#Jún patrí levanduli, jej omamnej vôni a krásnej farbe. Okrem toho má množstvo liečivých, upokojujúcich účinkov. Začiatkom každého leta zdobí naše záhrady, byty či iné príbytky. Vedeli ste však, že sa z nej dá vyrobiť skvelý sirup? Tak si jeden vyrobte a ozdobte levanduľou aj svoju kuchyňu. Sľubujem, že ním ohúrite naozaj každého.

Čo budete potrebovať?
- 1,5 litra vody
- 1 kg kryštálového cukru
- 30 g kyseliny citrónovej
- 1 citrón
- 3-4 hrste levanduľových kvetov
Levanduľové kvety zbierajte ideálne počas slnečného dňa a vždy v čase, kedy kvitnú, inak by sirup nemal tak výraznú farbu a chuť. Očistite ich od stoniek a dajte zovrieť vodu. Keď začne vrieť, vypnite ju a po 1-2 minútach vložte levanduľové kvety do vody a pomiešajte. Voda by mala mať zeleno-modrú farbu, záleží však, aký typ levandule použijete. Do hrnca ďalej nasypte 1 kg kryštálového cukru, a sirup miešajte, až dokým sa cukor nerozpustí.
Potom pridajte na kolieska nakrájaný citrón, kyselinu citrónovú a pomiešajte. V tomto momente by sa mala farba sirupu zmeniť na ružovú. Hrniec zakryte a z času na čas pomiešajte. Nechajte stáť približne dva dni a napokon sirup sceďte, prelejte do fľašiek a dajte do chladničky. Takto vyrobený sirup vydrží približne mesiac.

Levanduľový Lugo
Z levanduľového sirupu môžete pripraviť napríklad osviežujúcu limonádu alebo omamný letný nápoj, ktorý som nazvala Lugo.
Na prípravu jedného pohára budete potrebovať:
- 0,04 dcl sirupu (alebo viac podľa chuti)
- 1 dcl Prosseca
- 1 dcl sódy
- trochu citrónovej šťavy
- ľad
- na ozdobu môže použiť levanduľové kvety, či lístky mäty

Poponáhľajte sa, kým je levanduľa rozkvitnutá a určite neoľutujete. Pokiaľ sa chceš o levanduli dozvedieť viac, určite klikaj na Veronikin blog, kde sa dozvieš množstvo zaujímavých informácií a tipov. Na zdravie!
Zdieľať na