Ako bolo na 50 Centovi v pražskej O2 Aréne? (Dojmy)

Zdroj: vlastná foto

Nebudem klamať, môj najobľúbenejší raper zo zahraničia je bezpochyby 50 Cent. Začal som ho počúvať ako mladý fagan, ktorý nemal vtedy tušenia, že skladba Candy Shop nie je o cukríkoch, ale o ženách. Bol to prvý rap, ktorý sa ku mne spoločne s Kontrafaktom a ich albumom E.R.A. dostal do uší. Na jeho koncert som plánoval ísť už niekoľkokrát, ale prvý raz sa mi to podarilo až teraz v Prahe. Aký bol teda koncert z pohľadu najväčšieho fanúšika? Čítaj ďalej.

50 Cent sa vrátil do Prahy po 12 rokoch. Lístky boli ihneď fuč

Oznámenie, že 50 Cent príde do Prahy do O2 Arény v rámci jeho Greenlight Gang World Tour, ma nesmierne potešilo. Bolo to 1. augusta, pričom už na druhý deň sa začal predpredaj lístkov. Všetky lístky boli fuč do 1 týždňa, čo je aj na veľké hviezdy slušný úspech. Lístky som si kúpil na sedenie, pretože som chcel mať aj s frajerkou väčší komfort.

Poloha lístkov bola super, keďže sme boli dosť blízko a videli sme všetko (pre zvedavcov to bol sektor 102). Jeden lístok stál 100 €, čo je celkom lacné v porovnaní s inými hviezdami, tie lacnejšie stáli 80 €. Doteraz mi je zle, keď som videl, že najdrahší lístok na Nicki Minaj v Bratislave stál cez 500€.  Keďže sa takto rýchlo vypredali lístky, Fifty sa rozhodol, že pre veľký záujem ešte pridá jeden koncert navyše.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa 50 Cent (@50cent)

Vypredaný koncert bol 18. 10 (utorok) a ten ďalší sa pridal na 17. 10 (pondelok). Popravde ma celkom sklamalo, že ľudia, ktorí neváhali kúpiť lístky ihneď a sú zrejme aj väčší fanúšikovia legendárneho rapera, ho uvidia až na ďalší deň a sú v podstate tí „druhí“. Bál som sa, že Fifty už nepodá taký dobrý výkon, keďže bude mať koncert hneď na druhý deň a na rovnakom mieste, ale našťastie, to sa nestalo.

Legenda, ktorú cenia Slováci i Česi 

50 Cent sa vrátil do Prahy po dlhých 12 rokoch, takže je jasné, že jeho súčasná pozícia je iná, ako vtedy, keď bol na konci svojho primetime. 50 Cent bol na absolútnom vrchole rapového sveta v rokoch 2002 až 2005, kedy nemal konkurenciu. To malo vplyv aj na náš trh na Slovensku a Česku, kde má množstvo fanúšikov. Všetko nám zo západu prichádzalo neskôr, a tak mal reálne väčší vplyv, ako väčšina raperov pred rokom 2000.  V tej dobe vyšiel aj prvý oficiálny KF album, takže rap sa do mainstreamu dostával čoraz viac a viac, a to nielen v našich krajinách.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
V LA sa opäť strieľalo. V Comptone umrel ďalší rapper

Každý pozná In Da Club, Candy Shop, Window Shopper a množstvo ďalších hitov, s ktorými ovládol hru. Gangsta rap bol jednoducho v kurze, rovnako aj štýl beatov a celkovej pózy. Curtis Jackson II je predovšetkým raper, ale je aj príležitostný herec, režisér a mimoriadne úspešný podnikateľ. Držiteľ cien Grammy sa preslávil najmä debutovým albumom Get Rich or Die Tryin‘, ktorého sa predalo viac ako 30 miliónov po celom svete. Album z roku 2002, s ktorým Fiftymu pomohli vtedy slávnejší kolegovia Dr. Dre a Eminem, trhal rekordy a prepisoval hudobnú históriu. 50 Cent za album pozbieral množstvo ocenení.

