Za deň zmaže aj 200 miliárd dolárov: Čo je to volatilita a prečo je pre krypto príznačná?

Kryptomeny a volatilita

Kryptomeny zažívajú obrovské výkyvy vo svojej hodnote (Zdroj: GettyImages)

#Trh s kryptomenami je stále pomerne nový a rýchlo rastie. Za svoju krátku históriu vyprodukoval množstvo krypto-miliardárov, milionárov, ale aj nešťastníkov, ktorí do krypta naliali celoživotné úspory a v okamihu o ne prišli. Jedni aj druhí mohli pritom nakúpiť rovnaké mince, no zatiaľ čo jeden zarobil, druhý o svoje peniaze prišiel. Či svoj vklad znásobíš, alebo oň prídeš v princípe nezávisí od toho, akú mincu kúpiš a predáš, ale kedy ju kúpiš a predáš.

Faktom je, že všetky kryptomeny zažívajú obrovské výkyvy vo svojej hodnote — na Wall Street takéto výkyvy označujú slovkom „volatilita“ a množstvo odborníkov (oprávnene) vraví, že kryptomeny sú neuveriteľne volatilné investície. Za deň môžu stratiť hodnotu aj o 30 % či z celého trhu vymazať 200 miliárd dolárov, ako sa stalo v máji tohto roka.

Prečo sú kryptomeny volatilné?

Pri odpovedi na túto otázku ti pripomenieme niečo, na čo sa miestami pri diskusiách o krypte zabúda — kryptomeny nie sú ničím kryté, de facto nemajú žiadnu vnútornú hodnotu. Neexistuje žiadne zlato ani diamanty, ktoré by kryli ich hodnotu. Takže keby si napochodoval do NBS s pár bitcoinami s otázkou, či ti ich zamenia za bankovky zo štátnej rezervy, asi by ťa poslali kade ľahšie.

Samozrejme, všetci zarytí fanúšikovia kryptomien nesúhlasia. Avšak, existuje argument, podľa ktorého sa hodnota mince odráža iba od toho, do akej miery sú ľudia ochotní s konkrétnou kryptomenou obchodovať — teda vymieňať za ňu tovar, iné kryptomeny či doláre.

„Nízka trhová kapitalizácia krypto-trhu znamená aj väčšiu volatilitu, keďže máme pomerne malý trh a príliš veľa špekulantov z rôznych kruhov. Tí najväčší sa často označujú ako „whales“ (veľryby) a veľakrát manipulujú s cenou kryptomien,“ vysvetľuje Dávid Kokavec, zakladateľ portálu kryptotrejder.sk. „So stúpajúcou adopciou kryptomien a zvyšujúcou sa celkovou kapitalizáciou očakávam v priebehu rokov čoraz menšiu volatilitu. To však ešte potrvá a na volatilitu si budeme musieť zvyknúť ako na bežnú súčasť tohto mladého odvetvia.“

Pomôže ti stratégia

Patríš medzi investorov, ktorí by v krypte napríklad radi ochránili svoje úspory pred stúpajúcou infláciou? Potom mysli na to, že svoje úspory presúvaš na neregulovaný trh a do komodít, ktoré nie sú ničím kryté. Ak platí, o čom hovoríme, potom je trhová hodnota kryptomien založená výlučne na špekuláciách. A pri špekulatívnych investíciách musíš rátať skutočne so všetkým — aj s variantom, že o svoju investíciu prídeš.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
TEST raw kakaových tyčiniek: Jednu sme ani nedokázali dojesť

Podľa odborníka je kľúčové mať pripravenú poriadnu stratégiu. Ako by som sa mal investor zachovať, ak trh stúpa, a ako, keď klesá? „Neexistuje jeden správny návod, na výber je množstvo stratégií, s ktorými vieme pracovať. Vo všeobecnosti je múdre postupne predávať, ak trh rastie, a naopak dokupovať, ak trh klesá,“ vysvetľuje Dávid. „Treba však brať do úvahy trend, ktorý na trhu prevláda. Ten môže byť medvedí (klesajúci) alebo býčí (rastúci). Bežný investor však veľmi ťažko zhodnotí ten správny moment, a preto často predáva neskoro alebo prikupuje priskoro.“

Chystáš sa investovať do kryptomien?


Chceš byť nonstop v obraze?

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame