Ryža už nebude čisto vegetariánskym pokrmom: Vedci vyvinuli jej špeciálnu mäsovú verziu, nejde o marketingový ťah

Vedci vymysleli zvláštny nový druh mäsovej ryže, ktorá by sa podľa hypotéz mohla stať super potravinou (Zdroj: Freepik/KamranAydinov)

#Ak si vegánom alebo vegetariánom, táto správa ťa rozhodne nepoteší. Vedci vymysleli zvláštny nový druh mäsovej ryže, ktorá by sa podľa hypotéz mohla stať super potravinou. Má ísť o prelomové jedlo plné živín, ktoré by malo spôsobiť revolúciu v modernej gastronómii. Jej použitie bude naozaj širokospektrálne – okrem bežného použitia by sa mala stať súčasťou vesmírnych či vojenských jedál.

Alternatíva laboratórneho mäsa

Svet čelí klimatickej kríze a mnohí aktivisti apelujú na laickú verejnosť, aby obmedzila konzumáciu mäsa. Pokiaľ si zarytým milovníkom dobrého steaku, krídelok alebo inej dobroty, rozhodne ti toto ich „želanie“ nebude po vôli. Ak si ale aj napriek tomu uvedomuješ, že by si mal prispieť „svojou troškou“ pre dobro planéty, existuje novodobá alternatíva, ktorá by ti mohla zmeniť život.

Ide o takzvané laboratórne mäso, ktoré dokážu vedci vytvoriť pomocou vody a pôdy. Dá sa povedať, že ho prakticky dopestujú. Samozrejme, tento nápad je ešte v plienkach a ako uvádza zdroj, jeho realizácia pre bežnú spotrebu je ešte v nedohľade.

Hybridné jedlo

Novinkou v gastronómii je v súčasnosti inovácia, ktorá by sa dala označiť za hybridné jedlo. Pozostáva totiž z živočíšnych prvkov, ako sú napríklad bunky hovädzej svaloviny či tuku. Tieto mikročastice sú implantované do ryže, ktorú v takejto podobe pestujú bežným spôsobom.

Výsledný produkt má údajne pripomínať kombináciu mletého mäsa s ryžou, vzhľadom pripomínajúcu akúsi ružovú lepkavú hmotu. Tím, ktorý sa na vývoji podieľa, prezentuje tento „výrobok“ ako kašu, ktorá je bohatá na živiny. Hoci je výroba tejto novinky náročná, v budúcnosti sa od nej očakáva, že bude prevratom v gastre.

 „Predstavte si, že všetky živiny, ktoré potrebujeme, získame z bunkovej bielkovinovej ryže. Ryža už má vysokú úroveň živín, ale pridanie buniek z dobytka ju môže ešte viac podporiť,“ uviedol výskumný tím pre portál EurekAlert!.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Astronómovia objavili záhadnú galaxiu: Je unikátom vesmíru, chýba jej jedna zásadná vec

Zaujímavé zloženie

Toto super jedlo sa má skladať z 80 percentného podielu škrobu a 20 percent bielkovín. Celkom vyvážené, nie? Autori predpokladajú, že by v budúcnosti mohlo ísť o skvelú alternatívu potraviny vhodnej do diéty.

Vedci použili jednoduchý spôsob „šľachtenia“  – špeciálnu ryžu vytvorili tak, že zrnká natreli želatínou z rýb a potravinárskymi enzýmami. Následne ich nadopovali spomínanými produktmi z hovädziny a zmes nechali voľne „rásť“ v Petriho miske 9 až 11 dní. Po uplynutí doby kultivácie skúmali zrnká, aby zistili ich nutričný profil.

V ryži zaznamenali nárast bielkovín o 8 percent a tuku o 7 percent. Hoci sa tieto čísla môžu zdať zanedbateľné, opak je pravdou. V súčasnosti by malo byť pri výrobe „mäsovej ryže“ zastúpenie bielkovín na 1 gram väčšie ako v prípade rovnakého objemu mäsa. Ide teda o pomerne lacnejšiu alternatívu, ktorá by mohla byť prínosom pre spoločnosť.

Výroba na úkor ekológie?

Vyrobiť 100 gramov ryžových bielkovín by malo znamenať produkciu viac ako 6 kilogramov oxidu uhličitého. Pre predstavu – pri výrobe 100 gramov bielkovín hovädzieho pôvodu je to cca 50 kilogramov. Okrem nutričných hodnôt by teda mala byť prínosnou aj ekologická stránka tejto super potraviny. 

Okrem dopadu na živočíšnu výrobu a prírodné zdroje (spotreba vody či uvoľňovanie skleníkových plynov) by mala byť výhoda tohto produktu aj v jeho finančnej stránke. Podľa predpokladov by sa mala cena hybridnej ryže pohybovať len niečo málo cez 2 doláre za kilogram. To je výrazne menej ako v prípade jedného kilogramu hovädziny.

Vedci sú nadšení

„Nečakal som, že bunky v ryži porastú tak dobre. Vidím obrovské možnosti tejto hybridnej potraviny. Jedného dňa by mohla slúžiť ako potravinová pomoc pri hladomore, na vojenské prídely alebo ako vesmírna potrava,“ uviedol jeden z výskumníkov.

Sleduj náš Instagram

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame