Naše tipy na víkend #7: Ráno sa postaraj o svoje telo, na obed vyskúšaj kúsok Španielska a večer opráš sedmové karty

partia hrá karty

Tento víkend opráš pre zmenu karty (Zdroj: GettyImages)

#V poslednom období som si zvykla na životný štýl, v ktorom sa ráno prebudím, rozcvičím stuhnuté svaly a pollitrom čistej vody naštartujem telo. Pri odbití pravého poludnia už vo veľkom točím v rukách kuchynské náradie a pripravujem chutný obed. Či už len pre seba alebo aj pre zvyšok mojej rodiny. Popoludnie sa snažím stráviť produktívne a plnením si svojich povinností. Záver dňa však vždy patrí oddychu a zábave. Niekedy volím individuálny oddych pri Netflixe ale inokedy sa zas napríklad skupinovo vraciame k tradičným hrám. Pozri sa na tipy na víkend v Mojom prevedení, dúfam, že sa zabavíš.

V zdravom tele zdravá Pamela

Pre nejedného športovo aktívneho človeka bola doslova katastrofa ostať doma v celoštátnej karanténe. Ja som smútila necelé dva týždne, kým som objavila spôsob rozhýbať telo podľa ľudí, ktorí sa pri svojich cvičeniach natáčajú a následne ich publikujú. Medzi takýchto ľudí patrí aj Pamela Reif. Táto fitnes hviezda pochádza z Nemecka.

Pamela sa stala fitnes vzorom taktiež aj pre mňa. Muselo by to byť naozaj chaotické ráno, aby som si nenašla aspoň 20 minút času na jednu z jej lekcií. Pamelin Youtube kanál je plný inšpiratívnych a účinných cvičení, v ktorých si na svoje príde podľa mňa naozaj každý. Nasledujúce patrí k mojim najobľúbenejším a každý týždeň si ho dám vždy aspoň raz.

Svoju kariéru zahájila, keď mala ešte len 16 rokov. Najprv začala zverejňovať iba fotografie, na ktorých prezentovala svoj životný štýl. Svoje publikum zaujala však natoľko, že jej krásnu a štíhlu postavu začali zdieľať ďalej a ďalej. Do roku 2018 sa Pamela stihla stať už svetovou fitnes senzáciou s obrovským množstvom svojich nasledovníkov, ktorí ju podporujú v tom, čo robí. V súčasnosti je aj atraktívnou ambasádorkou značky Puma.

Španielska pochúťka a la Paella

V dnešných pandemických časoch, je ťažké vyberať si medzi hŕbou dovolenkových destinácii tú správnu, na ktorú sa v lete vyberieme. Preto teraz každý z nás môže aspoň snívať a spomínať na svoje obľúbené dovolenkové miesta a veci s ním spájané. Ja milujem každú časť Španielska, a preto som si jeho chuť nedávno pripomenula typickou španielskou kuchyňou.

Odvážila som sa na prípravu pochúťky menom Paella. Je to ryžové jedlo, ktoré vzniklo v jeho súčasnej podobe v polovici 19. storočia vo Valencii na východnom pobreží. Španielska. Jej názov je odvodený od varnej nádoby – paellon, v ktorej sa pripravuje. Základňa je plochá, má kruhový tvar a rúčky po oboch stranách. Táto stredomorská kuchyňa je neuveriteľne pestrá, predovšetkým kvôli rozmanitosti regionálnych kuchýň, ktoré nedajú dopustiť na svoje lokálne špeciality. Španieli považujú stolovanie, hlavne večeru za významnú spoločenskú udalosť. Jedávajú pomerne neskoro, niekedy až po 21. hodine.

španielska pochúťka
(Zdroj: Pixabay/jamstraightuk)

Ako si pripraviť Paellu v slovenskej kuchyni?

Potrebujeme:

  • extra panenský olivový olej
  • bravčové rebierka
  • králičie mäso
  • kuracie stehná
  • zelenú a bielu fazuľu
  • paradajky
  • rozmarín, soľ a korenie Colorante
  • ryžu

Na extra panenskom olivovom oleji postupne do zlatista opečieme na rovnaké kúsky posekané bravčové rebierka, králičie mäso aj kuracie stehná. Po opečení mäsa sa pridáme zelené a biele fazule. Potom pridáme na drobno posekané paradajky, ktoré orestujeme a zalejeme vodou do výšky 1 cm pod okraj paellonu.

Neskôr pridáme trochu rozmarínu, soľ a špeciálne korenie Colorante, vďaka ktorému získa Paella krásnu žltú farbu a charakteristickú chuť. Takto pripravenú masu necháme variť asi 40 minút. Nakoniec pridáme ryžu, približne 100 g na osobu a varíme pokiaľ pokrm nedosiahne žiadanú konzistenciu.

Na záver Paellu prikryjeme a necháme 5 minút pripiecť na prudkom ohni. V ideálnych podmienkach je Paella umiestená nad ním. Cieľom je dosiahnuť “sokarrats”, čo je vlastne jemné pripálenie ryže, ktoré je dôležitým bodom pre správnu chuť Paelly. Mne sa tento španielsky šmak jednoznačne podaril a ešte v ten deň celý zmizol.

la Paella
Španielska pochúťka a la Paella (Zdroj: Unsplash/ Antonio Castellano)

So sedmovými kartami si zahráš nielen sedmu

Karty sú skvelým spôsobom, ako tráviť čas so svojimi blízkymi, keď je vonku nepriaznivé počasie alebo chceš len zahnať nudu. Mastiť karty bola kedysi tá najbežnejšia vec môjho detstva či dospievania. V súčasnosti sa k nim opäť vraciam a nachádzam nové spôsoby a hry. Sedmu, faraóna či misu lásky pozná asi každý. Ale aké iné ešte existujú? Mňa nadchli tieto:

Vojna

Túto hru považujem za najjednoduchšiu, akú som doteraz hrala a zvládnu ju hrať aj deti. K hraniu sú potrebný len dvaja hráči. Na začiatku zamiešame všetky karty a rozdelíme ich na dve rovnaké polovice. Následne si každý zoberie svoju polovicu kariet tak, aby nevidel ich hodnoty.

Potom obaja hráči naraz zo svojej kôpky vyložia na stôl najvrchnejšiu kartu tak, aby videli hodnotu karty. Dané kolo vyhráva hráč, ktorý vyloží kartu s vyššou hodnotou. Tento hráč si taktiež vezme obe vyložené karty a vloží si ich na spodok svojho balíčka. Ak sa stane, že obaja hráči vyložia kartu rovnakej hodnoty, musia vyložiť ďalšie tri karty a práve hodnota tretej karty rozhodne o tom, kto si tieto karty vezme. Hru vyhráva hráč, ktorý nakoniec získa všetky karty.

Prší

Hra je veľmi podobná faraónovi, ale v niečom je predsa odlišná. Na začiatku každý hráč dostane po 4 karty a jedna karta sa vyloží na stôl tak, aby každý videl jej hodnotu. Hráči musia tiež prikladať karty buď s rovnakou farbou alebo číslom, ako je vyložená karta. Rozdiel od hrania faraóna je v tom, že hráči môžu v jednom kole vyložiť len jednu kartu. Horník sa smie použiť na hociktorú kartu, okrem esa a sedmy. Taktiež ním môžeme meniť farbu. Pri vyložení sedmy sa ťahajú len 2 karty a nie 3. Esom sa hráči môžu navzájom zastaviť.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa ANDERLAND (@anderland_games)

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame