Profi vegánka radí: Takto si za pár minút pripravíš chutné menu na grile

Soňa Makranská

Soňa Makranská (Zdroj: Kaufland)

#Chystáš sa grilovať? Skús to pre zmenu tentoraz bez mäsa. Soňa Makranská z vegánskeho bistra, ktorú z Instagramu možno poznáš pod prezývkou Sova_huhu, ti prezradí svoje tipy na letné grilovanie. 

Tip č.1: Ak chceš pohostiť vegána, zabudni na vajcia, mäso, a zahoď predsudky voči grilovaniu rastlinných alternatív. „Tajomstvo úspechu „veggie“ grilovačky sa ukrýva v čerstvých ingredienciách v spojení s vôňou grilu,“ hovorí skúsená vegánka.

Tip č.2: Základom každej vydarenej grilovačky je chutná marináda. „Použi tvoje obľúbené ingrediencie, nešetri bylinkami a spoľahni sa na rastlinné tofu, ktoré najprv osuš v utierke a pred naložením ho popichaj vidličkou,“ dodáva.

Tip č.3: K opečenej zelenine a grilovanému tofu sa výborne hodí chutná majonéza alebo jogurtový dip. Rastlinnú majonézu pripravíš s použitím nesladeného sójového mlieka, oleja, cukru, soli, čierneho korenia, horčice a octu.

Tip č.4: „Na gril sa hodí úplne všetko,“ tvrdí Soňa Makranská, „moje obľúbené sú napríklad jablká, ktoré stačí nakrájať a priamo na grile poprášiť cukrom a škoricou.“

Tip č.5: Ešte stále veríš tomu, že na grilovačke nesmie chýbať „poriadne“ mäso? Vegánsky burger či nugetky už zasýtili nejedného „mäsožravca“. Chutné „veggie“ výrobky nájdeš napríklad v Kauflande. A nadštandardný sortiment rastlinných výrobkov, vrátane privátnej značky K-take it veggie, aj v aktuálnom letáku „Veggie leto“.

Grilovane ovocie v župane
Grilované ovocie v župane (Zdroj: Kaufland)

Grilované ovocie v župane podľa Sovy_huhu

Kto povedal, že vegetariáni a vegáni nemajú radi sladké? Pomocou rastlinných alternatív, ako je sójový jogurt, kokosové mlieko či agáve, máš za pár minút hotovú sladkú bodku za úspešným grilovaním.

Suroviny:

1 jablko, ananás alebo iné ovocie

60 g hladkej špaldovej múky

90 ml rastlinného mlieka K-take it veggie

1 lyžička škoricového cukru

javorový sirup K-Bio na poliatie

kokosový jogurt K-take it veggie na dozdobenie

Postup:

Ovocie nakrájame na tenké plátky a vykrojíme stred. Z múky, mlieka a škoricového cukru pripravíme hustejšie cestíčko. Plátky namáčame do cesta a ukladáme na kontaktný gril, potretý troškou oleja. Pražíme z oboch strán dozlatista. Grilované plátky na tanieri prelejeme agáve sirupom a dozdobíme kokosovým jogurtom. Prajeme dobrú chuť.






Zdroj: PR článok
Odporúčame