HD, Full HD, 4K či 8K? Praktický poradca, ako sa nestratiť v rozlíšeniach a vybrať si vždy správne

Praktický poradca, ako sa nestratiť v rozlíšeniach

Praktický poradca, ako sa nestratiť v rozlíšeniach (Zdroj: Unsplash.com/CardMapr)

#V dnešnej uponáhľanej dobe často počúvame o pojmoch Full HD či 4K, ale po novom aj 8K. Sú to veľkosti rozlíšenia obrazu, na ktorý denne pozeráš, či už aktuálne scrolluješ Instagram, sleduješ obľúbený seriál na Netflixe alebo pracuješ na počítači. V tomto článku sa bližšie pozrieme na jednotlivé rozlíšenia a vysvetlíme ti, čo znamená slovíčko „pixel“, ktoré rozlíšenie tvorí.


Nezáleží len na uhlopriečke: Predstavujeme ti kvalitné televízory, ktoré potešia aj tvoju peňaženku


Čo je vlastne pixel?

Pixel sa dá vysvetliť ako obrazový bod. Tak, ako každá jednotka má svoj základný údaj, má ho aj rozlíšenie. Pixel je základnou jednotkou bitmapy, teda oblasti tvorenej obrazovými bodmi. Má skratku px a stretneš sa s ním pri výbere mobilu, tabletu, notebooku, televízie a vlastne každej elektroniky, ktorá disponuje displejom. Aj keď sa o ňom hovorí ako o najmenšej jednotke na obrazovke, nie je to úplne pravda.

Samotný pixel nesie šesťmiestny kód farby, napríklad #A52A2A je konkrétny odtieň hnedej. Tento kód sa delí na tri časti obsahujúce dva znaky – čísla alebo písmená. Každá dvojica udáva sýtosť jednej z troch panelov, ktorými je pixel tvorený (červená, zelená a modrá). Ich kombináciou vzniká farba, ktorú dokáže monitor zobraziť a citlivé ľudské oko zachytiť. Je však lepšie raz vidieť ako stokrát počuť, preto si dobre pozri obrázok nižšie.

Ak by sme všetky tri farby rozsvietili, dostali by sme bielu. Ak ich naopak zhasneme, dostaneme čiernu, to sa stane, keď vypneš telku – jednoducho všetky pixely zhasnú. Ich správnou kombináciou máme na výber viac ako 16 miliónov farieb.

Rozpixelovaný kurzor
Rozpixelovaný kurzor (Zdroj: Unsplash.com/Umberto)

SD vs. HD

Bitmapa, teda oblasť obrazových bodov, je obdĺžnik tvorený pixelmi. Podľa toho, koľko pixelov majú jeho strany, také rozlíšenie napokon dostaneme. Veľkosť samotného pixelu poznáme ako údaj PPI, teda pixel per inch (počet pixelov na palec). Toto číslo majú pomerne vysoké najmä smartfóny, pretože ponúkajú vysoké rozlíšenie v malom zariadení. Nižšie ho majú menej kvalitné televízory, nakoľko dospinujú iba štandardným obrazom na väčšej ploche.

Formát SD: 720 x 576 pixelov (známy ako 576p), tvorí ho 414-tisíc obrazových bodov

S pomerne známym SD formátom sa dnes už stretneš len výnimočne. Kedysi, asi pred 20 – 30 rokmi, bol pomerne rozšírený a vysielali v ňom mnohé televízie. Tvorí ho 720 pixelov po šírke a 576 pixelov po dĺžke, ktoré keď vynásobíš, zistíš, že obsahuje viac ako 400-tisíc obrazových bodov. Dnes sa stretneš s SD rozlíšením len pri sledovaní starých VHS kaziet alebo neremasterovaných DVD filmov.

Formát HD: 1280 x 720 pixelov (známy ako 720p), tvorí ho 921-tisíc obrazových bodov

HD bolo používané pred asi 10 – 15 rokmi. Hovorí sa o ňom ako o predchodcovi skutočného „vysokého rozlíšenia“. Dnes ho ponúka už len málo smartfónov či notebookov a ešte menej televízorov. Jeho obdoba je takzvané HD Ready (1366 x 768), ktoré je využívané a obľúbené najmä u počítačov.

