#O tom, že výroba niektorých potravín dokáže poriadne ovplyvniť klimatickú zmenu už iste vieš. Ide najmä o oblasť živočíšnej produkcie, ktorá spôsobuje nárast skleníkových plynov, ktoré unikajú do ovzdušia. Vedomé poškodzovanie našej existencie si hospodári, pravdepodobne, uvedomujú, no bojovať proti nemu je náročné – kde je dopyt, tam musí byť aj ponuka. Novinkou by mala byť možnosť produkcie živočíšnych výrobkov šetrnejším spôsobom.
Premena nepriateľa
Nadprodukcia skleníkových plynov, najmä oxidu uhličitého, je celosvetovým problém a týka sa každého jedného z nás. Okrem nedostatku rastlín, ktoré vzduch ako-tak čistia, je problémom poľnohospodárska produkcia – a to nielen živočíšna, ale, paradoxne, aj rastlinná.
Nový startup, o ktorom sa začalo hovoriť, by mal pomôcť so znížením oxidu uhličitého a dokonca tvoriť jednu zo základných potravín, ktorá vzniká živočíšnou produkciou. Toto všetko by malo byť možné bez chovu zvierat či dokonca pestovania rastlín!
Maslo z budúcnosti
Ako uvádza portál IFL Science, spoločnosť Savor, ktorú finančne podporuje samotný Bill Gates, by mala dokázať umelo produkovať tuky, čo by mohlo prispieť k záchrane našej planéty. Znížením chovu zvierat za účelom produkcie masla by sa, podľa spomínaného zdroju, mohli výrazne znížiť emisie skleníkových plynov.
„Tento proces neuvoľňuje skleníkové plyny a nevyužíva poľnohospodársku pôdu, pričom využíva menej ako tisícinu vody oproti poľnohospodárstvu,“ uviedol Bill Gates vo svojom vyjadrení. Pilotným produktom by sa malo stať spomínané maslo, ktoré ochutnal už aj samotný investor. Tvrdí, že chutilo úplne rovnako ako bežné živočíšne maslo. „Nemohol som uveriť, že nejem skutočné maslo,“ povedal na margo nového produktu.
Stratégia produktu
Z chemického hľadiska ide o prepojenie atómov uhlíka a vodíka, ktoré sa dajú získať zo vzduchu, teda presnejšie z oxidu uhličitého, ktorý je vedľajším produktom poľnohospodárskej produkcie vo forme skleníkového plynu. K tomu stačí pridať vodu a pomocou biochemických procesov vzniknú tuky, ktorú sú podobné používaným živočíšnym a rastlinným tukom.
V procese nejde len o výrobu masla, ale napríklad aj palmového tuku, ktorý je najrozšírenejším tukom na svete. Jeho produkcia výrazne zasahuje do prírody a producenti (v snahe získať čo najvyšší zisk) ničia pralesy. Vedci zo Savoru chcú vyrábať fér produkty, ktoré budú šetrné nielen pre životné prostredie, ale aj pre peňaženky spotrebiteľov.
Zdieľať na
Zdieľaní