Ako vyzerá štedrá večera vo svete? Niektoré jedlá ťa určite prekvapia

Pestrosť kuchyne rôznych krajín sa asi najviac prejaví pri štedrej večery (Zdroj: Unsplash/Brina Blum)

#Dôležitou súčasťou Vianoc väčšiny z nás je aj jedlo. Štedrá večera je asi jediným večerným chodom, kvôli ktorému sú niektorí z nás ochotní celý deň nejesť. Hoci štedré večere sa v slovenských domácnostiach v maličkostiach líšia, v zásade sú veľmi podobné. Čo ale večerajú v iných krajinách? Dal by si si na štedrú večeru napríklad ustrice či kuskus?

Francúzsko

Práve ustrice sú častou súčasťou štedrej večere vo Francúzsku. V Réveillon veľmi často nájdeš aj plnenú hus a tiež rôzne druhy syrov. Servírovanie husacieho mäsa pochádza ešte zo starých pohanských čias. Tradičnou položkou štedrej večere vo Francúzsku je aj Bûche de Noël, alebo aj Francúzska vianočná roláda, ktorá je vraj náročná na prípravu, no chuťou sa jej môže rovnať máločo.

Afrika

Africké vianočné jedlá sú mixom africkej a európskej kuchyne. Medzi pokrmy, ktoré by si si v afrických krajinách na Vianoce určite dať mohol, patrí grilované mäso, kari omáčka, kukuričná kaša a taktiež aj šiškebab, ktorý by sme mohli prirovnať ku nášmu ražniči. V Tanzánii by pri štedrej večeri na teba čakali rôzne špeciality z rýb, no a vo východnej časti Afriky, v krajinách ako Keňa a Uganda, by si zrejme natrafil na Nyama Choma, alebo aj opečené mäso na štýl barbeque. K nemu sa zvykne podávať zeleninový šalát, ktorý pozostáva napríklad z paradajky a cibule.

Dánsko

Pokiaľ sa do Dánska vyberieš v decembri, prídeš do kontaktu s viacerými kulinárskymi výtvormi, ktoré sú pre dánske rodiny možno typické, no priemerný Slovák sa pri nich nemusí cítiť práve vo svojej koži. Napríklad Risengrød, alebo teda ryžový puding, ktorý je podávaný do škoricou, maslom a cukrom, zrejme nepatrí k tvojich obľúbeným vianočným pochutinám. Tradičným vianočným jedlom mnohých Dánov je aj Fåsselår. Pod týmto zaujímavo vyzerajúcim slovom sa skrýva extrémne slané mäso podávané s toastmi z bieleho chleba. Medzi najobľúbenejšie jedlá týchto sviatkov ale patrí aj chrumkavé bravčové mäso podávané so zemiakmi a mrkvou. To znie už trochu lepšie, čo povieš?

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Čo dať do mikulášskeho balíčka? S naším ťahákom neurobíš chybu, všetko sme vyskúšali!

Sleduj náš Instagram

Zdroj: hashtag.sk, travelfranceonline.com, furtherafrica.com, adventurousmiriam.com
Odporúčame