Budeš si kupovať mäso z laboratória? V niektorých krajinách ho už nájdeš v ponuke

Mäso vytvorené bunkovou kultiváciou by sa mohlo dostať na pulty potravín už čoskoro (Zdroj: Freepik/freepic.diller)

#Chov a produkcia živočíšnych produktov je veľkou otázkou v spoločnosti. Striktní ochranári nesúhlasia s konzumáciou mäsa, milovníkom dobrého jedla chýba poriadny steak. Vyriešiť spor, ktorý rozdeľuje spoločnosť na dve skupiny, bolo roky takmer nemožné. Teraz však prišli vedci s ultimátnym riešením v podobe mäsa, ktoré sa bude dať vypestovať rovnako ako zelenina.

Novinka na trhu

Mäso vytvorené bunkovou kultiváciou by sa mohlo dostať na pulty potravín už čoskoro. V niektorých krajinách je predaj tohto typu potraviny bežnou praxou už niekoľko rokov. Portál The Guardian uvádza, že v Spojenom kráľovstve by sa mohlo predávať už o pár rokov.

Čaká sa na potvrdenia tamojšej Agentúry pre potravinové štandardy, ktorá už teraz registruje prvé žiadosti na predaj laboratórne vypestovaných živočíšnych produktov. Na trhu by sa tak mali objaviť špeciálne vypestované steaky, hovädzie a kuracie mäso, či foie gras.

Podpora vládnym systémom

Ako uvádza spomínaný zdroj, Agentúra pre potravinové štandardy dokonca dostala od tamojšej vlády až 1,6 milióna libier na vývoj efektívneho hodnotiaceho procesu pre tieto nové potraviny.

Spojené kráľovstvo by tak mohlo byť prvým štátom, ktorý sa pustí do tohto projektu vo veľkom. Nejde však o náhodu – spotrebiteľsky je na tom práve Anglicko (a ostatné časti Spojeného kráľovstva) najvhodnejšou „pôdou“ pre testovanie efektivity. Vzhľadom na vysoký počet vegánov a vegetariánov sa od tohto startupu očakáva obrovský úspech.

Viaceré výhody

Napriek tomu, že má toto špeciálne mäso rovnaké bunky ako klasické, pestuje sa v laboratórnych podmienkach v tekutine. Bunky sú stimulované tak, aby sa z nich vyvinulo svalové, krvné a tukové tkanivo ako pri bežnej svalovine zvierat.

Okrem toho, výhodou je aj výrazne nižšie využívanie pôdy a zníženie produkcie emisií. Odborníci považujú za plus aj to, že pri výrobe netrpia (a nezomierajú) žiadne zvieratá. Laboratórne mäso sa považuje za bezpečnejšie, pretože eliminuje riziko kontaminácie baktériami, ako sú E.coli alebo salmonela.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Obľúbený zdroj bielkovín spájajú lekári so známym ochorením: Postačiť má už malé množstvo

Podľa spomínanej agentúry je teraz najdôležitejším krokom dosiahnuť zdravotnú bezpečnosť mäsa pre ľudskú konzumáciu. Spoločnosť preto plánuje spoluprácu s odborníkmi z rôznych odvetví, aby sa projekt dotiahol do dokonalosti.

Sleduj náš Instagram

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame