V oceánoch sú ukryté kvantá cukru: Mohli by sme z neho vyrobiť 32 miliárd plechoviek Coca-Coly

morská tráva

Morská tráva pravdepodobne produkuje obrovské množstvo cukru (Zdroj: Flickr/Christian Gloor)

#Vedci zistili, že lúky s morskou trávou na dne oceánov môžu pod svojimi vlniacimi sa listami ukladať obrovské množstvo cukru. Ukazuje sa, že aj toto má veľké dôsledky pre ukladanie uhlíka a zmenu klímy. Na celom svete by morská tráva mohla obsahovať až 1,3 milióna ton sacharózy, tvrdí výskumný tím. Inak povedané, to stačí na približne 32 miliárd plechoviek Coca-Coly, takže hovoríme o značnom množstve cukru.

Cukor produkujú pri fotosyntéze

Cukor je tu vo forme sacharózy (hlavná zložka cukru používaného v kuchyni) a uvoľňuje sa z morskej trávy do pôdy pod ňou, do oblasti priamo ovplyvnenej koreňmi, známej ako rizosféra. To znamená, že koncentrácie cukru v morskom dne sú asi 80-krát vyššie, ako by mali byť normálne. Morské trávy produkujú cukor počas fotosyntézy.


Miluješ knihy? Dojímavý príbeh Starec a more príbehov je pre teba ako stvorený!


Pri priemerných svetelných podmienkach tieto rastliny využívajú väčšinu cukrov, ktoré vyprodukujú, na svoj vlastný metabolizmus a rast. Ale pri vysokých svetelných podmienkach, napríklad na poludnie alebo počas leta, rastliny produkujú viac cukru, než dokážu použiť alebo uložiť. Potom uvoľňujú prebytočnú sacharózu do svojej rizosféry.

Prekvapivé je, že tento prebytočný cukor nepohlcujú mikroorganizmy v okolitom prostredí. Aby sa tomu zabránilo, zdá sa, že morské trávy vysielajú fenolové zlúčeniny rovnakým spôsobom ako mnohé iné rastliny. Tieto chemické zlúčeniny, ktoré môžeš nájsť napríklad v červenom víne, káve a ovocí, sú antimikrobiálne látky, ktoré spomaňujú prípadne blokujú metabolizmus väčšiny mikroorganizmov.


Príroda dokáže urobiť poriadne divy: Pozri sa na naozaj jedinečné úkazy, ktoré by nevymyslel ani ten najlepší dizajnér


Dôležité pre udržanie klímy

Morské trávy sú jednými z najdôležitejších zachytávačov uhlíka na planéte. Pokiaľ ide o výpočet strát zachytávaním uhlíka na lúkach s morskou trávou, ktoré patria medzi najohrozenejšie biotopy na planéte v dôsledku ľudskej činnosti a znižujúcej sa kvality vody, vedci teraz môžu zohľadniť ložiská sacharózy, ako aj samotnú morskú trávu.

„Nevieme toľko o morskej tráve ako o biotopoch na súši,“ hovorí Sogin, autor novej štúdie . Naša štúdia prispieva k lepšiemu pochopeniu jedného z najdôležitejších pobrežných biotopov na našej planéte a zdôrazňuje, aké dôležité je zachovať tieto uhlíkové ekosystémy.“


Čaká ťa tento rok maturita? Uč sa s našim maturitným podcastom Schooltag!

Zdroj: hashtag.sk, sciencealert.com
Odporúčame