Tmavšie miesto už na Slovensku nenájdeš: Zabudnutý kraj ukrýva poklad, ktorý nám môžu veľké mestá závidieť

Photo by Mindaugas Vitkus on Unsplash

#Vesmír, plný záhad a neprebádaných miest. Fascinuje mnohých, a to už dlhé roky. Pohľad na nočnú oblohu je priam upokojujúci. Jedno z miest, ktoré ti ponúka nezabudnuteľný zážitok v podobe nebeského divadla nájdeš aj u nás. Na vlastné oči tu uvidíš žiarivé súhvezdia aj mliečnu dráhu. Je ním park tmavej oblohy Poloniny.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Dobrocesty | Lukas Podracky (@dobrocesty.sk),

Všadeprítomný svetelný smog

Tmavý titul si park zaslúžil v roku 2010, aby poukázal na ochranu životného prostredia a svetelné znečistenie planéty. Za to si môžeme my, ľudia. Sme jeho tvorcami a umelo ho pridávame do krajiny počas temnej noci. Tento fenomén je možné pozorovať najmä v okolí veľkých miest, no čoraz viac sa s ním môžeme stretnúť aj v najodľahlejších kútoch, kde sa svieti neustále. Spôsobujú ho pouličné lampy, svetlá z budov, fabrík, áut, billboardov a prakticky zo všetkého, čo žiari. Negatívne vplýva na celý ekosystém a najmä divé zvieratá. Ovplyvňuje aj oblohu, ktorá je pre tento svetelný smog v noci menej viditeľná. Schválne, koľko hviezd narátaš, keď sa pozrieš z okna tvojej izby na nebo?

Pod krídlami kozmonauta

V Poloninách je to úplne naopak. Patria medzi jedny z mála miest, kde sa ešte stále ponoríš do prirodzenej čierno-čiernej tmy. Park tmavej oblohy je považovaný za najtmavšiu oblasť na Slovensku. Nočný biorytmus živých organizmov je v týchto miestach najmenej narušený. Na pozorovanie hviezd máš preto vytvorené tie najlepšie podmienky. Má aj svojho patróna, je ním prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella. Čarovná oblasť sa rozprestiera v severovýchodnej časti Slovenska a vznikol v roku 1997, hneď v prvý októbroví deň. So svojim susedmi Poľskom a Ukrajinou na hraniciach vychádza perfektne. Spoločne si užívajú krásnu prírodu a pralesy, ktoré ich okolie ponúka.

Turistov nečakaj

Už si niekedy videl mliečnu dráhu? Ak nie, ani sa nečudujeme. Pre svetelné znečistenie je možné ju pozorovať voľným okom len málokde. V Poloninách však áno. Nebudeš potrebovať žiadny ďalekohľad ani špeciálny filter. Stačí zodvihnúť hlavu a užiješ si krásne hviezdne cestičky. Aj napriek svojej jedinečnosti je Park tmavej oblohy jedným z najmenej navštevovaných parkov u nás. Pre teba je to však skôr výhoda – zástupy turistov tu rozhodne nehrozia. Zrejme to bude aj preto, že sa pre mnohých nachádza poriadne ďaleko. Ide totiž o najvýchodnejší bod krajiny.

Nie je to len o hviezdach

Keď už sa na samý východ našej krajiny vyberieš, budeš sa mať na čo tešiť. Nachádza sa tu množstvo ikonických drevených kostolíkov, ktoré sú ako stvorené na krásne fotky. V okolí parku medzi obcami Kolonica a Ladomír sa nachádza Astronomické observatórium na Kolonickom sedle. Vďaka nemu sa získavajú mnohé vedecké odpovede na otázky, ktoré ťa doteraz zaujímali, ale aj o rozvoji astroturistiky. Milovníci turistiky si tiež prídu na svoje. Podniknúť môžeš výstup na Kremenec, kde sa stretajú hranice troch krajín – Slovenska, Poľska a Ukrajiny. V jednom momente si teda hneď na troch miestach naraz. No nie je to geniálne? Poloniny sú zároveň jediná oblasť na Slovensku, kde stále žije Zubor, najväčší európsky suchozemský cicavec.

Zdroj: poloniny.svetelneznecistenie.sk
Odporúčame