Dnes je svetový Deň Zeme: Čo môžeš urobiť, aby si prispel k lepšej budúcnosti našej planéty?

V súčasnosti sa medzinárodná platforma Earth Day snaží zaviesť pár zmien do života každého z nás (Zdroj: Unsplash/Nikola Jovanovic)

#22. apríl patrí Dňu Zeme. Nebolo tomu tak stále. Tento sviatok sa začal sláviť až v roku 1970. Stanovil sa na základe fotografií a telegrafických snímok z vesmíru. Vedci si uvedomili zraniteľnosť našej planéty, a demonštračne vyzvali celý svet k jej ochrane. V článku sa dozvieš prelomové udalosti, ale aj to, ako sa správať voči planéte, aby si prispel k jej zachovaniu pre ďalšie generácie!

Najmä v Amerike, neskôr u nás

Až do 90. rokov minulého storočia sa tomuto dňu prikladal význam najmä za oceánom. Až v roku 1990 sa, vďaka Medzinárodnému ústrediu Dňa Zeme v Kalifornii, začalo zapájať viac ako 140 štátov, vrátane vtedajšieho Česko-Slovenska.

V roku 1999 sa na udalosti podieľalo aj koordinačné centrum Earth Day Network, ktoré odštartovalo iniciovanie podporujúce recykláciu a ochranu životného prostredia. Prelomovým bol rok 2000, kedy sa posolstvá na ochranu planéty stali virálnymi, vďaka nástupu internetu. Do aktivít okolo environmentalistiky sa tak zapojila široká verejnosť.

Súčasnosť

V súčasnosti sa medzinárodná platforma Earth Day snaží zaviesť pár zmien do života každého z nás. Už minulý rok svojich priaznivcov vyzývala k obmedzeniu používania plastov, k šetreniu vodou, k nákupu lokálnych potravín, či využívaniu prírodných hnojív.

Čo môžeš urobiť, aby si ochránil našu planétu

Chráň hmyz – ak sa nepodniknú včasné kroky, vymrie hmyz (a následne aj ľudstvo). Už teraz je na svete približne o štvrtinu menej hmyzu, než v roku 1990! Pomôž hmyzu (najmä včielkam) k prežitiu: nechaj ich žiť v prirodzenom prostredí, a odvádzať ich robotu. A určite ich nezabíjaj!

Plasty, ach tie plasty – v oceánoch ich je veľa. Po odznení pandémie sa množstvo plastov zvýšilo. Minimum, ktoré môžeš urobiť je, ak obmedzíš používanie nepotrebných plastov. Ak sa chceš ešte viac pričiniť k zlepšeniu životného prostredia, poobzeraj sa po okolí, a skús čo i len kúsok prírody alebo rieky vlastnoručne vyčistiť. Moria síce nevyčistíš, ale aj toto je dobrým nápomocným krokom.

Pozor na klímu – to, že klimatické zmeny nie sú nič dobré, je asi jasné. Vedci bijú na poplach už nejaký ten rok! Zamysli sa nad tým, či vieš nejakým spôsobom pomôcť planéte aj v tomto smere. Ak áno, smelo do toho!

Šetri zdrojmi – plytvanie ako také nemá zmysel. Ak sa nad ním ale zamyslíš v paralele s ekológiou, je dobré vedieť, že okrem finančných strát dochádza aj k stratám prírodných zdrojov. Preto by si mal zvážiť, či neplytváš zbytočne energiami (nielen v domácnosti). Začni malými krokmi, a nabudúce napríklad tú tečúcu vodu pri umývaní zubov zastav!

Robíš niečo z uvedených krokov na ochranu našej planéty?

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame