Je pre teba zdravie dôležité, no nemáš na cvičenie čas? Vedci zistili, že stačí mať pohyb cez víkend

cvičiaca žena

Dostatok pohybu prispieva ku zdraviu (Zdroj: Unsplash/Jonathan Borba)

#Vedci opäť skúmali, aký veľký vplyv na zdravie má cvičenie. Vďaka zberu a analýzy dát tentoraz zistili, že nie je nutné, aby sme si cvičenie rozdeľovali rovnomerne počas celého týždňa.

Podľa novej štúdie totiž stačí, aby sme si počas toho týždňa odbili svoju pravidelnú dávku pohybu. Je pritom jedno, či tak urobíme hneď na začiatku týždňa, v strede, alebo až cez víkend. Pokiaľ je pre teba zdravie dôležité, no na cvičenie počas pracovného týždňa nemáš čas, nezúfaj.


Koniec výhovorkám! Vyskúšaj novú slovenskú tréningovú aplikáciu: Cvičenie sa stane zábavou


Dôležité je množstvo, nie rovnomernosť

Vďaka vedcom, ktorí zbierajú a analyzujú obrovské množstvá dát, toho už o cvičení a o tom, aký vplyv na zdravie má pravidelné cvičenie, vieme dosť. Je známe napríklad to, v ktorej časti dňa, ako často a ako intenzívne by sme mali cvičiť. Vo všeobecnosti ide skôr len o odporúčania, no tie sú založené na údajoch od tisícok účastníkov a ukazujú, čo pre väčšinu z nich funguje najlepšie.

V novej medzinárodnej štúdii výskumníci analyzovali zdravotné údaje 350 000 Američanov. Tie boli zozbierané v rámci každoročného zdravotného prieskumu národa. V rámci tejto štúdie sa tím vedcov, ktorý viedol Mauricio dos Santos z brazílskej univerzity v Sao Paulo, zameral na jednu konkrétnu otázku. Zjednodušene zisťovali, aký vplyv má to, ako si človek rozvrhne odporúčané týždenné množstvo fyzickej aktivity.

Inak povedané, aký je rozdiel medzi tým, keď si niekto cvičenie takpovediac „odbije“ na jeden alebo dva razy a tým že si ho pravidelne rozvrhne na celý týždeň. Podľa Svetovej Zdravotníckej Organizácie by mal dospelý človek týždenne venovať 150-300 minút mierne náročnej, alebo 75-150 minút náročnej fyzickej aktivite.

cvičiace ženy
Svoju týždennú dávku cvičenia si môžeš odbiť aj v jeden deň. (Zdroj: Unsplash/bruce mars)

Športom ku zdraviu platí stále

Pri porovnaní ľudí, ktorí dodržiavali týždenné odporúčané množstvo fyzickej aktivity, sa v otázke rizika úmrtia zistili len minimálne rozdiely medzi tými, ktorí cvičia pravidelne a tými, ktorí cvičia len jeden alebo dva krát do týždňa. Zo štúdie teda vyplýva, že dôležitejšie je mať dostatok pohybu počas týždňa než to, aký je pravidelný a kedy ho vykonávame. Pre naše zdravie je teda dôležité pravidelné cvičenie, no je nie je podstatné, ktoré dni budeme cvičiť.

V priebehu 10,4 roka, čo je priemerné obdobie, počas ktorého boli účastníci súčasťou prieskumu, ich z 350 000 zomrelo takmer 22 000. Medzi všetkými účastníkmi bola ale štatistická pravdepodobnosť úmrtia z rôznych príčin výrazne nižšia u tých, ktorí spĺňali odporúčanú úroveň fyzickej aktivity. Opäť sa teda potvrdilo, že zdravie a pravidelné cvičenie ku sebe neodmysliteľne patrí.

Pokojne aj cez víkend

Výskumný tím upozorňuje aj na isté limitácie v rámci ich analýzy. Napríklad to, že údaje, z ktorých štúdia vychádza, pochádzajú z dotazníkov, ktoré účastníci vyplňovali sami. Pri tých je riziko nepresností vyššie, než pri údajoch získavaných objektívnejšími spôsobmi. Výsledky štúdie potvrdzujú viacero známych poznatkov, ako to, že fyzická aktivita je pre zdravie prospešná a keď jej je dostatok, môže jednotlivcovi napomôcť k dlhšiemu životu.

Navyše štúdia ukazuje aj to, že nie je nutné si nájsť čas tri a viac krát do týždňa, ale efektívne je aj dopriať si dostatok pohybu na jeden alebo dva razy. „Pre ľudí, ktorí majú menej možností na dennú alebo pravidelnú fyzickú aktivitu počas pracovného týždňa, sú tieto zistenia prínosné.“ uvádza sa v štúdii. Pokiaľ teda pracuješ a nemáš čas na pohyb počas pracovných dní, všetko môžeš dobehnúť cez víkend.

Nájdeš si počas týždňa čas na cvičenie, alebo si všetko odcvičíš v jeden deň? Podeľ sa s nami o svoj názor v komentároch.


Ešte viac zaujímavých noviniek, rozhovorov, módy, kvízov, vtipov a inšpirácie? Poď k nám na Instagram!

Zdroj: hashtag.sk, sciencealert.com
Odporúčame