Dá sa zamedziť zámerné kopírovanie tvorby? Gon prišiel so zaujímavým riešením

Z času na čas sa stane, že na svetlo sveta preniknú dôkazy o tom, že niektorí interpreti sa vo väčšej miere nechali inšpirovať tvorbou niekoho iného. U nás na Slovensku sa tejto problematike v hudobnej sfére často venoval KingPin. V oblasti slovenských fashion brandov sa tomu venuje napríklad tím instagromového profilu Exposing S*it. Dnes sa možno prekvapujúco nebudeme venovať hudbe, a to je aj dôvod, prečo tento článok nájdeš v našej fashion sekcií, ktorú v najbližších dňoch plánujeme (konečne) obnoviť.

Chceme však upozorniť na to, že tento článok nie je vytvorený za účelom zdehonestovať spomenuté značky. Oceňujeme prácu každého jedinca či tímu, ktorí na sebe pracujú a tvoria. Názory na túto problematiku sa môžu líšiť.

Práve vyššie spomínaný profil si v posledných týždňoch získal mnoho fanúšikov, ktorí oceňujú to, že niekto na „čorknuté“ diela dizajnérov poukazuje. Na druhej strane je však aj množstvo odporcov, ktorí jednoducho tvrdia, že ide o čistú závisť a komplexy ľudí, ktorí dokážu len šíriť negatívnu energiu na internete. Je to naozaj tak? Chápeme, keď sa dizajnéri nechajú inšpirovať už použitými prvkami. Je však v kostolnom poriadku ak sa použijú voľne dostupné predlohy, ktoré sa potom predávajú za prestrelené ceny? To už je morálna otázka, na ktorú si musí odpovedať každý sám.

Túto otázku si zrejme položil aj tím platformy, ktorú možno poznáš pod názvom Gon Market. Práve oni zastrešovali časť internetového predaja značky Cry For Mercy, ktorá bola za ich inšpirovanie sa niekoľkokrát pod ťažkou paľbou kritiky v diskusiách pod rôznymi príspevkami, napríklad v facebookovej skupine Flace. Keďže Gon s týmto košickým brandom spolupracoval, tak trocha sa ho táto problematika logicky týkala. Na ich sociálnej sieti včera večer oznámili to, že najväčší brand, ktorý sa u nich nachádzal, zo svojej ponuky jednoducho vyškrtnú. Dôvodom údajne nie je len nesúhlas s podobnými prečinmi, ale aj s nespokojnosťou zákazníkov. Gon taktiež oznámil, že miesto Cry For Mercy nahradí nová značka.  Tá sa okrem iného zaoberá upcykláciou starších kúskov s cieľom zamedzenia rastu fast fashion.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Rytmus ako Pátrovič. Nespoznala ho ani Jasmína (VIDEO)

https://www.instagram.com/p/CEuOhxQg_fa/

Ide o značku DefMo, za ktorou stojí mladík z Čiech, ktorý sa jedného dňa rozhodol, že odíde zo svojej práce, predá auto, a všetky úspory investuje do toho čo ho baví, do módy. Na svojom konte má už desiatky kúskov, drvivú väčšinu z nich vyrobenú v počte 1ks. Podľa informácii by sa mal na Gone objaviť už dnes večer, rovnako ako ďalší mladý, slovenský brand. K brandom, ktoré sa na markete nachádzajú, už v najbližších dňoch pribudnú ďalšie značky. Mimochodom, všetky pochádzajú výhradne zo Slovenska/Česka. Doposiaľ sa tam nachádzajú značky Epy, Vanerobe a Rachell&Co.

https://www.instagram.com/p/CDn5wa5JMuO/

Čo je vlastne Gon Market za platformu? Ako si si už mohol odvodiť zo slov uvedených vyššie, zdržuje pod sebou slovenské značky. Všetky vynikajú svojou kvalitou, konceptom, či ideou. Taktiež funguje ako miesto, kde má každý možnosť resellovať oblečenie, ktoré je väčšinou limitované na obmedzený počet kúskov. V praxi to znamená, že si na jednom mieste môžeš vybrať zo širokej škály produktov, od topánok cez mikiny až po akékoľvek iné módne doplnky. O niekoľko dní čaká web veľký update, ktorým sa ešte viac zjednoduší predaj/nákup, vďaka čomu si na platforme môže každý rozbehnúť svoj resell biznis.

Ak ťa tento start-up zaujal, mal by si začať sledovať aj Instagram Gon Market, kde sa dozvieš o všetkých aktualitách, a zároveň sa môžeš zapojiť do množstva súťaží.  

Zdroje: Gon Market

Odporúčame