Na Záhorí máme unikát, ktorý obdivujú až za hranicami: Na jeho návštevu máš už len pár dní!

Levanduľové pole obdivujú tisícky návštevníkov (Zdroj: Jana Kvaltínová/Levanduland) 

#Predstavte si obrovské pole plné fialových kvetov. Ich vôňa opantá tvoje zmysly, takže sa budeš cítiť ako v raji. Presne takáto je levanduľa. Láska k nej sa prebudila aj u troch nadšencov, ktorí spolu na Záhorí založili levanduľové pole. Tento unikát s názvom Levanduland môžeš vidieť v rekreačnej oblasti Rudava pri obci Malé Leváre. Jednej zo zakladateliek, Simony Slobodovej sme sa pýtali, ako nápad vznikol a ako sa projektu darí.

Už sedem sezón

Voňavý fialový kvet pestujú už od roku 2014, tento rok je to ich siedma sezóna. Nápad sa zrodil postupne. Snívali o nejakom pokojnom mieste v prírode, kde by si mohli spoločne s rodinou po práci oddýchnuť. Oblasť, v ktorej vzniklo veľké levanduľové pole, sa im páčila hneď od začiatku.


Máš pocit, že si obklopený idiotmi? Vtipná príručka zmení tvoj pohľad na vec


„Už môj prastarý otec, ktorý bol v týchto končinách lesným hospodárom, vždy hovorieval, že práve v tejto oblasti je široko-ďaleko najkvalitnejšia poľnohospodárska pôda. Pridanou hodnotu lokality je, že naše levanduľové pole sa nachádza v turisticky atraktívnej oblasti. Je tu veľmi pekné prostredie, kúsok od nás je jazero s pieskovou plážou a kemp,“ vyratúva Simona.

Na poli to vyzerá ako v rozprávke (Zdroj: Jana Kvaltínová/Levanduland)

Zo začiatku brali pestovanie ako hobby, no postupom času sa z toho stala príjemná rutina. Je tu zasadených približne desaťtisíc rastliniek vypestovaných z vlastných sadeníc a každoročne pribúdajú nové. Na jar vysádzame niekoľko tisíc ďalších kusov, ktoré sme si na jeseň pripravili v skleníkoch.

Fialové pole pre každého

Levanduľové pole otvárajú najmä cez letnú sezónu. Keďže sa o ňom dozvedá čoraz viac ľudí, ktorí ho túžia navštíviť či fotografovať, najskôr si záujemcovia musia rezervovať termín na webovej stránke levanduland.sk.

Krásne fotky si môžeš zhotoviť aj ty (Zdroj: Jana Kvaltínová/Levanduland)

Väčšinou sa tu konajú rodinné alebo svadobné fotenia ale termín je často využívaný aj na rodinný piknik alebo romantické rande priamo medzi levanduľovými lánmi. Už niekoľko rokov sa u nás na konci sezóny konajú aj Dni otvorených dverí spojené so samozberom, keď je pole na niekoľko dní sprístupnené širokej verejnosti. Návštevníci majú možnosť si podľa našich inštrukcií nazbierať levanduľu, odfotiť sa, dať si malé tematické občerstvenie v podobe levanduľového drinku alebo zmrzliny, posedieť si na lavičkách a vychutnávať atmosféru, vysvetľuje Simona.

Sezóna väčšinou trvá od konca mája do polovice júla. Ak si chceš tento skvost pozrieť, mal by si sa poponáhľať. Dni otvorených dverí a samozber pokračujú do 19. 7., denne od 10:00 do 19:00. Počas týchto dní si nič rezervovať nemusíš – stačí len prísť.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Levanduland ® (@levandula_zo_zahoria),

Tisícky návštevníkov

Každý rok toto levanduľové pole navštívi okolo štyritisíc ľudí. Levanduľa kvitne dvakrát do roka – v lete a na jeseň. Samozber je možné vykonať najmä posledné dni kvitnutia, najmä na prelome júna a júla. V septembri je úroda oveľa slabšia ako v letných mesiacoch.

Na jeseň preto väčšinou neumožňujeme samozber, všetka úroda putuje len do našich produktov. Celé obdobie kvitnutia cez hlavnú sezónu trvá len o niečo viac ako mesiac, keď pole od rána do večera využívame na fotenie. V posledných dňoch kvitnutia uskutočňujeme zber a samozber. Je to pre nás pomerne náročné obdobie, keďže všetky naše produkty vyrábame z čerstvej levandule.

Pôjdeš s rodinou alebo na romantické rande? (Zdroj: Jana Kvaltínová/Levanduland)

Fialový likér, sirup, víno aj omáčka

Ako už Simona spomínala, z vypestovanej levandule vyrábajú rôzne dobroty. Sú to najmä džemy, biele a ružové perlivé levanduľové vína, ovocné sirupy, grilovacie omáčky, levanduľový likér alebo limonády. Z voňavého kvetu dokážu vyrobiť až dvadsať druhov produktov.

„Nájdete ich v rôznych špecializovaných kamenných predajniach, na e-shopoch, a taktiež vo viacerých obchodných sieťach v rámci celého Slovenska. Dostupné sú aj v Českej republike. Aktuálne intenzívne pracujeme aj na expandovaní na ruský trh,“ tvrdí Simona.

Všetky produkty vyrábajú výlučne z čerstvých kvetov, vďaka čomu majú špecifickú vôňu, chuť aj farbu. Ako prvý začali vyrábať levanduľový sirup, ten je dodnes ich najpredávanejším výrobkom.

