Zamýšľaš sa nad tým, ako byť v digitálnom svete vo väčšom bezpečí? Táto publikácia ti pomôže prekonať rôzne výzvy!

Dlhodobo spolupracovali a hľadali riešenia, aby sa z online bezpečnosti stal postupne predmet na stredných, ale aj základných školách (Zdroj: Freepik/rawpixel.com)

#Stretol si sa už so slovami ako smurfing, rooting či vishing? Sú to termíny, ktoré sa týkajú informačných technológií. Konkrétne ide o sféru počítačovej bezpečnosti a kriminality. Čo by si mal v tejto súvislosti vedieť? Má dnes vôbec bežný smrteľník šancu držať krok so zoznamom týchto techník, ktorými nás hackeri a ostatní online kriminálnici môžu dostať?

Vie sa o tom málo…

Nie, bežný človek to nedokáže mať pod kontrolou. Určite nemáš ani ty čas zaoberať sa takýmito „malichernosťami“, o ktorých nemáš takmer žiadne vedomosti. Takéto poznatky nenadobudneš ani v škole, ani samoštúdiom – no napriek tomu, sú veľmi nevyhnutné pre život v digitálnej dobe.

Podľa slovenského IT velikána, firmy Eset, by sa mali aj v tomto smere vzdelávať už študenti stredných škôl. V spolupráci s OZ Preventista pripravili novú učebnicu, ktorá by to mala uľahčiť.

Niet človeka, ktorého by obišla digitálna doba

Varovanie v tomto duchu odznelo na krste spomínanej učebnice. Začiatkom tohto mesiaca bola predstavená širšej verejnosti na bratislavskej Fakulte informatiky a informačných technológií.

„Už neexistuje človek, ktorého by neovplyvňovali digitálne technológie a netýkala sa ho informačná bezpečnosť,“ tak znejú úvodné slová prvej kapitoly tejto učebnice.

Zdroj: OZ Preventista

Sú za tým rôzni autori

Za touto publikáciou stojí štvorica šikovných ľudí, ktorí sú „zozbieraní“ z rôznych prostredí. Bezpečnostný konzultant Jaroslav Oster, učiteľ informatiky súkromného banskobystrického gymnázia Miroslav Blšák, vedúci IT oddelenia a bezpečnosti v Tatra Banke, Marek Zeman, a vedúci oddelenia bezpečnosti vo firme Eset, Daniel Chromek.

Dlhodobo spolupracovali a hľadali riešenia, aby sa z online bezpečnosti stal postupne predmet na stredných, ale aj základných školách. Z praxe im bolo známe, že rodičia svoje deti pred možnými hrozbami nevarujú. Myšlienkou projektu je aj to, aby študenti preniesli svoje skúsenosti aj na svojich rodičov, ktorých môžu poučiť poznatkami, ktoré im nemusia byť známe.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
(Ne)bezpečný internet: Spoznaj mimoriadne povinné čítanie od Tomáša Šalmona, z ktorého ťa nikto skúšať nebude!

Je to pre všetkých, nie len pre študentov!

Učebnica je pomerne obsiahla, až náročná. Mediálne vďačná téma, ktorou je prehľad najväčších rizík a najbežnejších typov útokov, je len úvodom do problematiky.

„Napriek tomu, že je kniha písaná pre študentov, dá prehľad každému, kto by sa rád živil informačnou bezpečnosťou,“ hovorí jeden zo spoluautorov, Daniel Chromek.

Vznikol dokonca aj odbor

Na 1. banskobystrickom súkromnom gymnáziu využili možnosti, ktoré im poskytujú osnovy, a voľnosť využili na to, že už v roku 2021 otvorili študijný odbor orientovaný na túto problematiku.

Študentov kybernetickej bezpečnosti učia porozumieť témam týkajúcich sa informatiky viac do hĺbky. Venujú sa sociálnym sieťam, cloudovým úložiskám, algoritmom, či penetračnému testovaniu a hardeningu systémov.

„Svetom stredoškolákov je virtuálny svet. Súčasným aj budúcim. Pokiaľ sa v ňom naučia správať a konať obozretne, bezpečne a s istotou, bude to pre nich len a len prínosom,“ uviedol pre Forbes Oster.

 

Sleduj nás aj na Instagrame

Zdroj: Forbes, OZ Preventista
Odporúčame