Máš prasknuté čelné sklo a hlavu v smútku? Poradíme ti, ako postupovať a čo určite nerobiť

prasknuté čelné sklo

Máš prasknuté čelné sklo? Vieme čo robiť! (Zdroj: GettyImages)

#Čelné sklo auta je prirodzene vystavené množstvu nečistôt, ktoré lietajú vo vzduchu. Niektoré z nich sú neškodné, iné dokážu spôsobiť problém. Rizikom sú najmä kamienky, ktoré odlietavajú od kolies iných vozidiel. Tie môžu spôsobiť prasklinu, kvôli ktorej sa stane auto nespôsobilým na ďalšiu jazdu. Ako postupovať, keď ti praskne čelné sklo a ktorým častým chybám by si sa mal vyhnúť?

Pozor na zákonné limity

Zákony sú pri posudzovaní prasklín na čelnom skle pomerne prísne. Pokiaľ má poškodenie v zornom poli vodiča priemer väčší ako 2 centimetre, auto je nespôsobilé na prevádzku po cestných komunikáciách. To znamená, že keď ťa zastavia policajti, môžu ti odobrať technický preukaz a zakázať ďalšiu jazdu.

Dôležité je poznať pojem zorné pole vodiča. To sa dá jednoducho definovať ako oblasť skla, ktorú stierajú stierače. Ak v ktorejkoľvek časti zorného poľa vznikne prasklina, výmene skla sa jednoducho nevyhneš.

čelné sklo
(Zdroj: Pixabay/ Hands off my tags! Michael Gaida)

Čelné sklo sa dá aj opraviť

Dobrou správou je, že nie vždy je potrebné meniť čelné sklo za nové. V niektorých prípadoch je možné prasklinu nechať opraviť. Existujú rôzne špecializované firmy, ktoré dokážu prasklinu úplne zaceliť, takže po oprave ani nespoznáš, že sklo bolo niekedy poškodené. Avšak, oprava má svoje limity.

Aby mohla byť prasklina opravovaná, nesmie sa nachádzať v zornom poli. Zároveň by však mala byť aspoň 5 – 6 cm od okraja okna, v opačnom prípade sa obvykle opraviť nedá. Jej priemer by naviac nemal byť väčší ako dvojeurová minca. Pokiaľ poškodenie spĺňa všetky tieto kritériá, môžeš ho nechať za 30 – 40 € opraviť a jazdiť spokojne naďalej.

Dlhé čakanie sa nevypláca

Vzniknutú prasklinu na čelnom skle môžeš provizórne zalepiť priehľadnou lepiacou páskou, aby si zamedzil jej ďalšiemu šíreniu. Totižto, vibrácie pri jazde dokážu spôsobiť, že sa začne veľmi rýchlo rozširovať. Ak je prasklina veľká, rýchlo vyhľadaj najbližší servis a nechaj čelné sklo vymeniť. Vyhneš sa tak riziku pokuty a odobratia technického preukazu.

Avšak, aj keď je prasklina len malá, nemal by si s opravou alebo výmenou skla dlho čakať. Postupne sa totižto môže zväčšovať a ohroziť tak bezpečnosť jazdy. Najmä v zimnom období, keď v poškodenom mieste zamrzne voda, dochádza k rýchlemu zväčšovaniu prasklín. Aj malé dierky na čelnom skle sa preto pred zimou oplatí nechať opraviť.

Prepláca poškodené čelné sklo poisťovňa?

Platí pravidlo, že ak kamienok odletí od iného auta a rozbije ti čelné sklo, môžeš sa pokúsiť daného vodiča zastaviť a ak uzná svoju vinu, oprava alebo výmena skla bude preplatená z jeho povinného zmluvného poistenia. Avšak, takýto postup je v praxi obvykle nereálny. Často nevieš, z ktorého auta kamienok odletel a pokiaľ nemáš jasný dôkaz, len málokto si prizná vinu a bude s tebou takúto vec riešiť.

Najlepším riešením je uzatvoriť si poistenie, ktoré kryje poškodenie čelného skla. Nemusí to byť len havarijná poistka, mnohé poisťovne ponúkajú krytie čelného skla aj ako pripoistenie ku klasickému PZP. Ak často jazdíš, pripoistenie skla sa rozhodne oplatí, keďže riziko jeho prasknutia je vysoké.

Máš s prasknutým čelným sklom svoje vlastné skúsenosti? Daj nám ich vedieť v komentári!


Ak chceš vedieť o autách viac, prečítaj si ďalšie zaujímavé články na Dominikovom blogu Dominiccars.sk. Môžeš sa tešiť na rôzne testy aj tipy z prvej ruky.

Zdroj: hashtag.sk, dominiccars
Odporúčame