#Na Silvestra musí tiecť potokom, inak by to nebola poriadna oslava. Reč je samozrejme o šampanskom, kráľom vítania nového roku. Originálne šampanské pochádza z francúzskej oblasti Champagne a vyznačuje sa charakteristickými vlastnosťami, ako je napríklad odroda hrozna, z ktorého sa vyrába. Podľa odborníkov je táto odroda absolútne kľúčová k vytvoreniu originálneho šumivého vína.
A predsa, rovnako ako každá iná potravina, ani hrozno nie je imúnne voči veľkým klimatickým zmenám, ktoré sa dejú na našej planéte. Na jednej strane, teplejšie letá s chladnými nocami spôsobili, že šampanské vyrobené v posledných rokoch chutilo lepšie. Na druhej strane, všetky maisons, vinárske domy vyrábajúce šampanské, vedia, že situácia sa môže čoskoro veľmi rapídne zmeniť. Podľa tamojších vinárov hrozno dozrieva omnoho rýchlejšie, ako v minulosti.
Znižovanie uhlíkovej stopy
Momentálne to vyzerá ako ideálna situácia – ovocie dozrieva skôr, je sladšie, o to lepšie pre nás, konzumentov. Kde sa však dostaneme o desať rokov? Je pravdepodobné, že globálne otepľovanie spôsobí extrémne chladné jari a horúce letá, čo naruší krehkú rovnováhu potrebnú pre dosiahnutie želanej kvality šampanského. Podporujú to aj štatistické výpočty.
Aby sme sa nedočkali až tak katastrofálnych výsledkov, je potrebné zmierniť klimatické zmeny čo najviac. Vinári preto postupne prestávajú používať rôzne pesticídy, ktoré k prispievajú k uhlíkovej stope. Predpokladá sa, že do roku 2030 by táto oblasť mohla byť úplne uhlíkovo neutrálna. Či sa to však podarí, je len na prístupe nás všetkých. Predstava, že úplne prídeme o kvalitné šampanské je však dostatočnou motiváciou, no nie?
Zdieľať na