#Náš svet čelí obrovskej výzve – musíme vytvoriť dostatok vysokokvalitných, rozmanitých a výživných potravín, ktoré uživia rastúcu populáciu. Aby sme však zároveň nezničili planétu, musíme dbať aj na znížšniš vplyvu globálneho potravinového systému na životné prostredie.
Existuje viac ako 7 000 jedlých druhov rastlín, ktoré možno konzumovať ako potravu. Dnes však až 90 percent globálneho energetického príjmu pochádza z 15 druhov plodín, pričom viac ako polovica svetovej populácie sa spolieha len na tri obilniny: ryžu, pšenicu a kukuricu.
Priemyselne spracované potraviny
Zatiaľ čo výskum poukázal na to, že západná strava obsahujúca nadmerné množstvo kalórií a živočíšne produkty má tendenciu mať veľký vplyv na životné prostredie, existujú aj environmentálne obavy spojené s priemyselne spracovanými potravinami.
Aké klimatické zmeny nás čakajú a čo môže pomôcť? Toto je skutočná predpoveď, z ktorej priam desí
Vzostup priemyselne spracovaných potravín pravdepodobne zohráva hlavnú úlohu v klimatickej zmene, ako uvádza najnovší výskum. Zníženie našej spotreby a výroby týchto potravín ponúka jedinečnú príležitosť na zlepšenie nášho zdravia a environmentálnej udržateľnosti potravinového systému.
Vplyv týchto potravín na ľudské zdravie je dobre popísaný, no vplyvu na životné prostredie sa venuje menej pozornosti. Je to prekvapujúce, keďže priemyselne spracované potraviny sú dominantnou zložkou ponuky potravín v krajinách s vysokými príjmami (a predaj rýchlo rastie aj v krajinách s nízkymi a strednými príjmami).
Prečo sú také rozšírené?
Zatiaľ čo tradičné spracovanie, metódy ako fermentácia, konzervovanie a plnenie do fliaš sú kľúčom k zaisteniu bezpečnosti potravín a globálnej potravinovej bezpečnosti. Priemyselne spracované potraviny sú však spracované nad rámec toho, čo je potrebné pre bezpečnosť potravín.
Priemyselne spracované potraviny sa tiež spoliehajú na malý počet druhov plodín, čo zaťažuje prostredie, v ktorom sa tieto zložky pestujú. Dobrými príkladmi sú kukurica, pšenica, sója a olejnaté plodiny (napríklad palmový olej). Tieto plodiny si vyberajú výrobcovia potravín, pretože ich produkcia je lacná a vysoká výnosnosť, čo znamená, že sa dajú vyrábať vo veľkých objemoch.
Aj tomuto sa dá zabrániť
Environmentálnym vplyvom priemyselne spracovaných potravín sa dá vyhnúť. Nielenže sú tieto potraviny škodlivé, ale sú aj zbytočné pre ľudskú výživu. Diéty s vysokým obsahom priemyselne spracovaných potravín sú spojené so zlými zdravotnými dôsledkami, vrátane srdcových chorôb, cukrovky 2. typu , syndrómu dráždivého čreva, rakoviny a depresie .
Aby sa tomu zabránilo, zdroje na výrobu potravín na celom svete by sa mohli presmerovať na výrobu zdravších, menej spracovaných potravín . Napríklad v celosvetovom meradle sa veľké množstvá obilnín, ako je pšenica, kukurica a ryža, melú na rafinovanú múku na výrobu rafinovaného chleba, koláčov, šišiek a iných pekárenských výrobkov. Namiesto toho sa však všetci môžeme zamerať skôr na celozrnné pečivo. Pamätaj, zmena začína vždy od jednotlivca.
Zdieľať na