Miluješ fastfood? Ak to preháňaš, priberanie je menší problém: Hrozí ti aj toto!

Okrem známych chorôb ako cukrovka alebo problémy s cholesterolom či tlakom, ťa môže postihnúť aj také trvalé poškodenie mozgu (Zdroj: Freepik/user21473825)

#To, že nezdravé jedlo nie je najlepšou voľbou pri stravovaní už určite vieš. Nie je to však len o priberaní. Okrem známych chorôb ako cukrovka alebo problémy s cholesterolom či tlakom, ťa môže postihnúť aj také trvalé poškodenie mozgu. Netvrdíme, že máš všetky „junk“ jedlá zavrhnúť, ale pri tomto type stravovania platí, že množstvo robí jed.  

Poruchy pamäte u potkanov

Portál Science Alert odkazuje na štúdiu, ktorá tvrdí, že pravidelné prijímanie jedál s vysokým obsahom tuku a cukru môže viesť k trvalému poškodeniu pamäte a mozgu. Výskum prevádzali na potkanoch, ktoré kŕmili týmto druhom jedla od mladého veku.

„To, čo vidíme je, že ak boli zvieratá vykŕmené touto „diétou“, vykazovali známky poruchy pamäte, ktorú nie je možné zvrátiť,“ uviedol Scott Kanoski, neurológ z univerzity v Južnej Kalifornie.

Riziko vážneho ochorenia

Nedávny výskum spája obľúbené fastfoodové „dobrotky“ so zvýšeným rizikom Alzheimerovej choroby, ktorá sa u teba nemusí objaviť okamžite. Môže za to acetylcholín, ktorý je zapojený do centra pamäte a učenia sa, pričom pri Alzheimerovej chorobe je jeho spotreba nadmerná. Pri dlhodobom jedení nezdravých pochutín môže dôjsť k poklesu jeho koncentrácie v tele.

Portál ďalej uvádza, že existujú aj mnohé ďalšie štúdie, ktoré v minulosti preukázali to, že určité jedlá dokážu ovplyvniť kontrolu chuti a jej vnímanie v mozgu, či fakt, že obezita dokáže zmeniť u ľudí procesy vnímania sýtosti.

Ako výskum prebiehal?

Výskumný tím kŕmil potkany potravou s vysokým obsahom tuku a cukru v časovom horizonte od 26 do 56 dní. To predstavuje obdobie, ktoré sa podobá ľudskému dospievaniu, teda času, kedy sa mozog výrazne vyvíja. Iná skupina potkanov v rovnakom veku (a časovom úseku) konzumovala zdravé jedlo.

Výskumníci zistili, že skupina potkanov odchovaných na nezdravej strave mala znížené hladiny bielkovín, ktoré prepravujú acetylcholín do oblasti mozgu, ktorá pomáha upevňovať spomienky a priestorové informácie.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Rád sa občerstvíš v kine? Štúdia priniesla zistenie, po ktorom ťa prejde chuť na pukance či nachosky

V pamäťových testoch potkany na diéte nedokázali identifikovať nové predmety ani preskúmať známy objekt, zatiaľ čo kontrolná skupina testu vyhovela. Tieto problémy s pamäťou pretrvávali aj vtedy, keď skupina kŕmená nezdravým jedlom prešla na zdravú stravu počas 30 dní, čo je v teste ekvivalentom ľudskej dospelosti.

Výsledok výskumu

Z výsledkov štúdie teda vyplýva, že konzumovanie tučných a sladkých jedál (najmä vo veku dospievania) negatívne ovplyvňuje vývoj a funkcie mozgu. Takže okrem toho, že si nechceš pokaziť postavu nadbytočnými kalóriami, mysli aj na tento fakt. Oceníš to v budúcnosti, kedy sa ti kapacita pamäte zíde – napríklad pri maturite alebo skúškach na výške.

Sleduj náš Instagram

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame