#Pamätám si, aký to bol pred dobrými 20 rokmi sviatok, keď zrazu neboli len biele a grahamové rožky a dva druhy chleba. A ako zázrak prišli umelo zafarbené kaiserky posypané sezamom.
Odvtedy už Dunajom pretieklo veľa vody. Ale hlavne sa otvorilo už celkom dosť malých remeselných pekární, kam je zážitok zájsť na niečo sladké alebo slané. Môžete si dať raňajky, vychutnať kávu alebo pohár dobrého vína. Mne tieto miesta prirastajú k srdcu a rád by som sa o svoje dojmy s vami podelil.
Viac mojich tipov na reštaurácie nájdeš na Čiližrút na Instagrame.
Boulanger & Patissiere
Maličká útulná pekáreň Boulanger & Patissiere na Dlhých dieloch je úžasné miesto. Priamo pred vami tu neskutočne milí ľudia takpovediac cukrársko-pekársky čarujú. Od remeselných chlebov, cez quiche, koláče, croissanty a makrónky, až po umelecky spracované zákusky.
Cez okienko „pokecáš“ s dámami, ktoré vyrábajú všetky dobroty. Vyberieš si, zaplatíš a vrátiš sa späť do bežného života. Majú jeden z najlepších celozrnných chlebov, aké som jedol, a aktuálne ponúkajú aj focacciu s olivami, pre ktorú sa pokojne oplatí zájsť až na Dlháče. A určite neodíď bez bagety a croissantu plného masla.
Chez Balzac
Toto je miesto s trošku bizarným francúzskym šarmom, kam sa určite oplatí raz za čas zájsť na raňajky. Alebo stačí len tak niečo nakúpiť v pekárni. Dáš si tu naozaj široký výber chlebov, pravdepodobne najlepšie bagety v Bratislave a okolí, ale aj slušný výber sladkého pečiva. Od coissantov z francúzskeho masla a špeciálnej múky, cez ovocné, makové, až po tie z odpaľovaného cesta.
Ozajstné malé Francúzsko tu však zažiješ hlavne na krásnej terase pod stromami, keď si objednáš bagetu s maslom, prípadne džemom, a pohár Champagne. Uvidíš, ako sa na chvíľku zastaví čas. C’est la vie.
Fertucha pekáreň
Fertucha je už pár rokov stálica bratislavskej pekárenskej, kaviarenskej a najmä koláčovej scény. Má asi päticu prevádzok, ktoré sú prevažne kombináciou kaviarne s pekárňou či predajňou koláčov. Môžeš si tu teda posedieť a vychutnať niečo dobré. Či chlebík na raňajky, niektorý z tradičných koláčov (jablkové pyté a brownie sú moji favoriti), alebo si dať pohár niečoho osviežujúceho.
Domov si okrem dobrého pocitu odnesieš aj výborný chlieb a pečivo, alebo si na zákazku objednáš tortu či zákusky na oslavu. Myslí sa tu aj na vegánov a ľudí s intoleranciami, čo mi je veľmi sympatické.
Fleur Bakery
Fleur je miesto, ktoré na zrekonštruovanú Štúrovu ulicu opäť prinieslo život, vône a chute. Prejsť sa ráno slnečnými, zobúdzajúcimi sa ulicami a dať si tu 7:30 čerstvé a voňavé raňajky s džúsom a kávou, alebo kľudne aj pohárom vína – to je presne ten pôžitok, aký patrí k Starému Mestu.
Skvelá a chrumkavá focaccia s kozím syrom a vlastným chilli džemom je na ráno ako stvorená. K tomu croissant jemný ako obláčik, ale zároveň aj krásne chrumkavý a deň sa pokojne môže začať.
Úžasná je aj ich rímska hranatá pizza s vysokým nadýchaným cestom, ale úplný vrchol a signature lahôdkou je žemľovka z croissantov. Totálna nálož sladkých chutí, vanilkového krému a ovocia. Dokonca aj ten sneh, ktorý úplne neobľubujem, je v tomto pripadne úplne na mieste a tvorí dôstojnú pokrývku celej sladkej, chuťami nabitej masy.
