Príde svet kvôli zmenám klímy o kakao? Toto je príbeh organizácie, ktorá sa snaží odvrátiť horkú katastrofu 

akú budúcnosť má kakao

Globálny dopyt po kakau rýchlo rastie (Zdroj: Pexels/DEZALB)

#Pravdepodobne pre teba nebude prekvapením, že kakao je jednou z obľúbených obchodovateľných komodít na svetových trhoch. Čo sa skrýva za jeho atraktivitou je však celkom jasné. Dôvodom je fakt, že kakao je nevyhnutne potrebné na výrobu čokolády, jednej z najpopulárnejších pochúťok sveta.

Napriek vysokej predajnosti až 2/3 farmárov z kakaových plantáží žijú z menej ako 1 až 2 amerických dolárov denne. To znemožňuje ich deťom prístup k vzdelaniu a sú nútené pracovať na farmách alebo sa sťahovať na miesta s úrodnejšou pôdou, v horšom prípade sa stávajú obeťou obchodovania s ich životmi.

Známe logo so žabkou

Čo všetko sa môže skrývať za šálkou horúcej čokolády alebo za pečivom natretým orieškovo – čokoládovou nátierkou? Hneď ako si spomenieš na niektoré názvy najznámejších svetových značiek čokoládových výrobkov, nátierok alebo nápojov, mal by si si uvedomiť aj to, že aj oni stoja za odvrátenou stranou kakaového biznisu nákupom kakaa za najlacnejšie ceny a vykorisťovaním pestovateľov.

Napríklad, v Západnej Afrike sa pestuje asi 70% svetovej produkcie kakaových bôbov, a napriek tomu pestovatelia získavajú za predanú čokoládovú tabuľku približne len 6% zo sumy, za ktorú sa reálne predá v supermarkete. Možno si si pri nákupe obľúbenej čokolády alebo kakaového nápoja už všimol na obale malé logo so žabkou a s názvom Rainforest Alliance.

V skutočnosti ide o medzinárodnú neziskovú organizáciu venujúcu sa zlepšovaniu životných podmienok pre farmárov pestujúcich kakao a iné suroviny, presadzovaniu ich ľudských práv a snahou pomáhať zmierňovať dôsledky klimatickej krízy v poľnohospodárstve, chrániť tieto ekosystémy aj pred nelegálnym odlesňovaním. Ak by ťa zaujímalo, prečo je v logu žaba, vysvetlenie je jednoduché. Vedci žabu považujú za akýsi bioindikátor zdravého životného prostredia a aj vďaka tomu sa stala medzinárodným symbolom udržateľnosti. Podmienok pre získanie tohto označenia je niekoľko a certifikát sa po úspešnom audite udeľuje na 2 – ročné obdobie.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
RECENZIA Vystrašená dcéra pátra po zmiznutej matke: Nezvestná sa ti zaručene vryje pod kožu

Dôvodov, prečo uprednostňovať nákup výrobkov označených týmto logom je viacero. Okrem dobrého pocitu, že sa podieľaš na ochrane prírody a prispievaš k obnoveniu zalesňovania plochy, pričom sa podľa podmienok vyžaduje zasadiť aspoň 70 stromov na plochu 1 ha a aspoň 12 stromov pôvodných druhov, tiež môžeš mať istotu, že dostaneš produkt, ktorý je z 90 až 100% vyrobený s použitím certifikovaných surovín.

Akú budúcnosť má kakao pod vplyvom klimatických zmien?

Podobne ako mnohé iné plodiny, aj kakaovník – jedna z najdôležitejších plodín pestovaných v trópoch, už dnes čelí klimatickým zmenám. Ani vyhliadky pre budúcnosť kakaa (lat. Theobroma cacao L.) a teda aj čokolády, ako svetovo najobľúbenejšieho výsledného produktu, pôvodne neboli veľmi priaznivé. Tendenciu prikláňať sa vo výsledkoch od zlých po horšie mali aj viaceré štúdie skúmajúce vplyv klimatických zmien na pestovanie kakaa.

