Jedlá a nápoje sú čoraz sladšie: Veľké množstvo pridaného cukru má negatívny vplyv na naše zdravie

malina na lyžičke cukru

Potraviny, ktoré dnes obľubujeme, obsahujú oveľa viac cukru, ako tie v minulosti (Zdroj: Pixabay/Myriams-Fotos)

#Chuť na sladké je u ľudí prirodzená. Sladké potraviny, najmä ovocie a med, boli významným zdrojom energie pre našich predkov. Dnešné potraviny a nápoje však obsahujú veľké množstvá pridaných cukrov, ktorých nadmerná konzumácia ma na naše zdravie negatívny vplyv.

Sladené jedlá a nápoje sú v súčasnosti ľahko dostupné, lacné, a často propagované. Konzumácia pridaných cukrov však ohrozuje naše zdravie. Spája sa s obezitou, cukrovkou, či zubnými kazmi. Vzhľadom na tieto nepriaznivé účinky, výrobcovia stále častejšie siahajú po nízkokalorických sladidlách. Či už umelých, ako je napríklad aspartám, alebo prírodných, ako napríklad stévia.


V oceánoch sú ukryté kvantá cukru: Mohli by sme z neho vyrobiť 32 miliárd plechoviek Coca-Coly


Výskum hovorí jasne

Nový výskum ukázal, že množstvá pridaného cukru a nízko kalorických sladidiel v balených potravinách a nápojoch za posledné desaťročie výrazne narástli. Potraviny a nápoje, ktoré konzumujeme, sa stávajú stále sladšími.

Ako uvádza The Conversation, v rámci tohto výskumu boli porovnávané množstvá cukrov a sladidiel v nápojoch a balených potravinách, ktoré sa celosvetovo predali medzi rokmi 2007 až 2019. Výsledok výskumu hovoril jasne. Ukázalo sa totiž, že množstvá nízko kalorických sladidiel na osobu sa v nápojoch za dané obdobie zvýšili až o 36%. Množstvo pridaného cukru v potravinách vzrástlo o 9%.

Odporúčané denné dávky cukru sú menej ako 9 čajových lyžičiek pre mužov a menej ako 6 čajových lyžičiek pre ženy. Podľa štatistík je však súčasná realita iná. Napríklad v Austrálii prekračuje viac ako polovica obyvateľov odporúčané dávky, a v priemere pripadá 14 čajových lyžičiek cukru denne na osobu.

Podľa výskumu sa môže zdať, že priemerná konzumácia pridaného cukru vo svete narastá. Za tento výsledok môže 50 % nárast jeho konzumácie v krajinách stredného príjmu, ako napríklad Čína alebo India. V bohatých krajinách, napríklad USA alebo Austrália, naopak klesá.

farebné donuty
V bohatých krajinách spotreba cukru klesá, zatiaľ čo v tých chudobných, naďalej stúpa (Zdroj: Unsplash/ELISA KERSCHBAUMER)

Ani nízkokalorické náhrady zdraviu neprospejú

Kvôli škodlivému vplyvu cukru na zdravie v mnohých krajinách zavádzajú opatrenia, ktoré majú jeho konzumáciu znížiť. Ide najmä o obmedzenia reklám, prísnejšie označovanie potravín, alebo vzdelávacie kampane. Výsledkom je ale často to, že výrobcovia cukor nahrádzajú nízkokalorickými sladidlami. Podľa výskumu práve v krajinách, kde sú opatrenia prísnejšie, narástlo používanie nízkokalorických sladidiel najviac.

Aj napriek tomu, že nie sú kalorické, nie sú tieto sladidlá zdraviu prospešné. Výskumy naznačujú, že môžu zvyšovať riziko vzniku cukrovky a srdcovo-cievnych ochorení. Ovplyvňujú aj naše chuťové bunky a chuť na sladké sa ich pôsobením zvyšuje. To je problémom hlavne u detí, ktorých chuťové preferencie sa ešte vyvíjajú.  Niektoré umelé sladidlá sú dokonca hrozbou aj pre životné prostredie, keďže sa nedajú úplne odstrániť z odpadových vôd.

Pomôcť môže propagovanie zdravej výživy

Problémom je aj to, že potraviny „bez cukru“ v ľuďoch vyvolávajú dojem, že sú zdravšie. Nízko kalorické sladidlá ale nemajú žiadnu výživovú hodnotu a používajú sa v priemyselne spracovaných potravinách a polotovaroch. Tie potom často nahradia v našom jedálničku plnohodnotné a výživnejšie potraviny.

Podľa autorov štúdie obmedzovanie konkrétnej zložky stravy (v tomto prípade cukru) nemusí prispieť k zlepšeniu zdravia a stravovacích návykov verejnosti. Lepšie je zamerať sa na propagáciu vyváženej, pestrej stravy, či obmedzenie polotovarov a monitorovať nielen množstvo cukru, ale aj iných sladidiel.

 


Chceš byť nonstop v obraze?

Zdroj: hashtag.sk, theconversation.com

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

Nastavenia cookies na tejto webovej stránke sú nastavené na "Povoliť cookies" vám prehliadanie možné skúsenosti. Ak budete pokračovať na používanie tejto webovej stránky bez zmeny nastavenia cookies alebo kliknite na tlačidlo "Prijať" nižšie potom dávate súhlas k tomu.

Zavrieť