Takže, ak ťa chytí „mlsná“, toto sa rozhodne oplatí skúsiť. Pozor, väčšinou už krátko poobede býva žemľovka vypredaná. Taká je dobrá!
Pekáreň Háj
V nízkej budove uprostred petržalského sídliska Háj sa nachádza remeselná pekáreň. Svetu (Bratislave) priniesla ikonické burgrové žemle, ktoré používa väčšina top burgrární – viď Roxor či Quinsboro. To však, samozrejme, nie je všetko. Tu sa rozhodne nespí na vavrínoch, ale pečie ostošesť.
Potešiť sa môžeš focacciou, koláčmi, zákuskami alebo sladkým a slaným pečivom. Môžeš si sadnúť na rozkošnú terasu a dať si výberovú kávu od @sweetbeans.coffee a k nej napríklad neprekonateľný moravský koláč, ktorý ponúka až neuveriteľnú nálož maku a sliviek! Alebo si daj mrkvovú tortu a len tak sa teš z pekného dňa.
KRUH remeselná pekáreň
Kruh je pre mňa extrémne charizmatické a absolútne podmanivo voňavé miesto – remeselná pekáreň na Vajnorskej plná neskutočného chleba, pečiva, sladkosti a dobrej nálady. A čo tu absolútne vyžaruje z každého človeka, produktu a celkovo zo vzduchu, je obrovská láska a chuť robiť to najlepšie, čo sa dá.
Asi aj preto tu okrem klasických výrobkov, ako sú croissanty, slimáky, osie hniezda, pan au chocolat a iné „šmaky“, robia aj kopec dobrôt a špeciálov. Od smørrebrødov s rôznymi nátierkami a zeleninou či rybou, až po takú rímsku pizzu a pastel de nata. A každú sobotu (asi od 9:30 až do vypredania, teda asi do 9:35) tu robia sobotné zhýralosti v podaní @smrzfr – teda špeciály sladké či slané, ktoré sa už stali ikonou tohto love brandu.
Tip: okolo veľkonočných sviatkov a Vianoc si nenechaj ujsť Panettone – taliansky dezert. Vnútri nadýchaný, na vrchu chrumkavý s cukrom a orechmi alebo čokoládou. Mňam.
Le Miam
Táto francúzska pekáreň vznikla na Špitálskej ako reakcia majiteľov na absenciu vysokého pekárstva a cukrárstva u nás v Bratislave. Bol to trošku risk, keďže takto náročné spracovanie a suroviny si nutne vyžadujú vyššiu cenu produktu. Ale risk vyšiel a dnes ide o jedno z najvychytenejších miest na zákusky a francúzske pečivo. A legendárnym je právom vďaka svojej remeselne dokonalej práci plnej lásky, chuti a kvalitných surovín.
Ich pečivo a francúzske zákusky, ktoré sú umeleckými dielami a majú u nás len málo konkurencie. Mandľový croissant a môj asi najobľúbenejší luskáčik s chrumkavým biskvitom, ľahučkou čoko penou, lieskovcami a gaštanové amoroso s bielou čokoládou a ovocným džemom sú asi to najlepšie, čo si po dobrom obede môžeš dopriať. Alebo po večeri. Ráno. Na prechádzke. Kedykoľvek.
MIMI´S – Healthy Bakery
Pekáreň tejto sympatickej mladej dámy patrí medzi jednu z mála remeselných pekární, ktorá nemá problém zohľadniť aj akúkoľvek alergiu alebo intoleranciu v zásade na čokoľvek. A pozor, robí to bez toho, aby sa to akokoľvek dotklo chuti a kvality. Chute sú často vyladenejšie a výraznejšie ako pri klasickom pečive či zákuskoch. A zo všetkého cítiť obrovskú lásku.