Pozitívnejšiu predpoveď o možnej budúcnosti kakaa priniesol nedávny výskum tímu ekológov v Peru pod vedením Viviany Ceccarelliovej, ktorý bol publikovaný v minulom roku. Na strane jednej výskum síce potvrdil to, čo predpokladali už výsledky aj viacerých predošlých štúdií, ktoré zistili, že kakao – pestované v súčasnosti ako kultivované, bude vplyvom postupného globálneho otepľovania postupne strácať pôdu pod nohami. Napríklad plocha, na ktorej v súčasnosti farmári v Peru môžu pestovať kakao, bude vplyvom otepľovania planéty približne o 10 % menšia ako doteraz, čo priamo ovplyvní úrodu v nasledujúcich desaťročiach.

Pozitívny predpoklad kakaovej budúcnosti však prinieslo zistenie, že divokému kakau sa môže dariť aj napriek klimatickým zmenám. Prostredie, v ktorom môžu rásť odolné divé odrody kakaa, sa do roku 2070 v skutočnosti rozšíri o viac ako tretinu, pričom v Peru identifikovali aj niekoľko oblastí, kde môžu byť prítomné genotypy tolerantné voči klimatickým zmenám.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Plemená mačiek, ktoré milujú spoločnosť: Niektoré sa od teba nepohnú ani na krok

Zjednodušene povedané, ako vysvetľuje aj ekologička Ceccarelliová a jej kolegovia, prognózy pre divoké kakao v Peru sú veľmi priaznivé, nakoľko sa očakáva, že súčasná vhodná oblasť z veľkej časti pre divé kakao zostane vhodná a zároveň sa v budúcnosti bude aj ďalej rozširovať. Pre uľahčenie adaptácie kakaa na klimatické zmeny budú v budúcnosti potrebné tolerantné genotypy kakaovníka, pričom niektoré boli už aj počas výskumu identifikované.

Divé kakao z Peru, schopné znášať aj náročnejšie podmienky v závislosti na meniacej sa klíme, sa tak pravdepodobne stáva esom v rukáve budúcnosti čokoládového priemyslu a potrebe uspokojenia celosvetovo nehynúcej lásky k čokoláde 🙂 

tabuľka čokolády zblízka
Čokolády jeme čoraz viac – jej spotreba rastie z roka na rok (Zdroj: Pexels/AlexanderStein)

Najpopulárnejšia sladkosť na svete by bez kakaa nebola

Presne tak, bez kakaa by žiadna čokoláda nebola. Asi nie je žiadnym prekvapením, že práve čokoláda patrí medzi najžiadanejšie svetové gastronomické pochúťky. Jej lahodnej chuti málokto dokáže odolať a chce to naozaj dostatok pevnej vôle a odhodlania nesiahnuť pri jej konzumovaní po ďalšom a ďalšom kúsku. Okrem toho, že je rýchlym zdrojom energie, je aj overeným zdrojom endorfínov zlepšujúcich náladu a pocity šťastia.

Kakao však svoje využitie neprináša len do potravinového a čokoládového biznisu, ale nemenej dôležitou surovinou je aj v kozmetickom svete. Hojivé a antioxidačné účinky kakaových bôbov v podobe kakaového masla alebo prášku využívali vo svojich skrášľujúcich procedúrach už starí Aztékovia.

O svetovej obľúbenosti kakaa a výsledných produktov z neho svedčí aj niekoľko významných dní v kalendári. Nezabudni si preto zaznačiť minimálne dva najznámejšie z nich – 7. júl, ktorý patrí Svetovému dňu čokolády a 13. september známy ako Medzinárodný deň čokolády. Okrem nich Americká národná asociácia cukrárov momentálne rozlišuje napríklad ešte aj také dni ako Deň čokolády (28. október) alebo Deň čokoládových cukroviniek (28. december).

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Zomrel módny návrhár Paco Rabanne: Bol génius, ktorý urýchlil revolúciu vo svete módy niekoľkými prvenstvami

Ešte viac zaujímavých noviniek, tipov, vtipov a inšpirácie? Poď na náš TikTok!

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame