Najdodržiavanejší vianočný zvyk: Moderný či prírodný, biele alebo zlaté ozdoby. Všetky sú krásne!

#Najkrajší symbol Vianoc. Keď sa povedia Vianoce, čo vám ako prvé napadne? Okrem koláčov, darčekov, večere, snehu je to nepochybne i vianočný stromček. Viete ale, aká je jeho história?

História vianočného stromčeka sa spája s Nemeckom a to najmä s rodinami, ktoré boli remeselnícke a súvislosť je tak i s cechovým domom.  Približne až v 17.storočí sa medzi „obyčajnými“ ľuďmi zaužíval zvyk mať na Vianoce stromček. Samozrejme, neboli také majestátne a prezdobené ako dnes. Ľudia si v tom čase zdobili stromčeky tým, čo mali. Sušené ovocie, škrupinky z orechov, či perník. Najbližšie k nám, čo sa dátuje, bol vianočný stromček v roku 1812 v Prahe a neskôr, v roku 1817 vo Viedni.

Na Slovensko prišiel vianočný stromček azda  v 18.storočí a medzi všetkými ľuďmi sa táto tradícia začala udržiavať až v 19.storočí. Povráva sa, že na východné Slovensko sa stromček dostal až medzi vojnami. Dnes patrí zdobenie vianočného stromčeka k najdodržiavanejším zvykom u nás. Od jednoduchých ozdôb až ku gýčom a modernosti. Červený, modrý, hnedý, bielé ozdoby. Živý či umelý. Je to úplne jedno. Dôležité je, že je váš a vám robí radosť.

Ako si ho zdobíte vy? Aké farby preferujete? Dajte nám vedieť.

https://www.instagram.com/p/BL2bMFyAZE4/?taken-by=_christmas.tree_

https://www.instagram.com/p/_kCXyZsgS4/?taken-by=marcy.ell

https://www.instagram.com/p/BNai0tSgv18/?taken-by=_christmas.tree_

https://www.instagram.com/p/BOUUi7OAMTz/?tagged=tree

https://www.instagram.com/p/BOUUS47jiiQ/?tagged=tree

https://www.instagram.com/p/BOUUdd4jHIe/?tagged=christmastree

https://www.instagram.com/p/BOUT_oYBWVG/?tagged=christmastree

 

 

Odporúčame