#Zunovalo sa ti už klasické varené víno a nemáš chuť ani na tradičný horúci gin & tonic? Vyskúšaj tieto horúce drinky, ktoré si určite získajú tvoje chuťové poháriky. Chceš vedieť, ktorý z nich vymysleli námorníci?
Bombardino
Ak si ešte nemal tento nápoj, ktorý sa nerozlučiteľne spája so zimou i s lyžiarskymi svahmi, je najvyšší čas to zmeniť. Bombardino pochádza z Talianska a k jeho vzniku sa viaže zaujímavá legenda. Istý muž z Janova, čo je prístavné mestečko v Taliansku, sa rozhodol vymeniť mesto za chladné Alpy, kde si neskôr otvoril chatu pre lyžiarov. Keď k nemu jedného dňa zavítala uzimená skupinka, aby sa ukryla pred víchricou a poprosila ho o nejaký nápoj na zahriatie, chatár nelenil.
Zmiešal mlieko, whisky a vaječný puding, uvaril to a servíroval lyžiarom. Tí boli z nápoja nadšení. Dnes sa pravé bombardino pripravuje z 8 dcl vaječného likéru, 4dcl brandy a 4dcl mlieka. Všetko sa spolu zmieša, prevarí a podáva sa dozdobené šľahačkou a škoricou.
Vianočná sangria
So sangriou sa môžeš stretnúť najmä v Španielsku a na Baleárskych ostrovoch, keďže pochádza z tejto oblasti. Väčšinou sa podáva správne vychladená, dá sa však urobiť aj na vianočný spôsob.
Úplne stačí, ak liter červeného vína naleješ do väčšieho hrnca, pridáš 3 dcl pomarančového džúsu, 2 dcl jablkového džúsu, 2,5 dcl sódy, nakrájané jablko a pomaranč. Svojskú chuť tejto horúcej lahôdke dodajú aj brusnice.
Coquito
Kúsok horúceho Karibiku v slovenskej zime? Áno, prosím! Coquito pochádza z exotického Portorika a spája tie najlepšie ingrediencie. Zmiešaj jedno kondenzované mlieko, jedno kokosové mlieko a hrnček rumu.
Pridaj vanilkový cukor a zmixuj všetko dokopy. Daj chladiť na tri hodiny a rozlej. Na záver pridaj škoricu, ktorá drink ešte viac prevonia a zároveň ozdobí.
Čokoládový likér
Ak máš, naopak, chuť na niečo sladké a si milovníkom čokolády, urob čokoládový likér. Dve vajíčka vymixuj so 150 gramami cukru do hustej peny. V hrnčeku medzitým zohrej 3 dcl mlieka s 2 dcl smotany na šľahanie.
Za stáleho šľahania pridaj horkú čokoládu a tú nechaj rozpustiť. Pridaj vajíčka s cukrom, 3 polievkové lyžice kakaa a pomaly prilievaj vodku alebo rum podľa preferencie. Môže sa podávať za horúca alebo aj ako studený nápoj.
Námornícky punč
Aké by to boli sviatky bez vianočného punču? Mimochodom, jeho história siaha až do 17. storočia. Najviac sa spája s britskými námorníkmi, ktorí holdovali alkoholu, najmä pivu. Keď sa však plavili cez teplejšie krajiny, najmä cez Indiu, pivo sa hneď skazilo. Začali teda piť vodu zmiešanú s čajom, citrónom a korením.
Časom sa predchodca punču pretransformoval do dnešnej podoby. Daj variť 3dcl vody, do ktorého prileješ 5 dcl červeného vína. Pridaj šťavu z pomaranča, šťavu z 1/2 citróna a 2dcl rumu. Nezabudni na klinčeky, celú škoricu a na drobné kúsky nakrájané jablko, prípadne iné ovocie podľa chuti.
Zdieľať na