Top 5 rebríček pre každého gurmána: Vo svete nájdeš tie najdivnejšie pizze

Ak je tvojou najobľúbenejšou pizzou stále Margherita, týchto 5 pízz zrejme nebude pre teba tým pravým (Zdroj: Unsplash/Ivan Torres)

#Fakt, že fantázii sa medze nekladú, si uvedomujú nielen umelci, ale aj kuchári. Keď si ešte ku vymýšľaniu nových jedál pridáš to, že človek si časom zvykne takmer na čokoľvek, kuchárom a pekárom sa tak otvoria celkom nové hranice. Môžu experimentovať s chuťami a surovinami. Asi neexistuje vhodnejšie jedlo, ktoré môže takýmto experimentom padnúť za obeť, ako je pizza. Je tiež zrejme jedným z troch najobľúbenejších jedál na svete. Keď ochutnáš týchto 5 pízz z celého sveta a dokonca ti budú chutiť, môžeš si s čistým svedomím povedať, že si gurmán.

Banana Curry pizza (Švédsko)

O banánovej pizzi zo Švédska si už určite počul. V tejto krajine patrí k tým najobľúbenejším, môžeš si ju teda dať v mnohých reštauráciách. Už len samotná chuť korenia kari nemusí sadnúť každému. Práve v tomto korení je však obsiahnutý mix sladkých a slaných chutí, ktoré sa vraj snúbia aj v bananovej kari pizzi. Tá sladká však, našťastie, prevláda.

Hoci si ju dnes môžeš dať aj vo vegetariánskej (respektíve vegánskej) variante, odporúča sa skúsiť tú klasickú, teda aj s údenou šunkou. Pokiaľ si si však doteraz nenašiel cestu k ananásu na pizzi, je pravdepodobné, že banánu, koreniu kari a šunke dáš prednosť v troch rozdielnych jedlách.

Krokodília pizza (Austrália)

V Austrálii si, okrem iného, môžeš pochutiť na pizzi s krokodílím mäsom. Samotné mäso rôznych druhov je bežnou záležitosťou na tomto type jedla, no keď si predstavíš, ako krokodíl vyzerá, možno tak trochu zneistieš.

Krokodílie mäso je inak marinované v pikantnom kokosovom kréme. V austrálskom Heritage hoteli ju servírujú s čerstvými thajskými bylinkami. No v mierne odlišných variantoch ju dostaneš aj v iných reštauráciách. Divočinu Austrálie teda môžeš spoznať aj na tanieri. No a ak si dostatočne odolný, môžeš skúsiť aj pizzu, na ktorej nájdeš mäso z kengury a vtáka emu.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Spoznaj trendové superfoods: Sú naozaj také super, aby si ich potreboval vo svojom jedálničku?

Sépiová pizza (Japonsko)

V Japonsku určite narazíš na dlhý rad jedál, ktoré sa ti budú zdať prinajmenšom netypické. Morské plody sú bežnou surovinou, na ktorú natrafíš aj pri výbere pizze. Hoci je možné, že pizzu s mäsom tohto hlavonožca si môžeš objednať aj v iných kútoch sveta, práve v Japonsku to môže byť celkom iný zážitok. Mäso je podávané na klasickom paradajkovom základe.

V niektorých prípadoch sa tiež nevyhneš ani charakteristickej čiernej farbe, ktorú sépie vylučujú. Tá má podľa niektorých zdrojov jemnú rybaciu chuť a arómu, a je, len tak mimochodom, často používaná nielen v japonskej kuchyni, ale napríklad aj v talianskej. Aj tu môžeš mať najväčší problém s tým, ako tieto živočíchy vyzerajú. Podobne, ako aj krokodíl, ani sépia nie je práve tvorom, ktorý by sa v našom jedálničku často vyskytoval.

Mockba pizza (Rusko)

Pokiaľ miluješ dary mora, Mockba pizza, ktorú si môžeš dať v Rusku, môže byť tvojim splneným gurmánskym snom. Jej tvorcovia sa očividne inšpirovali klasickou quattro formaggi, kde nájdeš 4 druhy syra. Ako už tušíš, na Mockba pizzi nájdeš 4 druhy mäsa, presnejšie mäsa morských živočíchov. Nájdeš na nej sardinky, makrely, tuniaka a lososa. Nevšedná zážitok dopĺňajú aj cibuľa, bylinky a ikry. Treba spomenúť, že pizza je servírovaná na studeno.

Ak sa teda niekedy vyberieš na trip do Ruska, určite by si ju mal skúsiť. Charakteristický rybací zápach nemusí vyhovovať každému (je pravdepodobné, že nebude vyhovovať takmer nikomu), no ak sa už rozhodneš to s týmto jedlom skúsiť, si zrejme pripravený na všetko.

Mockba pizza z Ruska je splneným snom všetkých milovníkov rýb a morských plodov (Zdroj: Unsplash/ Drew Farwell)

The Cadbury Creme Egg pizza (Manchester, Anglicko)

Na pizzu si môžeš dať prakticky čokoľvek. Niektorí kuchári to tak skutočne aj robia. Pizza na sladko teda nie je ani v našich končinách tak úplne raritou. No ak sa vyberieš do Anglicka, presne do Manchesteru a navštíviš napríklad vtipnú reštauráciu Crazy Pedro’s, v ponuke nájdeš aj The Cadbury Creme Egg pizza. Ako opäť tušíš, hlavnou doménou tohto jedla je známe čokoládové vajíčko balené vo fialovo-žltom alobale. Ten síce na tejto pizzi nenájdeš, no aj tak sa jedná o nevšedný pokrm.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Po rokoch sa vrátil z Toskánska domov: Teraz v Bystrici otvára pravú neapolskú pizzeriu, ako vníma pizzu hawai?

Z pomedzi tipov, ktoré sme ti v článku priniesli, však pôsobí asi najprijateľnejšie. Okrem čokoládových vajec, ktoré by si mal nájsť na každom dieliku, sa dočkáš aj marshmallows a brownies. Dobrú chuť.

Ktorú pizzu by si si dal ty?

 

Sleduj nás na Facebooku

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame