Obľúbená jesenná dekorácia dokáže zázraky: Vedel si, že tekvice môžu zachrániť svet?

Tekvice nie sú až tak úplne obyčajnou plodinou (Zdroj: Freepik/EyeEm)

#Symbolom jesene sa nepatrne stali tekvice, ktoré si mnohí spájajú s Halloweenom či obľúbeným pumpkin spice latte. V našich končinách sa v kuchyni používajú od nepamäti a mnohé mamy a staré mamy pripravujú v tomto období s láskou pre rodinu prívarky a polievky. Vedel si ale o tom, že tekvice nie sú až tak úplne obyčajnou plodinou?

Superhrdina medzi úrodou

Tekvice patria k jedným z najodolnejších plodín, ktoré okrem toho, že dokážu vyrastať v extrémnych podmienkach, majú bohaté zastúpenie všetkých prospešných živín. Obdobie sucha, ktoré je spôsobené klimatickou krízou, sa premieta aj do celosvetovej ekonomiky, ktorá nevie poskytnúť istoty v ničom. Tekvica by mala byť riešením, ktoré zachráni ľudstvo. Aspoň to tvrdí istá štúdia.

Keď klíma pomáha

Klimatická zmena výrazne ovplyvňuje ich pestovanie. V chudobnejších krajinach, akou je napríklad aj Bangladéž, vznikli dokonca oblasti, ktoré sú vhodné len pre pestovanie tekvíc. Klíma tak čiastočne pomáha riešiť potravinový nedostatok či nezamestnanosť občanov. Lokality sú veľmi populárne – tvoria ich usadeniny, ktoré vznikajú po prívalových dažďoch. Po ústupe vody sa pôda stáva neúrodnou kvôli bahnu, no to je priam ideálnou pôdou pre spomínané tekvice.

Pre túto klimatickú pomoc vznikol dokonca aj projekt, ktorý pomáha ako sa len dá. „Pracujeme s viac ako tisíc agropodnikateľmi, vyvážame tekvice do Kataru, Malajzie, Singapuru a ďalších krajín a začleňujeme miestne komunity do komerčného poľnohospodárstva,“ hovorí generálny riaditeľ spoločnosti Pumpkin Plus. 

Bojovník proti nepriaznivým podmienkam

Ako sme už v úvode spomenuli, tekvice sú bojovníčkami, ktoré môžu zachrániť svet. A nie je to myslené obrazne! Tieto plody, ktoré sa pestujú aj v regiónoch s nedostatkom vody, dokážu prispievať k udržateľnosti poľnohospodárstva v krajine a zároveň zmierniť dopad klímy.

Farmári pestujú špeciálne odrody, ktoré sú schopné rásť „na základe schopnosti znižovať eróziu, fixovať atmosférický dusík a znižovať vyplavovanie dusíka a zlepšovať zdravie pôdy“.

Daj jej šancu aj ty

Aj keď možno ohrnieš nosom pri predstave tekvicového prívarku alebo polievky, nemal by si túto super plodinu zatracovať. Ide o pomerne nutrične hodnotnú a najmä (v našich končinách aktuálne) veľmi dostupnú surovinu, ktorá by mala patriť do každého zdravého jedálnička. Vybrať si môžeš odrodu, ktorá ti chutí – jeden staví na klasiku, iný si pochutí na polievke z hokkaida.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Tepelne upravené jedlo poznali už naši predkovia: Pochutili si na grilovanom mamutovi?

Tekvice sú skvelým zdrojom vitamínu A, C, E, železa, beta karoténu a ostatných látok, ktoré podporujú tvoju imunitu. Pod jej „super schopnosti“ sa „podpisujú“ ale vedci, ktorí sa venovali podrobnej analýze v dávnejšej štúdii. Uviedli, že je „plodinou revolučného veku s nízkym pôdnym a atmosférickým dopadom oproti iným hlavným plodinám“.

 „Tekvicové plody sú dôležitým zdrojom základných vitamínov, minerálov a tukov, najmä v rozvojových krajinách,“ hovorí pre BBC Sarah Hind z oddelenia rastlinných vied na University of Illinois Urbana-Champaign v USA.

Rolu hrá aj eko stránka

Posledným dôvodom, prečo by si mal dať šancu tomuto typu zeleniny je jej ekologická stránka. Ako jedna z mála plodín sa konzumuje takmer celá, čo znamená minimalizovanie vyprodukovaného odpadu pri jej spracovaní. Jedlé sú všetky jej časti, aj keď v našich končinách ľudia konzumujú prevažne dužinu a (pri niektorých odrodách) jadierka.

Veríme, že si k tomuto symbolu jesene nájdeš cestu a okrem ekologickej, výživovej a klimatickej stránky vezmeš do úvahy aj jej ostatné benefity. Jeseň je priam stvorená pre ochutnávanie typických tekvicových dobrôt.

Sleduj náš Instagram

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame