Toto o pyramídach určite nevieš: Záhadné stavby ukrývajú kopec tajomstiev, najväčšie z nich odhaľuje najnovšia štúdia

Niečo tak banálne by malo byť riešením niekoľko tisícročí trvajúcej záhady, ktorú sa doposiaľ nepodarilo nikomu rozlúsknuť (Zdroj: Freepik/wirestock)

#Egyptské pyramídy sú vyhľadávaným skvostom, ktorý potrebuje vidieť každý návštevník tejto krajiny. Vzhľad týchto netypických stavieb fascinuje ľudstvo už niekoľko tisícročí a nie je tomu inak ani v modernom svete. Veľký otáznik však visí nad ich pôvodom – mnohých zaujíma najmä technická stránka týchto monumentov.

Záhada bola vyriešená

Zamyslel si sa niekedy nad tým, ako je vôbec fyzicky možné, aby vzniklo niečo tak grandiózne, ako sú pyramídy? Určite nie si sám, hovorí o tom aj nová štúdia, o ktorej informoval portál Science Alert. Tá opisuje nové poznatky o legendárnom riečnom ramene, ktoré malo obkolesovať komplex najznámejších pyramíd v Gize.

Niečo tak banálne by malo byť riešením niekoľko tisícročí trvajúcej záhady, ktorú sa doposiaľ nepodarilo nikomu rozlúsknuť. Starí Egypťania mali práve v týchto miestach využívať silu vodnej dopravy, pomocou ktorej si na miesto nanosili veľké kamenné bloky, z ktorých dodnes stoja záhadami obmývané pyramídy.

Zoskupenie pyramíd

Nápadité rozloženie jednotlivých pyramíd bolo pre vedcov záhadou už veľmi dlho. Známe zoskupenie, v ktorom sa nachádza aj Veľká pyramída v Gize, stojí uprostred púšte, v nie príliš priaznivých podmienkach pre akýkoľvek ľudský rozvoj.

Dohady o existencii akejsi rieky rozoberalo ľudstvo už dlhšiu dobu, no doposiaľ neboli potvrdené žiadne dôkazy. Teraz sa však medzinárodnému tímu vedcov podarilo vypátrať niečo, čo teóriu o jej niekdajšej existencii potvrdilo – pomocou špeciálnej satelitnej snímky odhalili záhadné riečne rameno, ktoré podrobnejšie preskúmali.

Prelomová technológia

Vďaka špeciálnemu spôsobu snímania vedci prenikli pod povrch oblasti a preskúmali vyschnuté riečne korytá. Informácie získané z terénu hovoria, že je naozaj vysoko pravdepodobné, že tadiaľ naozaj tiekla rieka. Počas obrovského sucha, pred viac ako 4-tisíc rokmi, začala zanikať.

Spomínané pyramídy stoja asi kilometer od miesta, kde by sa mal eventuálne nachádzať breh pradávnej rieky. Vedci predpokladajú, že práve na týchto miestach stavitelia presúvali mohutné stavebné kamene jeden po druhom.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Novinky z podmorského sveta: Pozri sa, čo ukrýva záhadný objekt uprostred šíreho oceánu

Čo sa týka rozloženia jednotlivých stavieb, aj pre toto má spomínaná štúdia vysvetlenie. „Keďže rameno rieky sa v priebehu času menilo, králi zo 4. dynastie robili iné rozhodnutia o umiestnení pyramídy, ako králi v 12. dynastii“.

Sleduj náš Instagram

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame