Dokonalý recept na indické maslové kuracie: Toto mäso sa priam rozplýva na jazyku, lepšie kari si nejedol!

kuracie kari

Vyskúšaš aj ty recept na kuracie kari? (Zdroj: Tomáš Bomba)

#Indické kuracie kari, známe aj ako butter chicken, je po celom svete veľmi populárne. Ako to už býva, za históriou jeho vzniku stojí náhoda. V roku 1947 v reštaurácii Baba Chicken v meste Punjab prihodili kuchári do paradajkovej omáčky kuracie mäso, maslo a množstvo korenín. Stačil jeden hlt a o novej pochúťke bolo rozhodnuté. Dnes sa už snáď nenájde jediná indická reštaurácia, v ktorej by sa butter chicken neobjavilo v menu. Tradične sa podáva s ryžou, alebo chlebom chapati. Ja som pripravil verziu, ktorú si ľahko urobíš aj doma.

Budeš potrebovať:

Na mäso a marinádu:

  • 400 g vykostených kuracích stehien
  • 1 cm zázvoru – postrúhaného
  • 1 strúčik cesnaku – postrúhaný
  • 4-5 PL bieleho jogurtu
  • 1 ČL červeného čili (kashmiri)
  • 1 ČL korenia garam masala
  • soľ podľa chuti
  • šťavu z polovice citrónu

Na omáčku:

  • 1 cm zázvoru – postrúhaného
  • 1 strúčik cesnaku – postrúhaného
  • 1 cibuľu
  • hrsť kešu orechov
  • 1 ČL mletého kardamónu
  • 1 ČL kmínu
  • 1 ČL klinčekov
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1 ČL kurkumy
  • 1 ČL červeného čili
  • 1 ČL korenia garam masala
  • soľ podľa chuti
  • 1 veľkú plechovku paradajok alebo 4-5 čerstvých pokrájaných paradajok
  • čerstvý koriander podľa chuti
  • 1 PL cukru alebo medu
  • 150 g masla
  • 2 dcl vody

Postup:

Na 400 g vykostených kuracích stehien pridáme červené čili (ideálne kashmiri), korenie garam masala, postrúhaný zázvor, postrúhaný cesnak, šťavu z polovice citróna, soľ a cca 4-5 PL bieleho jogurtu. Necháme marinovať minimálne 1 hodinu. Lepšie je však niekoľko hodín, alebo ideálne cez noc – mäso bude ešte jemnejšie.

Mäso napicháme na špízy a dáme do rúry na 200 stupňov na 30 minút. Nahrubo posekanú cibuľu opečieme na oleji. Posolíme a pridáme nastrúhaný cesnak so zázvorom a čili. Pridáme hrsť kešu orechov a koreninovú zmes. Tú si pripravíme zmiešaním mletého kardamónu, kmínu, klinčekov, škorice, garam masala korenia a kurkumy. Následne pridáme 1 veľkú plechovku paradajok alebo 4-5 čerstvých pokrájaných paradajok.

Všetko spolu opečieme a podlejeme 2 dcl vody. Necháme asi 25 minút povariť. Celú zmes rozmixujeme na hladko a následne prepasírujeme, aby bola omáčka úplne jemná. Pridáme mäso, ktoré sa medzitým upieklo v rúre. Necháme spolu 5-10 minút povariť. Následne odstavíme z ohňa a pridáme 1 PL cukru alebo medu a 150 g masla. Pred podávaním na vrch posekáme lístky koriandru.


Tento videorecept pre teba pripravil foodbloger Tomáš Bomba. Viac podobne chutných receptov a jedál z celého sveta nájdeš na Instagrame @tomasbomba.

Zdroj: Hashtag.sk

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

Nastavenia cookies na tejto webovej stránke sú nastavené na "Povoliť cookies" vám prehliadanie možné skúsenosti. Ak budete pokračovať na používanie tejto webovej stránky bez zmeny nastavenia cookies alebo kliknite na tlačidlo "Prijať" nižšie potom dávate súhlas k tomu.

Zavrieť