Veľkosti rozlíšenia
Veľkosti rozlíšenia (Zdroj: image-engineering.de)

HD vs. Full HD

Dnes je už aj HD zastaranou technológiou a rýchlemu vývoju techniky nestačí. Netvrdíme, že na internete nenájdeš filmy v tomto rozlíšení, no zväčša ide o staršie tituly alebo nekvalitné verzie tých nových.

Formát Full HD: 1920 x 1080 pixelov (známy ako 1080p), tvorí ho 2,07 milióna obrazových bodov

Full HD je aktuálne najvyužívanejšie obrazové rozlíšenie na Slovensku. Ponúka ho drvivá väčšina najpopulárnejších televíznych staníc, youtubové videá, filmové BluRay disky a herné konzoly 4. generácie (teda PS4 a Xbox One). Je bežným nastavením väčšiny kancelárskych aj herných notebookov či počítačov. Ide o ideálny pomer medzi cenou a kvalitou.

Obdoba Full HD formátu je 2K, teda 2048 x 1080 pixelov, je to však len Full HD s iným, užším pomerom strán. Dosahuje viac ako 2,2 milióna obrazových bodov.

Full HD vs. 4K
Full HD vs. 4K (Zdroj: Samsung)

Full HD vs. 4K

Ak by sme pred 4K chceli predstaviť medzirozlíšenie, ktoré je dnes populárne, je to práve Quad HD (2560 x 1440 pixelov). Ponúka ho väčšina nových mobilných zariadení (modely 2018+) a stalo sa zlatým štandardom pre smartfóny, pretože prehrá Full HD videá aj „falošné 4K“. Televízie naň neboli optimalizované. Je však pravdou, že 4K už začína Full HD pomaly ale isto vytláčať.

Formát 4K: 3840 x 2160 pixelov (známy ako 2160p), tvorí ho 8,3 milióna pixelov

4K je budúcnosť, ktorá klope na dvere. Toto tvrdenie nie je možné vyvrátiť. Niekto môže oponovať, že 4K je dnes už štandardom, no nie je to celkom pravda. Sledovať filmy a seriály môžeš v 4K jedine na streame alebo kúpou 30-eurového 4K filmu. A na to, aby si si zahral lepšie hry v 4K, už potrebuješ najnovšie next-gen konzoly. Štandardom sa 4K stane, keď ho začnú ponúkať aj naše televízie, ktoré majú na Slovensku pred Netflixom ešte stále navrch.

Je pravdou, že televízory aj monitory s technológiou 4K dnes presýtili trh. No druhým dychoch treba dodať, že toto rozlíšenie stále nie je využívaní v takej mierne, aby sme hovorili o bežnom používaní. 4K ale nie je hudbou budúcnosti, tá znie trochu inak.

Rozsah SDR vs. HDR
Rozsah SDR vs. HDR (Zdroj: Business Insider/Naughty Dog)

4K vs. 8K

Spoločne s vyšším rozlíšením sa začalo dbať aj na iné funkcie, ktoré zlepšia kvalitu obrazu. Hovoríme napríklad o HDR režime (high dynamic range), ktoré oproti SDR ponúka sýtejšie a živšie farby. Aktuálne najkrajší obraz však vie vykresliť technológia Dolby Vision. A v neposlednom rade sa myslí aj na snímkovanie alebo obnovovaciu frekvenciu. Tá za posledné roky prešla z 50 Hz na štandardných 60 Hz a dnes je veľmi populárna aj 100, resp. 120-herzová. Táto frekvencia robí obraz plynulejším, nadhodí však na cene zariadenia pokojne aj stovky eur navyše.

Formát 8K: 7680 x 4320 pixelov, tvorí ho 33 miliónov obrazových bodov

Spomínanou hudbou budúcnosti je 8K. Nájdeš ho dnes v telkách za niekoľko tisíc a natáčajú v ňom (okrem profesionálnych filmových kamier) aj high-end modely vlajkových lodí smartfónov ako napríklad Samsung Galaxy S21 Ultra. V tomto prípade však hovoríme skôr o „upscale 4K“ než o natívnom 8K. Objem dát a náročnosť prenosu ho značne obmedzujú. Musíme si počkať na nové generácie tunerov v televíziách a možnosti internetového pripojenia. Až potom bude možné hovoriť o 8K ako o rozlíšení, ktoré nahradí dnes už nadštandardné 4K.

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame