aj na Oravskú priehradu, Námestovo, Vavrečku, Suchú Horu aj Roháče. Pri dobrom počasí dovidieť až do poľského Zakopaného na vrch Giewont, a to už je teda slušná diaľka. Stvoriteľom sochy je Peter Ganobjak, miestny ľudový rezbár. Aby toho nebolo málo a toto miesto pritiahlo ešte viac záujemcov, o rok postavili v tesnej blízkosti sochu svätého pápeža Jána Pavla II.

https://www.instagram.com/p/BW0SZnil6PS/?tagged=sochakrista

Odporúčame