V Bratislave si môžete pochutiť na svetovej špecialite: Hlavné mesto je centrum hummusu

Facebook

#V „Bratiske“ nájdeme mnoho útulných a zaujímavých reštaurácií, a zohnať jedlo typické pre svetové metropoly tu už nie je taký problém. V hlavnom meste si tak vychutnáte výborné hamburgery, sushi či rôzne exotické pochúťky. Jednou z nich je aj hummus, skvelá cícerová nátierka. Vybrali sme pre vás niekoľko miest, v ktorých sa ho v Bratislave oplatí vyskúšať.

Hummus and Couscous Bar

Ako sami uvádzajú na stránke, vraj sú prvým Hummus and cous cous barom na Slovensku. Reštaurácia je zameraná na rôzne druhy šalátov s kuskusom, na tradičné kombinácie pokrmov podávaných s hummusom a rôzne ďalšie jedlá typické pre Blízky východ. Ich adresa je Fresh Market, Rožňavská 1A.

Made with laf

Nachádza sa na Dunajskej ulici a zaujme už na prvý pohľad. Netradičné logo, pútavý názov a lahodná vôňa šíriaca sa ulicou je presne to, čo vás vtiahne dovnútra.  V ponuke nájdete rôzne druhy hummusu, vrátane klasického, arašidového alebo s príchuťou wasabi.

Mr. Falafel

Podnik sa na prvý pohľad nepýši žiadnym prepychovým vonkajším dizajnom. O to väčšie prekvapenie nastane, ak vstúpite dovnútra a omámi vás pozitívna atmosféra. Ako napovedá názov, ponúkajú najmä falafel, ale aj hummus.

Mohlo by vás zaujať: Košičania si môžu pochutnať na netypickej dobrote: Namiesto zmrzliny dostanete do kornútka TOTO! 

Hummusbar

Sieť nazvaná Hummusbar je typická najmä pre našich južných susedov. V Budapešti ich je na každom kroku niekoľko. Dobrá správa je, že Hummusbar pribudne aj v Bratislave. Jeho vznik je ohlásený na začiatok budúceho roka a to konkrétne na február 2018. Aj keď prevádzka ešte nestojí, s propagáciou nezaháľajú a na facebooku je už vytvorená stránka, ktorá informuje o tom, čo bude v ponuke.

V Budapešti je v základnej ponuke hummus s topingami od výmyslu sveta a tiež ručne robený falafel. Podáva sa k tomu čerstvý chlieb a pohár silného čaju. Podľa dostupných informácií, by sa všetko malo vyrábať priamo v prevádzke a dovážané by mali byť iba koreniny z ďalekého Izraelu.

Domáci humus. Ako si ho pripraviť?

Cícer necháme na noc odmočiť vo vode, na druhý deň ho uvaríme v osolenej vode. Ak sa ponáhľame, môžeme tento krok preskočiť a využiť cícer z konzervy. Uvarený cícer necháme vychladiť a pridáme ho do mixéra. Dodáme k nemu olivový olej a mixujeme. Ak je hmota príliš hustá, dolejeme niekoľko lyžíc čistej vody. Do budúcej pomazánky pridáme tahini – sezamovú pastu, jeden strúčik cesnaku a šťavu z polovice limetky. Všetko ešte raz premixujeme. Pre efekt si môžeme odložiť niekoľko guliek cíceru a ozdobiť nimi výsledný hummus. Podávame s arabským chlebom a čerstvou zeleninou, napríklad mrkvou.

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close