V tej dobe mal spomínaný album každý vo svojom playliste na mobiloch s tlačidlami či MP3-kách, rovnako aj album Massacre z roku 2005. Vzhľadom na túto históriu je jasné, že 50 Cent u nás vždy zaboduje.

Ako prebiehal koncert v O2 Aréne?

Množstvo ľudí asi bude porovnávať koncert Kendricka Lamara a Fiftyho. Prvý menovaný mal v O2 Aréne koncert o týždeň skôr, a tak je normálne, že sa bude porovnávať. Aj keď ako hovorí Rytmus, neporovnávaj, užívaj. Ak to chceš predsa porovnávať, tak odporúčam tento článok.

Ja preskočím rovno k veci. 50 Cent nemal žiadnych predskokanov, iba DJ-a, ktorý hral po otvorení O2 Arény. Z pohľadu platiaceho zákazníka mi to je jedno, keďže sme tam všetci boli iba kvôli nemu. Pred samotným začatím koncertu som si kúpil drink a dokonca aj oficiálny merch, ktorý bol celkom podarený. Tričko ma vyšlo na 40€. V merchandise obchodoch boli rôzne variácie tričiek a mikín, pričom ste si mohli kúpiť aj bejzbalový dres s jeho menom a číslom 50.

50 Cent Tour merch
50 Centov merch (Zdroj: vlastná foto)

Pohodlne som sa usadil a show mohla začať. Nečakali na nás žiadne špeciálne pódia v dave, ako mal Kendrick, ale skôr veľké obrazovky a špeciálny dvoj-podlažný priestor pre živú kapelu. Tá bola v zložení gitarista s elektronickou gitarou, bubeník, basgitarista, dvaja hudobníci na klávesoch a spomínaný DJ. Na stranách pódia stáli dve veľké fľaše šampanského a áno, tipujete správne, jeho značky Le Chemin Du Roi, ktorú neustále promuje na IG. Ako hypemanov si so sebou zobral raperov a kamarátov z G-Unit. Boli to Tony Yayo a Uncle Murda.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Yael s umelými prsiami ako Nicki Minaj v jej hite Anaconda (VIDEO)

Show sa začala spustením videa, v ktorom bol prierez Fiftyho kariéry. Cez jeho albumy, klipy, značky a všeličoho možného. Hneď po tom vybehli všetci na stage a začali nesmrteľnou klasikou Whats Up Gangsta, ktorú doprevádzali menšie ohňostroje. Ak si to neviete predstaviť, video je nižšie.

50 Cent nepoľavoval a dával prvú polhodinku hit za hitom, takže ste sa nestihli ani spamätať a už ste počuli ďalší banger. Na stage prišli asi po 3 skladbe aj sexy tanečníčky, ktoré oživili show svojím tancom a vyzlečeným vizuálom. Fanúšik sa musel cítiť ako v New Yorku, alebo presne ako v klipoch. Dobrá hudba, gangsta rap, neodolateľné hooky a twerkujúce zadky. Počas celého koncertu sa v pozadí prehrávali aj videoklipy, ktoré dotvárali krásnu atmosféru. Vypredaná O2 Aréna dvíhala ruky, presne ako Fifty pri skoro každej skladbe.

Taktiež vzdal poklonu zosnulému Pop-Smokeovi, keď rapoval svoj part v tracku The Woo. Tony Yayo a Uncle Murda nemali vlastné výstupy, len sem-tam Yayo odrapoval niečo z nejakého tracku, kde má svoje rýmy. Svoju prácu robili dobre, obohatili stage a mali super vplyv na publikum. Prvá polovica koncertu prešla rýchlo ako vietor, keďže odzneli hity, ktoré poznajú snáď aj tvoji rodičia. Pri niektorých skladbách mohli fans vidieť menšie ohňostroje a výbuchy, pri skladbe Disco Inferno zase plamene šľahajúce z pódia.

