Tipy, ako šetriť batériu v notebooku: Vie ti vydržať aj o hodinu dlhšie

Skupina ľudí pri notebooku

Dlhšiu batériu ocenia aj tvoji kamaráti (Zdroj: freepik.com/freepik)

# Všimol si si, že tvoj notebook sa razantne rýchlejšie vybíja, ako keď si ho po prvý krát vytiahol zo škatule? Ak si často na cestách, alebo máš obavy z toho, že sa ti vybije batéria, tu je niekoľko praktických tipov, ako šetriť energiu vo tvojom notebooku a predĺžiť jeho výdrž na maximum:

Vysoká spotreba

Prvým a často najvýznamnejším faktorom, ktorý prispieva k rýchlemu vybíjaniu batérie, je vysoká spotreba energie obrazovky. Jasné a vysoko kontrastné obrazovky spotrebúvajú viac energie, takže nastavenie nižšieho jasu môže výrazne predĺžiť výdrž batérie. Rovnako dôležité je aj obmedzenie aktivity na obrazovke, napríklad minimálne používanie graficky náročných aplikácií alebo hranie hier, ktoré spotrebúvajú veľké množstvo energie.

Vyhýbaj sa prehrievaniu

Na to nadväzuje prehrievanie samotného notebooku pri hraní hier. Nadmerné prehriatie môže spôsobiť poškodenie vnútorných komponentov tvojho notebooku, ako sú procesor, grafická karta a batéria. Notebook môžeš prehriať aj tým, že budeš príliš dlho hrať hry bez toho, aby si mu dal nejaký čas na vychladnutie.

Okrem prehrievania môže byť aj bežanie aplikácií a procesov na pozadí hlavným vinníkom rýchleho vybíjania batérie. Každá spustená aplikácia spotrebuje časť výkonu notebooku a tým aj energiu batérie. Preto je dôležité pravidelne kontrolovať správcu úloh a zistiť, ktoré aplikácie bežia, a zatvoriť tie, ktoré momentálne nepoužívaš.

Využívaj úsporné režimy

Väčšina operačných systémov, ako je Windows alebo Mac OS, ponúka rôzne režimy úspory energie. Tieto režimy optimalizujú využitie výkonu tvojho notebooku a minimalizujú spotrebu energie batérie. V prípade, že nevykonávaš náročné úlohy, ako je napríklad sledovanie filmov alebo hranie hier, tak si radšej nastav režim úspory energie.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Chceš mať najštýlovejšie tenisky sezóny? Predstavujeme must-have kúsky veľkých značiek!

Ďalším faktorom môže byť vysoké zaťaženie procesora. Ak používaš programy, ako napríklad Photoshop na úpravu obrázkov alebo Premiere Pro na editovanie videí, vystavuješ tým tvoj notebook obrovskému zaťaženiu. Niektoré programy dokážu byť veľmi náročné, a preto tvoj notebook spotrebuje viac energie na to, aby ich dokázal mať otvorené.

Ak nepoužívaš externé zariadenia, ako sú myši, klávesnice alebo externé disky, odpoj ich z tvojho notebooku. Aj keď nie sú v prevádzke, môžu spotrebovať energiu prostredníctvom USB portov.

Plne nabitý notebook
Využívanie sporiaceho módu šetrí batériu (Zdroj: unsplash.com/Panos Sakalakis)

“Vo väčšine notebookov je možné nastaviť čas nečinnosti, po ktorom sa obrazovka automaticky vypne. Znížením tohto času na minimum môžeš ušetriť významné množstvo batérie.”

Neprebíjaj batériu

Prebíjanie je často považované za najväčšieho škodcu batérie, ktoré môže mať vážne dôsledky na jej výkon a životnosť. Ak nevenuješ pozornosť správnemu nabíjaniu, skracuješ životnosť batérie, nehovoriac o bezpečnostných rizikách. Vyhnúť sa prebíjaniu je preto dôležité na zachovanie optimálneho výkonu a životnosti batérie tvojho zariadenia.

Navyše, opakované prebíjanie batérie môže mať vplyv aj na jej kapacitu a výdrž. Časté prebíjanie môže spôsobiť skrátenie životnosti batérie a postupné zhoršovanie jej schopnosti zostať nabitá. To môže viesť k tomu, že tvoj notebook sa bude rýchlejšie vybíjať a budeš ho musieť častejšie zapájať do zásuvky.

Zlá kalibrácia batérie

Prebíjanie batérie môže mať taktiež negatívny vplyv na jej výkon a kalibráciu. Opakované prebíjanie a vybíjanie batérie môže spôsobiť, že sa jej kalibrácia zmení, čo môže viesť k nesprávnemu zobrazeniu percenta nabitia a k nepresnému odhadu zostávajúcej výdrže batérie.

Zvýšením teploty batérie prebitím môžeš v krajných prípadoch spôsobiť dokonca aj riziko požiaru. V prípade, že batéria je prebíjaná príliš rýchlo alebo príliš intenzívne, môže dôjsť k nekontrolovateľnému zvýšeniu teploty a tým aj k bezpečnostnému riziku že niečo podpáliš. Mimo toho zahrievaš aj komponenty, ktoré sú vložené pri batérií a môže sa stať, že si prepáliš grafickú kartu alebo procesor.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Veľa zábavy za málo peňazí: Tieto športiaky kúpiš za menej ako 4000 eur!

Ako správne nabíjať notebook

Použitie originálnej nabíjačky dodanej s notebookom je prvým krokom k zabezpečeniu bezpečného a účinného nabíjania. Tieto nabíjačky sú navrhnuté tak, aby boli kompatibilné s tvojím zariadením a minimalizovali riziko prekročenia napätia alebo prehriatia.

Nabíjanie by si mal vykonávať pri optimálnej izbovej teplote, aby si minimalizoval riziko prehriatia batérie a zabezpečil efektívnejšie nabíjanie. To znamená, že dodávať šťavu notebooku hneď vedľa radiátora rozhodne nebude to najlepšie riešenie, podobne ako nabíjanie notebooku, ktorý si práve priniesol zvonku a nenechal zohriať na izbovú teplotu. Problémom môže byť aj nabíjanie cez chladné dni pri otvorenom okne.

Notebook s externou nabíjačkou
Zaobstaranie externej nabíjačky ti predĺži jej životnosť (Zdroj: freepik.com/freepik)

Podľa skupiny ľudí, ktorí testovali správne nabíjanie notebookov by si sa mal postarať, aby si nepresiahol 80 % nabitia batérie. Zároveň by si nemal nechať tvoj notebook kompletne vybiť, ale mal by si v ňom nechať aspoň 20 % celkovej batérie.

V žiadnom prípade nenechávaj notebook na nabíjačke počas noci, keď spíš. Môžeš tým spôsobiť, že o pár mesiacov sa zapne iba vtedy, keď bude pripojený na nabíjačke, pretože akumulátor bude kompletne odpálený.

Samozrejme, ak niekam cestuješ tak si nabi batériu na maximum, ale akonáhle pri nabíjaní uvidíš, že si presiahol 100 %, tak ho ihneď vypoj z nabíjačky. Ak by si ho ponechal v elektrine, zbytočne prebíjaš akumulátor notebooku a tým výrazne skracuješ životnosť tvojho zariadenia. 

Sleduj náš Instagram

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame