Celý svet sa postupne pridáva k hnutiu #FreeBritney: Potrebuje bývalá princezná popu Britney Spears našu pomoc?

Britney Spears

Kto je Britney Spears? (Zdroj: Flickr/ hnkkk)

#Známa americká speváčka Britney Spears svojimi hitmi ovládla hudobnú scénu na celom svete. Jej piesne poznajú všetci. Posledné týždne sa nehovorí ani tak veľmi o jej hudbe, tanci alebo kolekciách oblečenia, ale skôr o tom, ako stratila svoje práva. Práve tým sa zaoberá skupina #FreeBritney. Hovorí ti to niečo? Ako jej môžeme pomôcť? Potrebuje ju vôbec?


Aj celebrity sú len ľudia: Toto sú zlozvyky (nielen) Hollywoodskych hviezd, z niektorých ti príde celkom nevoľno


Málokto vie, že hnutie existuje už viac ako 10 rokov, ale do popredia sa dostalo na sociálnych sieťach iba pred časom. Hasthag je veľmi populárny a používajú ho dokonca aj celebrity.  Majú problém s právnym statusom Britney. Súd ju v roku 2008 pozbavil práv. 11 rokov na ňu dohliadal jej otec. Kvôli chorobe ho však vystriedala jej manažérka.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Britney Spears (@britneyspears),

Nesvojprávnosť a labilné správanie

Tento krok dáva moc iným osobám robiť za ňu rozhodnutia ohľadom práv, zdravia a dokonca aj spravovať majetok. Bežne sa to používa pri starších, mentálne postihnutých a duševne narušených ľuďoch. Taktiež je to bežné pokiaľ osoba upadne na dlhší čas do kómy. V krátkosti už sama za seba nemôže rozhodovať.

Po rozvode s Kevinom Federlinom v roku 2007 sa začala správať veľmi labilne. Nemohla chýbať na žiadnej hollywoodskej párty. Veľa jej kolapsov sa odohralo pred zrakmi verejnosti – oholenie si hlavy alebo útok na auto fotografa prominentov dáždnikom. V roku 2008 bola dvakrát hospitalizovaná na psychiatrii. Stalo sa tak však proti jej vôli.

@3rdlayer

GUYS WE GOTTA SAVE BRITNEY THIS IS FR I feel like our generation has so much power we might actually have the potential to do something #freebritney

♬ original sound – 3rdlayer

#FreeBritney

Hnutie založil v roku 2009 Jordan Miller na fanúšikovskom webe. Bol veľmi kritický ohľadom tejto situácie a rozbehol veľkú kampaň. To sa samozrejme nepáčilo jej otcovi, ktorý mu telefonoval a poprosil ho o zrušenie. Neurobil to. Práve naopak, hnutie stále rástlo. Fanúšikovia chcú vedieť, prečo to trvá tak dlho.

@thenailaddict

FREE BRITNEY PART 2… I have sooo many more you guys… like for a part 3.. #freebritney #britneyspears #woke #staywoke #foryou #foryourpage

♬ original sound – thenailaddict

Nepáči sa im, že aj keď nemá práva, tak stále koncertuje, vydáva albumy, tvorí kolekcie a mnoho ďalšieho. Naskytuje sa nám otázka – zvládal by toto nesvojprávny človek? Zarába peniaze, s ktorými ďalej nemôže nič robiť. Britney Spears nemôže slobodne nakupovať, ale pracovať jej zakázané nie je.

@thenailaddict

FREE BRITNEY PART 3… This is absolutely inhumane. Britney is in a conservatorship but I think there’s more going on.. this is abuse. #freebritney

♬ original sound – thenailaddict

@matthewlitty

Do your thing Tiktok, blow it up! #freebritney #freebritneyspears #helpbritneyspears #fyp #gay #gaytiktok

♬ original sound – matthewlitty

Prečo sa o tom znovu rozpráva?

Minulý rok sa opäť dostala do liečebne. Oficiálne sa hovorí, že jej to malo pomôcť zvládnuť stres z choroby jej otca. Mnoho fanúšikov, ale verí, že to nebolo úplne dobrovoľné. Niektorí sa dokonca dostavili pred radnicu, aby protestovali proti zariadeniu, v ktorom bola držaná.

Aj jej príspevky na TikToku a Instagrame začali byť veľmi znepokojujúce. Mnoho ľudí verilo, že cez ne posiela zakódované volania o pomoc. Napríklad jej napísali, že ak potrebuje pomoc, tak nech si oblečie do ďalšieho videa niečo žlté. Stalo sa. Ona, ale požiadala fanúšikov, aby neverili všetkému čo počujú a čítajú.


Je vytvorená aj petícia na Change.org s názvom #FreeBritney. Cieľom petície je oslobodiť Britney a umožniť jej žiť lepší život. Petícia tvrdí, že jej otec neumožňuje viesť vozidlo, všetky jej hovory a správy sú monitorované, nemá dovolené hlasovať, stretávať sa s kýmkoľvek alebo utrácať peniaze bez povolenia.


Kniha s poriadne drzým názvom už zmenila život mnohým: Budeš jedným z nich?


„Jej tím ju roky drží v tichosti a teraz je čas, aby Britney prehovorila! Bola držaná proti svojej vôli a príliš dlho mlčala. V tejto chvíli už nejde o popovú hviezdu Britney, ale o Britney Jean, tú osobu. Je to ľudská bytosť, nie výstavný poník,“ dodávajú autori petície. Obvinenia sú naozaj vážne. Bez vetra sa však ani lístok nepohne, no nie?

@britneyspears

One of my favorite things to do is to dance ……… I do this all day long 🙃😉🙃😉🙃😉🙃 !!!!!! PS …. ME with the remote 😜😂 !!!!! @noahcyrus

♬ original sound – britneyspears

22. augusta sa uskutočnilo ďalšie pojednávanie v tejto veci. Napriek veľkým očakávaniam sa tam Britney neukázala. Prelomovým, ale bolo to, že po svojom právnikovi odkázala, že už viac nechce, aby bol jej poručníkom jej otec.

Aj keby sa to podarilo, tak nebude úplne slobodná, ale táto úloha bude presunutá na kvalifikovanejšiu osobu. Vzdá sa jej otec bez boja? Pochybujeme. Čo si o tom celom myslíš ty?

Zdroj: abc.net.au, bbc.com, globalnews.ca
Odporúčame