#Reštaurácia Noma si za posledné desaťročia vybudovala významné meno v kulinárskom svete. Mnoho milovníkov kvalitného jedla si získala okrem iného aj prístupom, podľa ktorého by obed v reštaurácií mal byť zážitkom. V roku 2024 však oficiálne ukončí svoju činnosť. Dôvodom majú byť ekonomické problémy, ale aj časová náročnosť produkcie. Informuje o tom portál washingtonpost.com.
Priekopník fine diningu
Reštaurácia Noma má výsadné postavenie v oblasti takzvaného fine diningu. Ten znamená, že konzumácia jedla by mala byť zážitkom, pri ktorom si netypické, no príťažlivé chute vychutná zákazník v luxusnom priestore. Do nehgo spadá napríklad špecializovaná výzdoma, jasne vymedzení typ stolovania a niekedy aj určitý dress code. No a práve Noma sídliaca v Kodani patrí medzi legendy fine diningu. Budúci rok však privíta svojich posledných zákazníkov.
Zakladateľ a šéfkuchár René Redzepi na margo ukončenia činnosti vyhlásil, že intenzívna práca, potrebná pre prípravu špecifického jedálničku reštaurácie, bola náročná a stála na horšie platených zamestnancov. To všetko by bolo, podľa jeho slov, v budúcnosti proste neudržateľné.
„Finančne a emočne, to pre mňa ako zamestnávateľa a tiež ako ľudskú bytosť, proste nefungovalo,“ povedal Redzepi pre New Yor Times. Reštaurácia však predsa len úplne neskončí. Do roku 2025 by sa mala zmeniť na obrovské laboratórium. To síce môže fungovať ako pop up reštaurácia (čo v podstate znamená, že Noma bude fungovať ako reštaurácia dočasne, napríklad počas jednej sezóny), predovšetkým bude slúžiť na výrobu produktov pre e-commerce platformu Noma Projects.
Nielen o pôžitku z jedla
„Dnes obedujúci nejdú do reštaurácia kvôli tomu, aby dostali najlepší teľací Orlov alebo kaviár, ale preto, aby dostali niečo, čo ešte nikdy predtým nevideli,“ povedal Redzepi. Uviedol tiež, že Noma má multikultúrny personál, ktorý minie veľa jedla vysvetľovaním, aké jedla to sú a ako ich konzumovať. Reštaurácia Noma si svoje meno získala aj tým, že vo svojich pokrmoch používala naozaj lokálne nordické potraviny a ingrediencie.
Návšteva reštaurácie ponúka oveľa viac, ako len pôžitok z jedla. Samotné priestory reštaurácie ponúka aj soba polárneho a tiež pastvu zelene. Štyridsaťmiestna jedáleň zvykne bývať dekorovaná aj kostrami rýb alebo vysušenými chaluhami.
Zdieľať na
Zdieľaní