#Indické kuracie kari, známe aj ako butter chicken, je po celom svete veľmi populárne. Ako to už býva, za históriou jeho vzniku stojí náhoda. V roku 1947 v reštaurácii Baba Chicken v meste Punjab prihodili kuchári do paradajkovej omáčky kuracie mäso, maslo a množstvo korenín. Stačil jeden hlt a o novej pochúťke bolo rozhodnuté. Dnes sa už snáď nenájde jediná indická reštaurácia, v ktorej by sa butter chicken neobjavilo v menu. Tradične sa podáva s ryžou, alebo chlebom chapati. Ja som pripravil verziu, ktorú si ľahko urobíš aj doma.
Budeš potrebovať:
Na mäso a marinádu:
- 400 g vykostených kuracích stehien
- 1 cm zázvoru – postrúhaného
- 1 strúčik cesnaku – postrúhaný
- 4-5 PL bieleho jogurtu
- 1 ČL červeného čili (kashmiri)
- 1 ČL korenia garam masala
- soľ podľa chuti
- šťavu z polovice citrónu
Na omáčku:
- 1 cm zázvoru – postrúhaného
- 1 strúčik cesnaku – postrúhaného
- 1 cibuľu
- hrsť kešu orechov
- 1 ČL mletého kardamónu
- 1 ČL kmínu
- 1 ČL klinčekov
- 1 ČL mletej škorice
- 1 ČL kurkumy
- 1 ČL červeného čili
- 1 ČL korenia garam masala
- soľ podľa chuti
- 1 veľkú plechovku paradajok alebo 4-5 čerstvých pokrájaných paradajok
- čerstvý koriander podľa chuti
- 1 PL cukru alebo medu
- 150 g masla
- 2 dcl vody
Postup:
Na 400 g vykostených kuracích stehien pridáme červené čili (ideálne kashmiri), korenie garam masala, postrúhaný zázvor, postrúhaný cesnak, šťavu z polovice citróna, soľ a cca 4-5 PL bieleho jogurtu. Necháme marinovať minimálne 1 hodinu. Lepšie je však niekoľko hodín, alebo ideálne cez noc – mäso bude ešte jemnejšie.
Mäso napicháme na špízy a dáme do rúry na 200 stupňov na 30 minút. Nahrubo posekanú cibuľu opečieme na oleji. Posolíme a pridáme nastrúhaný cesnak so zázvorom a čili. Pridáme hrsť kešu orechov a koreninovú zmes. Tú si pripravíme zmiešaním mletého kardamónu, kmínu, klinčekov, škorice, garam masala korenia a kurkumy. Následne pridáme 1 veľkú plechovku paradajok alebo 4-5 čerstvých pokrájaných paradajok.
Všetko spolu opečieme a podlejeme 2 dcl vody. Necháme asi 25 minút povariť. Celú zmes rozmixujeme na hladko a následne prepasírujeme, aby bola omáčka úplne jemná. Pridáme mäso, ktoré sa medzitým upieklo v rúre. Necháme spolu 5-10 minút povariť. Následne odstavíme z ohňa a pridáme 1 PL cukru alebo medu a 150 g masla. Pred podávaním na vrch posekáme lístky koriandru.
Tento videorecept pre teba pripravil foodbloger Tomáš Bomba. Viac podobne chutných receptov a jedál z celého sveta nájdeš na Instagrame @tomasbomba.
Zdieľať na