Čo ma celkom prekvapilo je, že 50 Cent mal celkom dobrý hlas. Jeho koncerty mám už roky napozerané z videí na YouTube a vždy to znelo tak, že sa trápil. Odchádzal mu hlas, znel úplne inak, jeho hlas bol hrubý a odlišný ako zo skladieb. Je to v poriadku, veď máloktorý interpret znie presne ako zo Spotify. Keďže posledné roky nerapoval pravidelne na koncertoch, znel logicky inak, ako sme zvyknutí.

Aftermovie od Fiftyho z obidvoch koncertov v Prahe

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa 50 Cent (@50cent)

Druhý koncert v Prahe bol 14-ty v poradí, takže sa vyrapoval a doladil detaily. Áno, nie je to spevák a bolo počuť, že sa pri niektorých refrénoch trápi, ale musím mu dať rešpekt za to, že si odrapoval všetko sám, bez žiadneho playbacku. 47-ročný OG to dal ako pán a celkovo hral niečo cez hodinu a pol. Niektorí tvrdia, že atakoval 2 hodiny, ale to si nemyslím. Každopádne, som rád, pretože niektorí umelci zo zahraničia sú schopní hrať 45 minút a ísť preč. Fifty dal niekoľko prídavkov a bavil ľudí po celý čas. Smial sa, užíval si ľudí a bolo vidieť, že ho to baví, aj keď je náročné hrať toľko koncertov za takú krátku dobu.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Dokkeytino púta novým videoklipom. Čím je špecifický?

V druhej polovici koncertu dal rešpekt aj nedávno zosnulému raperovi Cooliovi, keď zahral jeho najväčší hit Gangsta´s Paradise. Fanúšikovia prespievali celý track a mal som až zimomriavky. Tie som mal mimochodom počas celého koncertu a neraz som mal slzy na krajíčku.

Musím oceniť aj živú kapelu. Reálne som sa bál, že to nedopadne dobre, pretože niektoré skladby nie sú stvorené na živé hranie. Nie je to jednoducho ono. Rovnaký názor mal aj Separ, ktorý sa podobne vyjadril na svojej storke. Chválabohu, sa mýlil. Živá kapela tie tracky okorenila a dodala im šmrnc. Pri skladbe No Romeo No Juliet vyšiel dokonca na pódium huslista, ktorý zahral sólo a predviedol nosné prvky skladby. Bolo to neuveriteľné.

Pri niektorých skladbách mali svoje sóla aj bubeník či gitarista. Cením určite aj predvedenie skladby Hate Bein‘ Sober, kde počas časti Chief Keefa mala sólo aj tanečníčka, ktorá svojím hype-om rozpumpovala dav spoločne so svetelnými efektami. Na stage doviedol po skladbe Big Rich Town aj dvoch hercov z jeho seriálu Power, ktorých som však nespoznal. Ako jediné negatívum vnímam ľudí, ktorí si celý koncert točili a zabudli, že sú vôbec na živom koncerte. Bohužiaľ, taká je doba.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa 50 Cent (@50cent)

Ak by som to mal zhrnúť, tak tento koncert sa naozaj vydaril. Ľudia odchádzali šťastní a dokonca som na koncerte zahliadol aj množstvo raperov ako sú napríklad Rytmus, Frayer Flexking, Yaya Rebel, Orion z PSH a ďalší. Každý z nich sa chcel pozrieť na legendu z New Yorku, ktorá ovplyvnila určite aj ich hudobný vkus. Fiftyho si budem chcieť určite vychutnať aj nabudúce. Get Rich or Die Tryin. 

Na našom IG máme vo výberoch aj nejaké storky z koncertu, takže to určite bež skontrolovať! Ak si bol/a na koncerte, radi uvidíme tvoj názor v komentároch.

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame