#Miluješ zdravé raňajky? Ak si aj ty s obľubou dopraješ misku jogurtu s medom a ovocím, robíš pre svoje telo to najlepšie. Tvrdia to vedci, ktorí sa venovali až dvom novým štúdiám o prospešných potravinách v ľudskom jedálničku. Na nesladený jogurt, ktorý si dochutíš medom nedajú dopustiť, pretože toto kombo pôsobí priaznivo pre celé tvoje trávenie.
Super kombo
Med a jogurt by sa dal považovať priam za „super kombo“. Teda, aspoň podľa vedcov z univerzity Illinois Urbana-Champaign, ktorí sa venovali až dvom štúdiám o obľúbenom raňajkovom produkte. Biely nesladený jogurt je zvyčajne plný zdraviu prospešných baktérií, ktoré pôsobia priaznivo pre tvoje trávenie. Ak si k nemu pridáš lyžicu medu, posilníš jeho probiotickú silu.
„Zaujímalo nás párovanie jogurtu a medu, ktoré je bežné v stredomorskej strave a ako táto kombinácia ovplyvňuje gastrointestinálny mikrobióm,“ povedala Hannah Holscherová, spoluautorka obidvoch štúdií.
Med ako stimulant účinku
Základom je, aby si si zvolil správny mliečny výrobok. Jogurty, ktoré okrem bežnej jogurtovej kultúry obsahujú aj iné probiotické kmene, ako napríklad Bifidobacterium animalis, prospievajú funkcii tvojho tela. A to nielen v sfére trávenia, ale dokonca prispievajú aj k zlepšeniu tvojej nálady.
Enzýmy v tvojich ústach, žalúdku a črevách síce pomáhajú pri trávení a uľahčujú vstrebávanie živín, ale zároveň aj znižujú životaschopnosť prospešných baktérií. „Chceli sme zistiť, či med môže týmto baktériám pomôcť,“ uviedla vedkyňa.
Sladké testovanie
Prvá štúdia priniesla testovanie vhodného druhu medu. Vedci testovali spomínanú baktériu v simulátore ľudského tráviaceho traktu, pričom pri každom pokuse využili iný zo štyroch druhov medu – med z lucerny, pohánky, ďateliny a pomarančového kvetu. Výsledkom bolo, že každý med naozaj pomohol jogurtovým kultúram prežiť, no najlepšie výsledky vykazoval práve med z ďateliny.
V druhej štúdii potom nastala fáza, kedy vybrali 66 zdravých dobrovoľníkov, ktorí začali konzumovať jogurt s ďatelinovým medom. Neskôr tiež zaradili ďalších dobrovoľníkov, ktorí konzumovali jogurt s cukrom a iní zasa s bežným pasterizovaným medom.
Výsledok experimentu
Testovaní odovzdávali svoju stolicu na rozbor. Vedci zistili, že med naozaj funguje a „dopraví“ probiotickú kultúru až do čriev. Záver výskumu teda tvrdí, že „jedna polievková lyžica medu v porcii jogurtu pomáha prežitiu prospešných baktérií.“
Vedci zároveň dodávajú, že med je dobré dávkovať rozumne – stále ide o formu pridaného sladidla, čo môže ovplyvniť tvoju zdravú telesnú hmotnosť.
Zdieľať na
Zdieľaní