Refew chce mame kúpiť dom. V skladbe Mercedes uvidíš aj Karlosa Vémolu

Refewa môžeme označiť ako za zľahka nedoceneného českého rappera, ktorého keď pravidelne počúvate, viete, že má nesmiernu kvalitu a jeho texty majú aj potrebnú výpovednú hodnotu. Teraz bude reč o jeho hudobnej novinke menom Mercedes, v ktorej toho nájdeme viac ako by sa mohlo zdať na prvé či druhé počutie. Kvalitný track dotvára kvalitný videoklip a celé to dokopy dáva naozaj super hudobný produkt. 

Mercedes je track, ktorý zatiaľ počulo takmer 40 tisíc ľudí. Refew, člen českého labelu Blakkwood Records, sa objavuje v skladbe, ktorá má jednak vynikajúci beat a taktiež aj text, v ktorom ide tento český interpret do hĺbky, čo fanúšikovia vo veľkej miere oceňujú. Refew je známy tým, že hovorí veci ako sú, neberie si servítku pred ústa a nemá problém hovoriť aj o súkromí či osobným záležitostiach. To je uňho cenné a zdobí to jeho prácu, takisto to platí aj v tomto aktuálnom prípade. Skladbu vám pripájame, aby ste si ju mohli vypočuť a zamyslieť sa nad tým, o čom Refew v Mercedese rapuje.

Producentsky sa o celú vec postaral Claptomanik a môžeme ho len a len pochváliť, pretože ako píšeme už v úvode, hudba pridáva celej kvalite songu a je to citeľné. Inak, nezdalo sa vám to, vo videoklipe sa skutočne na okamih objavuje aj český MMA bojovník a účastník organizácie OKTAGON MMA Karlos Vémola. Fighter s prezývkou Terminátor svojou prítomnosťou posunul video k tracku Mercedes ešte o kúsok ďalej.

Oceniť môžeme aj určitý NBA vibe, ktorý dozaista z tohto tracku vyžaruje a samotný Refew má na sebe šiltovku tímu Chicago Bulls či bundu Los Angeles Lakers. Už viackrát sme spomínali, že NBA a rap idú k sebe, čo rovnako tak platí v tomto konkrétnom prípade. O mix a master sa postaral Kenny Rough, ktorý je fanúšikom slovenského či českého rapu veľmi známy zo spolupráce s Pauliem Garandom a aj tu dokázal, že je vo fachu pomerne dlho a vie, čo robí.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Refew o rasizme, sexe aj gangsta zážitkoch na ulici (ROZHOVOR)

Refew si pripravil aj malý odkaz pre fanúšikov, ktorým odkázal, že toto je prvý singel z jeho pripravovaného sólového albumu s názvom JEDNOU TI KOUPIM DŮM MÁMO. Dodal, že fanúšikovia mu môžu pomôcť tento sľub dodržať. Nie je tajomstvom, že Refew nedá na svoju mamu dopustiť a má s ňou výborný vzťah, čo často počuť aj v jeho textoch.

Výnimkou nie je ani táto spomínaná skladba. Refew rapuje o tom, že chudoba mu nedala spať a teraz počíta cash. Hovorí o tom, že má recept na to, aby to celé fungovalo, pričom nemá čas na nijaké zbytočnosti, pretože chce len rapovať. A má taktiež pomerne tvrdý odkaz pre moralistov (budete počuť, čo im odkázal). Celkovo, skladba má spád, má flow a aj potrebnú energiu, pričom Refew vyjadruje silnú emóciu, čo cítiť.

Dodajme, že režisérom videoklipu, ktorý je naozaj prvotriedny, je Jakub Stelzer. Myslíme si, že meno, o ktorom, ak ste zatiaľ nepočuli, tak čoskoro určite budete. Budeme podrobne sledovať, aké ďalšie tracky sa na novom Refewovom albume objavia. Niečo nám napovedá, že budeme mať o čom písať, pretože latka je nastavená veľmi vysoko.

Refew je príkladom toho, že českí rapperi sú na Slovensku veľmi obľúbení, pričom priaznivci často neriešia jazyk, v ktorom skladba je. Veľmi veľa poslucháčov totiž ešte pochádza z generácia, ktorá nemala problém rozumieť ako slovenčine tak aj češtine, predovšetkým tí, ktorí sa narodili koncom 90.rokoch a v úvode tohto tisícročia. Bude zaujímavé sledovať ako sa bude tento jazykový fenomén vyvíjať, pretože štúdie dokazujú, že čím ďalej tým viac, majú Slováci a Česi problém rozumieť tým druhým.

Foto: Refew, profil na Instagrame Refew

Odporúčame