Sirupy aj vínko (Zdroj: Jana Kvaltínová/Levanduland)

Našim cieľom bolo vytvoriť jedinečné a harmonické spojenie chutí, ktoré by nielen lahodilo jazyku, ale aj liečilo. Tradičné recepty našej prababičky cukrárky sme oživili novou, v kulinárstve neprebádanou chuťou. V rámci výroby nových produktov vždy testujeme rôzne kombinácie prísad či ladia s chuťou levandule, koľko je potrebné jej do receptu dať, aby sa chute neprekrývali alebo jedna chuť nebola príliš dominantná. Snažíme sa nájsť dokonalú harmóniu. Tak napríklad takú levanduľovú limonádu sme vymýšľali a vylepšovali takmer rok.“ 

Na nespavosť alebo trávenie

Na poli pestujú dva druhy levandule – lekársku a lavandin. Z tej prvej vyrábajú najmä potravinárske produkty. Lavandin je hybridný druh levandule a využíva sa na lisovanie olejov či dekoračné účely.

„Je to vďaka vysokému podielu vonných silíc. Vzhľadom je pomerne odlišný od levandule lekárskej, dorastá do výšky viac ako jedného metra a preto je práve časť poľa, kde je vysadený, hojne využívaná fotografmi,“ ozrejmuje nám Simona Slobodová.

Pochutíš si aj na levanduľovom džeme či omáčke (Zdroj: Jana Kvaltínová/Levanduland)

Prospešné účinky fialového kvietku sú mnohým známe. Používa sa napríklad pri bolestiach hlavy, závratoch, je liekom proti nespavosti a tiež má pozitívne účinky na trávenie.

„Je to bylina, ktorá pohladí telo i dušu. Má antistresové, ukľudňujúce, protizápalové a dezinfekčné účinky. Blahodárne pôsobí na rôzne kožné problémy, urýchľuje hojenie rán, pomáha pri dýchacích ťažkostiach, proti migréne, nespavosti a mnohých iných problémoch,“ hovorí Simona o ďalších pozitívnych účinkoch levandule.

Žiadne umeliny, len čistá príroda

Simona Slobodová tvrdí, že levanduľa nie je náročná rastlina a nevyžaduje si nejakú špeciálnu starostlivosť. Pri pestovaní však nepoužívajú žiadne postreky ani hnojivá. „Má rada veľa slnka a v tejto oblasti je veľmi kvalitná pôda. Pri vysádzaní nových sadeníc cez všetky riadky natiahneme textilné fólie proti burinám a na udržanie vlhkosti. Po zbere rastlinu upravujeme do požadovaného tvaru a veľkosti, aby veľmi nezdrevnatela a poskytla bohatú úrodu či krásne dlhé kvety aj nasledujúcu sezónu.“

Rastliny sa vždy strihajú až po drevnatú časť. Ak by si chcel pestovať levanduľu, je lepšie, pokiaľ máš záhradu. Potrebuje veľa miesta, preto ju nemôžeme sadiť veľmi blízko seba.

Počas Dní otvorených dverí si môžeš nazbierať plný kôš levandule (Zdroj: Jana Kvaltínová/Levanduland)

Boli aj slabé sezóny

Najhoršou nočnou morou je pre levanduľové pole tuhý mráz. Avšak ani extrémne teploty nie sú veľkou výhrou, keďže je v takomto období obrovské sucho. To dokáže nesmierne ublížiť najmä novým sadeniciam.

„Boli sezóny, keď sme mali aj horšiu úrodu, menej kvetov. Nikdy sa nám však našťastie nestalo, že by počasie sadenice nenávratne poškodilo. Každý rok máme dostatok kvetov, ktoré nám stačia na výrobu všetkých produktov a máme vytvorenú aj rezervu v podobe sušenej levandule, ktorá pri dobrom uskladnení vydrží pomerne dlho.“

Pri priaznivom počasí je úroda veľmi veľká. Po odkvitnutí sa levanduľa zbiera ručne a jednotlivé kríky sa zároveň pri zbere zastrihávajú do guľatého tvaru. Následne úrodu nakladáme do chladiarenského auta a odvážame do výroby. Návštevníkom požičiavame klasické nožnice, my väčšinou zbierame s kosákmi, opisuje Simona zber levandule.

Fialové pole si môžeš odfotiť aj ty (Zdroj: Jana Kvaltínová/Levanduland)

Až do Ruska

Pestovateľka sníva o tom, že zrekonštruuje hospodársku usadlosť, ktorá sa nachádza v blízkosti poľa. Táto usadlosť má dvesto rokov a nesie príznačný názov Levanduľový dvor 1821. Túži tam vytvoriť kaviareň, lokálne múzeum či kamenný obchodík s levanduľovými výrobkami.

„Okrem toho je mojím veľkým snom dostať sa s výrobkami aj za hranice našej krajiny. Tento sen sa mi plní už teraz. V Rusku sme totiž zorganizovali rôzne stretnutia a ochutnávky, ktoré sa tešia obrovskému záujmu. Rusi levanduľu jednoducho milujú,“ dodáva na záver.

Zdroj: hashtag.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

Nastavenia cookies na tejto webovej stránke sú nastavené na "Povoliť cookies" vám prehliadanie možné skúsenosti. Ak budete pokračovať na používanie tejto webovej stránky bez zmeny nastavenia cookies alebo kliknite na tlačidlo "Prijať" nižšie potom dávate súhlas k tomu.

Zavrieť