#Nová štúdia šokuje mnohých milovníkov kávy. Tento lahodný nápoj sa totiž môže stať omnoho vzácnejším a drahším. Môže zato zmena klímy, ktorá vo veľkej miere ovplyvní jej pestovanie.
Nová štúdia švajčiarskych vedcov priniesla desivú prognózu. Celosvetoví pestovatelia kávy by v priebehu desiatok rokov mohli prísť o svoje živobytie. Môžu za to predpovedané klimatické zmeny, ktoré budú mať za následok masívny úbytok pôdy. Napríklad v Brazílii, ktorá momentálne patrí k významným pestovateľom, by to predstavovalo úbytok až o 79 percent.
Kým doteraz sa vedci pri výskumoch klimatických zmien zameriavali prevažne na pestovanie plodín v miernom podnebí, kde sa pestujú základné plodiny ako napríklad kukurica, pšenica či zemiaky, na tropické pásmo sa akosi pozabudlo. To však tvorí až 40% celosvetovej pevniny. Nachádza sa tu na ňom tiež množstvo dôležitých surovín akými sú napríklad káva, avokádu či kešu.
Najvýznamnejšou z nich pre pestovateľov je samozrejme káva. Očakáva sa totiž, že v roku 2022 zarobí zhruba 460 miliárd dolárov. Pričom pri avokáde je to 13 miliárd dolárov a pri kešu 6 miliárd dolárov. Pestovanie týchto plodín je teda veľmi významné pre množstvo ľudí, ktorí v tejto oblasti pracujú. Obmedzenie pestovania tak prinesie aj značný úbytok pracovných miest.
Klimatické zmeny by však mali posilniť pestovanie kávy v oblastiach, kde nato neboli vhodné podmienky. Ako napríklad v Argentíne, Juhoafrickej republiky, Číne či na Novom Zélande. Podľa vedcov sa však zdá, že nech by sme priali akékoľvek opatrenia, mnohé tropické plodiny sa stanú vzácnejšími, a teda aj drahšími. Káva sa tak môže stať, namiesto každodenného nápoja, cennou pochúťkou.
Zdieľať na