Také vegan osie hniezda, čokoládový závin či bezlaktózová pavlova patria k tým najlepším, ktoré som kdekoľvek v živote jedol. Pečú všetko, od chlebov, bagiet, pagáčov, cez koláče, zákusky až po svadobné torty. Používajú všetky možné druhy múky, mlieka, cukrov a tukov vždy s chuťou urobiť zákazníka šťastným. Veľmi sympatický prístup.
Rovnako úžasná je vianočka, ktorá prevonia celý byt. Ak ti niekedy bolo ľúto, že si kvôli akejkoľvek intolerancii nemôžeš dopriať narodeninovú tortu bez kompromisu v chuti alebo čokoľvek iné, tak nemáš za čo. Lebo už vieš, kde ísť.
Šiškáreň pekáreň
Ako blesk z jasného neba sa vo @freshmarketba zjavila pre Prešporok taká samozrejmá vec ako šišky. A dnes sú už neodmysliteľnou súčasťou návštevy tohto miesta. Sú mäkké skoro ako obláčik, sladké a strašne chutné. Skvelý vanilkový krém, nadupaný slaný karamel, ale pre mňa je vždy výber číslo jeden výborný marhuľový lekvár ako tá najklasickejšia a najlepšia náplň do šišky.
Z kvásku ich tu so svojím tímom pečie sympaťák Karol, ktorý je vyučený pekár a dlho žil v Anglicku. Vrátil sa domov, aby nám všetkým priniesol najlepšie možné šišky, chleby, osie hniezda a iné dobroty. Vyskúšať treba aj bagety či ražný chlieb. Jeho burgrové žemle dokonca používa na svoje famózne čízy @maso_od_romana a pre mňa osobne ide o tie najlepšie žemle na bratislavskej burgrovej scéne.
The Midnight Bakery Bratislava
Vôbec nebudem tajiť, že toto miesto je moja srdcovka. Koncom minulého roka otvoril túto butikovú pekáreň pôvodom Ukrajinec @my.ko.la. V priestore plnom tmavých farieb, zelene a dreva tu každý deň z kvásku čaruje partia pekárov. Ponúkajú ti tú najvyššiu možnú kvalitu chlebov, sladkého a slaného pečiva.
Už pri vstupe cítiš, že tu si vítaný a že neodídeš bez niečoho extra chutného. Jedny z najlepších chlebov – a je ich naozaj široký výber. Od klasického bieleho a ukrajinskej paľanytsye, cez naozaj nadýchaný celozrnný, až po temne neodolateľný litovský, ktorý je môj top favorit. Nevynechaj croissanty, kardamónový drdol, ale najmä podmanivý šafránový uzol. To je úplné nebo v ústach.
Očakávané otvorenia
Niektoré pekárne a cukrárne sú už dobre známe, niektoré ešte len čakajú na svoju premiéru. Hoci náš výber je pomerne široký, tešíme sa aj na otvorenie ďalších sľubných prevádzok.
Chlieb náš
Trnavská legenda Chlieb náš zo skupiny Trnka Gastronomy si nachádza cestu do Bratislavy a pomaly finišuje svoju predajňu na Riazanskej v komplexe Blumental. Ja verím, že prinesie svieži vietor a skvelé vône a chute na krásne námestie v rámci tohto komplexu. Tak vitaj, chlieb náš!
Olis Pekárenské bistro
Na Záhradníckej vedľa sociálnej poisťovne sa netrpezlivo očakáva otvorenie novej bistro – pekárne. Stojí za ňou totiž už dobre známy šéfkuchár @oliver.vozarik. Pamätať si ho môžeme z Carnevalle, Picknik či spolupráce s bistrom Otto. A teraz konečne otvára vlastný koncept. No a keďže jeho súčasťou bude aj pekáreň, tak zmienka o ňom a moja nedočkavosť sú rozhodne na mieste.
Buď s nami aj na Instagrame a dozvieš sa o každom novom článku ako prvý!
Zdieľať na
Zdieľaní