Saul – Moment = The Weeknd – Heartless? Producent KingPin a viacero poslucháčov hovorí o „inšpirácii“

A je to tu zas. Nie je to tak dávno, čo sme vo veľkom článku rozoberali, ako sa chalani z DMS pustili do Porsche Boya a jeho nového EP, na ktorom sa niektoré beaty a texty náramne podobali na zahraničných interpretov. Prešlo niekoľko dní a túto nepríjemnú tému musíme riešiť opäť. V hlavnej úlohe sú tento raz slovenský mladík Saul z labelu FCK THEM a kanadský raper The Weeknd.

Hneď na úvod chceme podotknúť, že článok ma čisto informačný charakter. Nikoho nesúdime, nikoho neobviňujeme.

Saul vydal na YouTube prvého mája singel Moment, ktorý má veľmi dobrý text aj myšlienku, pričom do májového obdobia, ktoré je často spojené s láskou sa naozaj hodí. Aj reakcie boli veľmi pozitívne. Chalani z FCK THEM si dali záležať aj na videoklipe, ktorý vynikal oproti väčšine aktuálne vychádzajúcich videoklipov. K tomu pridajme Saula, ktorý svojským štýlom zaujal už neraz a medzi fanúšikmi, predovšetkým tými mladšími, si získava veľkú popularitu.

Skladba je medzi slovenskými trendami, reakcie sú zväčša pozitívne a čísla rastú. Kde je teda problém? Dôvod je prostý. Pripájame ešte jednu skladbu. Jej autorom je kanadský raper The Weeknd, jeden z najpopulárnejších hudobníkov súčasnosti. Jeho track Heartless je von niekoľko mesiacov a počulo ho viac ako 64 miliónov ľudí po celom svete. Schválne, vypočujte si kúsok aj vy.

Zdá sa vám beat v oboch skladbách podobný? Najprv to bolo iba pár ľudí, ktorí tento postreh zdieľali na svojich sociálnych sieťach, respektíve v komentároch. Postupne sa však začali pridávať ďalší. Nuž, ale keď si to všimne niekoľko desiatok ľudí nezávislo od seba, pravdepodobne na tom niečo môže byť. Debaty zároveň opäť rozvíril aj producent KingPin, ktorý už v minulosti odhaľoval československé hudobné krádeže. Ten vo svojich stories označil beat od Nuriho ako identický s tým, ktorý použil The Weeknd. K tomu ešte pridal aj jednu linku zo skladby, ktorá sa má podobať na linku, ktorú spieva v tracku aj kanadský interpret. Tieto stories nájdete na jeho instagramovom profile (v prvom výbere stories).

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Strapo nebude robiť kompromisy. Hudba musí mať zmysel (ROZHOVOR)

Necháme na vás, aby ste si urobili názor na tom, aká je podobnosť beatov v skladbách Heartless a Moment. Nebudeme nikoho súdiť, nebudeme vyslovovať súdy, posúďte to sami. Je to ale skutočne iba pár dní, čo Separ, Dame a hlavne Smart kritizovali Porsche Boya, taktiež predstaviteľa takzvanej mladej vlny, za to, že sa, povedzme to slušne, inšpiroval v zahraničí, čo sa beatov či dokonca aj textov týka.

Teraz je tu Saul a opäť sa otvára diskusia, ako to vlastne celé je. Príliš nechceme veriť tomu, že raper, ktorý má väčšinu kariéry pred sebou by sa takto okato inšpiroval v skladbe, ktorú pozná väčšina ľudí, ktorí majú radi rap a hip-hop. Bolo by totiž nepremyslené a krátkozraké, veď pozorné ucho hudobného priaznivca veľmi jednoducho zistí, aká je vlastne v tomto celom pravda. Na záver len dodáme, že sami sme fanúšikovia Saulovej doterajšej tvorby, článok ma len informačný charakter.

Foto: Saul, YouTube

 

Odporúčame