Po rokoch sa vrátil z Toskánska domov: Teraz v Bystrici otvára pravú neapolskú pizzeriu, ako vníma pizzu hawai?

Michal Langone

Michal Langone je skutočný pizza majster (Zdroj: Archív Sympl.food)

#Talentovaný pizza majster Michal Langone sa narodil v Prahe do rodiny Slovenky a Taliana. Časť života strávil v Toskánsku, kde si zamiloval výrobu talianskeho národného pokladu — neapolskej pizze. Svoje dlhoročné skúsenosti teraz priniesol na Slovensko a v Banskej Bystrici už čoskoro otvorí svoju prvú pizzeriu Langone Pizza Art. Ako vyzerá každodenný život v Toskánsku, je ananásová pizza problém a baví ho vôbec slovenská kuchyňa?

Narodil si sa v Prahe, tvoja mamka je Slovenka, otec Talian. Cítiš sa byť viac Slovákom či Talianom?
Moje srdce bije pre kuchyňu, čo považujem za taliansku časť mojej povahy. Pritom pubertu a najkrajšie roky môjho života som strávil na Slovensku, kde som si vytvoril doživotné priateľstvá…

V Toskánsku si žil 10 rokov, čo si tam za ten čas „porábal“?
V Toskánsku som pracoval v rôznych konceptoch ako kuchár, tiež som rozvíjal svoju kultúru a skúsenosti v gastronómii, ktorá sa považuje za vôbec najlepšiu v Taliansku.

Prezradíš, ako vyzerá bežný život v tomto talianskom regióne?
Ak si kuchár, pracuješ šesť dní v týždni, 12 hodín denne, s dvoj- až trojhodinovou siestou na obed. Keď máš voľno, chodievaš von jedávať pizzu a piť dobré víno.

V čom si si zamiloval Slovensko a prečo si sa napokon rozhodol vrátiť sa sem?
Na Slovensko som sa vrátil najmä kvôli starým rodičom, ale osud chcel, aby som sa tu napokon zdržal. Koniec koncov, baví ma to tu stále viac.

Baví ťa aj slovenská kuchyňa? Na čom si rád pochutíš?
Rád si pochutím na každom dobre pripravenom jedle. Jedným z nich môžu byť aj halušky.

Tvoja špecialitka je pizza, konkrétne neapolská. Väčšina slovenských podnikov však servíruje pizzu Romana. Aké sú medzi nimi rozdiely?
Keď si dáš dobrú neapolskú pizzu, tak Romanu už proste nechceš (smiech).

Jeme podľa teba na Slovensku kvalitnú pizzu?
To posúďte vy, keď ochutnáte tú moju.

Keby si si mal vybrať medzi lokálnou pizzou z miestnej slovenskej reštiky alebo svetoznámej donáškovej siete Domino’ s, ktorá voľba by zvíťazila a prečo?
Určite by som vybral pizzu z miestnej slovenskej reštaurácie, aby som podporil mieste gastro.

Je pizza a ananás skutočne taký strašný kulinársky prešľap, ako sa nás talianski šéfkuchári snažia presvedčiť?
V tomto platí, že sto ľudí, sto chutí. V každom prípade, moja Hawai pizza bude najdrahšia pizza na Slovensku.

Čo ešte na pizzu nepatrí?
Jahody!

Naposledy si kuchtil neapolskú pizzu pre banskobystrický podnik, ktorý žiaľ krízu neprežil. Čomu sa venuješ aktuálne, resp. čo chystáš?
Všetku energiu za posledný rok som investoval do mojej vlastnej prevádzky Langone Pizza Art, ktorú otvorím v Banskej Bystrici už o pár týždňov.

Sleduj náš Instagram

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame