Naše tipy na víkend #2: Zvieratá, čo berú drogy aj ultra rýchly a chutný recept na kari kuracie

opica

Tento víkend toho môžeš stihnúť až až (Zdroj: Unsplash/syed-ahmad)

#Ak máš niekedy pocit, že si introvert, ktorý vôbec nemá zaujímavý život, môj zoznam by mohol byť práve pre teba. Keďže som ešte stále študentka a popritom pracujem, nemám veľa času nazvyš. Milujem prechádzky v lese a rozhodne som dog person. Keď mám voľný víkend, rada sa obraciam v kuchyni a celkom sa priatelím aj s foťákom.

Ako teda asi tušíš, čas nevypĺňam adrenalínovými aktivitami. Niekedy sa dokonca cítim ako stará mama rodiny, pričom som jej najmladším členom. Každý by si však mal nájsť to, čo ho upokojuje. Radosť sa predsa ukrýva v maličkostiach, a preto by som ťa rada zasvätila do tých mojich. Budem rada, ak ťa niečo zaujme a inšpiruje. Tak poďme na to!

Vyrob si vlastné sviečky

Keď sa k nám pred rokom dostali prvé opatrenia a škola sa presunula domov, konečne som dostala príležitosť vyskúšať si nejakú tvorivú činnosť. Milujem vonné sviečky a upokojuje ma už len prechádzka aromatickými uličkami v obchode. Tak som sa rozhodla, že si vyrobím vlastné. Vyrábam sviečky v skle, takže to nie je žiadna veľká veda.


Papuče z riflí, šperkovnica aj vlastný obraz: Vyrob si ich sám, podľa jednoduchých VIDEOTIPOV


Okrem toho, je to aj ekonomické, pretože za 10 eur si v pohode zadovážiš vosk, farby, arómy, aditíva, knôty a kopec ďalších srandičiek. Nemysli si však, že môj byt je zahltený sviečkami a som ako bláznivá osamelá ženská. Nemusíš ich vyrábať často a navyše a prinášajú aj ďalšie plus – o originálny darček budeš mať vždy postarané.

Mamičkovský seriál plný sarkazmu

Ako som už písala, často sa cítim ako mamina na materskej, s čím súvisí aj výber seriálu. Určite si ho obľúbia aj muži, aj keď ženám sadne asi viac. Workin‘ moms je príbeh štyroch mamičiek, ktoré by mali byť na materskej, ale potrebujú sa vrátiť do práce. Každá si prechádza inými problémami a my tak máme možnosť nahliadnuť do náročného a ulietaného ženského sveta, ktorý je okorenený poriadnou dávkou humoru.

Niečo nové o zvieratách

K prírode a biológii mám veľmi blízko, pretože študujem fyziológiu živočíchov. Jednou z mojich vyučujúcich je docentka Lucia Kršková, ktorá má nesmierne zaujímavé prednášky zamerané na správanie zvierat. Svojimi vedomosťami obohacuje aj širokú verejnosť, a to prostredníctvom podcastov Všetko čo ste chceli vedieť, ale hanbili ste sa na to opýtať.

Krátke okienka do sveta zvierat sú obohacujúce, pretože si volí témy, ktoré ťa určite zaujmú. Dozvieš sa napríklad o homosexualite v prírode, ktoré zvieratá užívajú drogy, alebo ako u nich funguje demokracia a mnoho iného. Ak sa chceš dozvedieť niečo nové, určite by si si mal vypočuť niektorý z nich.

Fantasy literatúra

Od útleho detstva som zbožňovala knihy. Ich vôňu, hebké strany. Dokonca ma vždy fascinovali aj obálky kníh, ktoré ma priam hypnotizovali a vťahovali do deja. Rada si prečítam prakticky akýkoľvek žáner, ktorý je pútavo napísaný. Moje srdce však jednoznačne patrí fantasy.

Ak tomuto žánru neholduješ, určite by si mal dať šancu minimálne knižných sériám od Juraja Červenáka. Vo svojich dielach spája tradičné slovanské povesti, bohov a mágiu. Najlepšie na tom je, že ťa prevedie mestami na Slovensku a v Česku, takže sa môžeš do hlavnej postavy veľmi ľahko vžiť. Medzi moje srdcovky patrí rozhodne séria Černokňažník.

Juraj Červenák Anjel v podsvetí
Juraj Červenák a jeho tvorba sú určite dobrá voľba (Zdroj: Hashtag/Laura Kaličiaková)

Varenie pre každého

Obracanie sa v kuchyni patrí medzi moje takmer každodenné chvíľky oddychu. Veľmi rada improvizujem a upravujem si recepty podľa svojej chuti. Nehovoriac o tom, že k mojej lenivosti patrí aj to, že nerada chodím do obchodu, takže často sa stane, že nejaká surovina mi doma pochybí a ja ju nahradím niečím iným. V jednoduchosti je krása a ja by som ti rada odporučila kuracie mäsko s broskyňami a smotanovou kari omáčkou. Je to jednoduché, ale predsa iné.

Budeš potrebovať:

  • 0,5kg kuracích pŕs (cca 3 kusy)
  • 1 ks cibule
  • 1 ks cesnaku
  • olej
  • soľ, čierne korenie, kari, vegetu
  • 220ml smotany na šľahanie (môže byť aj na varenie)
  • 1 pl múky
  • broskyne v konzerve

Postup:

  1. Kuracie prsia si nakrájaš na kocky. Na oleji si speníš cibuľu a keď je skoro hotová, pridáš pretlačený alebo najemno nakrájaný cesnak. Keď už cítiš, že sa začínajú uvoľňovať vône, pridáš kuracie prsia. Hneď ich osolíš a okoreníš mletým čiernym korením. Dusia sa vo vlastnej šťave, ak je treba, podlej ich trochou vody.
  2. Keď je mäsko mäkké, pridajú sa na kocky nakrájané broskyne a čajová lyžička kari. Minútku-dve podusíš, aby sa spojili chute a prileješ smotanu. Ak si mäso podlieval a máš veľa vody, tak ju predtým treba zmiešať s lyžicou múky. Ak je omáčky málo, zhustne aj bez toho. Pozor, nenechaj smotanu zovrieť, mohli by sa spraviť hrudky. 
  3. Na záver sa už len vytiahnu chute a môžeš jedlo podľa potreby dosoliť alebo dokoreniť. Ja pridávam aj kúsok chilli, ale je to na tebe. Mäsko môžeš podávať s ryžou alebo zemiakmi. 

Môj tip: Ak máš smotanu na varenie, nie na šľahanie, zvykne byť menej sladká. V takom prípade odporúčam doliať aj kúsok šťavy z broskýň, aby sa vytiahla sladko-slaná chuť. 

Kuracie mäso na kari s broskyňami
Vyskúšaj si uvariť kuracie mäso s kari omáčkou a broskyňami (Zdroj: Freepik/ulianovdmitry)

A čo budeš robiť cez víkend ty? Podeľ sa s nami o svoje tipy v komentároch, alebo označuj @hashtag.sk a taguj #vikendshashtagom na Instagrame.

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame