Kamoši z detstva vyrábajú na východe poctivé slovenské sirupy: Získali aj gastro Oscara!

Zakladatelia Sirupy Vlčie

Sirupy Vlčie sú vyrábané poctivo a ručne (Zdroj: archív MT)

#Nenápadná východoslovenská obec Ulič v Národnom parku Poloniny sa stala domovom remeselných sirupov. Dvaja priatelia z detstva, barman Miroslav a učiteľ Juraj, tu rozbehli výrobu Vlčích sirupov. Mladí podnikatelia si zakladajú na jedinečných kombináciách chutí, prvotriednych surovinách, minime prídavnej chémie a poctivosti výrobného procesu.

Výrobky Miroslava Telehaniča a Juraja Kovaľa žnú po rokoch úspechy nielen na domácej scéne, ale aj v zahraničí. Na prestížnych „gastro Oscaroch“ Great Taste Awards získali ich poctivé sirupy aj prestížne ocenenie. Ako sa chalanom podarilo postaviť firmu v jednom z najzaostalejších kútov Slovenska, ktoré chute si zamilovali majitelia, ktoré Slováci a aké novinky chystajú tento rok? Spýtali sme sa Miroslava.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Vlčie sirupy (@mmmmsirupy)

Kedy si v sebe objavil potrebu venovať sa poctivej výrobe sirupov?
Začalo to prirodzene spolu so skúsenosťami. Spoza baru rástla aj chuť vyrábať niečo poctivé a chutné, prosto niečo, na čo by som mohol byť hrdý.

Vlčie sirupy ste s Jurajom Kovaľom založili pred 10 rokmi, aktuálne sa však s kvalitnými sirupmi na trhu, takpovediac, roztrhlo vrece. V čom sú tie Vlčie iné?
Snažíme sa robiť naše produkty čo najkvalitnejšie, s pridanou hodnotou a s čistým svedomím. To znamená, že naše produkty sú nielenže bez konzervantov, chemikálií či aróm, ale zároveň ich vyrábame ručne — práve preto, aby sme dokázali zamestnať čo najviac ľudí. Taktiež sa snažíme podporiť lokálnych farmárov, aby si aj v takejto odľahlej časti Slovenska dokázali privyrobiť a slušne žiť. Začali sme postupne budovať vlastné sady, aby sme mohli mať všetko pod drobnohľadom.

Podnikáte z obce Ulič v okrese Snina, v Národnom parku Poloniny. Do akej miery bolo výzvou postaviť fungujúce podnikanie v jednom z najmenej rozvinutých regiónov Slovenska?
Myslím si, že nech človek podniká kdekoľvek, vždy je to ťažké. Všade sa stretneš s prekážkami na ceste, ktoré ťa spomalia. Napriek všetkému som rád, že sme sa rozhodli zostať u nás doma a rozvíjať to tu… A možno tu raz vybudujeme svetovú firmu, ktorá bude z dedinky, kde sa aj líšky otáčajú, posielať výrobky do celého sveta.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Vlčie sirupy (@mmmmsirupy)

 

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Rebríček 10 najdesivejších vrahov odsúdených na smrť: Uf, z tých ohavností nebudeš vedieť zaspať

Vraj ste na začiatku všetky citrusy odšťavovali ručne. Ako veľmi sa za tých 10 rokov zmenil váš výrobný proces?
Nie veľmi, naďalej to odšťavujeme ručne, len už máme aspoň odšťavovač, ktorý funguje na elektrinu. Predtým sme mali len manuálny, plastový. Stále si všetko ovocie umývame, šúpeme, odšťavujeme, filtrujeme sami a taktiež všetky sirupy fľaškujeme, etiketujeme a balíme výhradne ručne ako na začiatku.

Za tie roky sme ale nabrali enormné množstvo skúseností. Receptúry našich sirupov sme vypiplali do ešte lepších kombinácií. Naučili sme sa spracovávať ovocie a byliny tak, aby sme z nich dostali čo najlepšie chuťové a aromatické vlastnosti.

Majú ľudia voči sirupom nejaké predsudky? Predsa len, viacerým sa možno spájajú so sirupmi z reťazcov, ktoré sú plné umelých farbív a éčok…
Určite áno, no z našich skúseností vychádza, že ak spoznajú a ochutnajú naše výrobky, zmenia názor.

Sirupy väčšinou zalievame vodou, prípadne kávou či čajom. Existuje nejaký správny spôsob alebo pomer servírovania?
Ak je sirup poctivý a chutný, stačí ho zaliať vodou. No odporúčam určite si primiešať trocha sirupu aj do gin toniku alebo si nájsť nejakú receptúru na dobrý drink a vychutnať si ho aj v takejto podobe. Receptúry môžu ľudia nájsť aj na našom webe.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Vlčie sirupy (@mmmmsirupy)

Je nejaký rozdiel medzi klasickým sirupom a sirupom do kávy či sirupom do ľadového čaju?
Áno, medzi sirupmi sú veľké rozdiely. Vždy, keď ideme vytvárať nejakú receptúru, povieme si, čo vlastne chceme na konci celého procesu držať v rukách. Vyvinuli sme napríklad sirup s príchuťou kurkuma – škorica, ktorý je primárne určený na dochutenie kávy. Samozrejme, možno ho použiť aj na klasickú limonádu, no takáto kombinácia nemusí sadnúť každému. Verím, že pri dochutení kávy by však kurkuma – škorica bavila drvivú väčšinu ľudí. 

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Plemená mačiek, ktoré milujú spoločnosť: Niektoré sa od teba nepohnú ani na krok

A ktorá kombinácia baví najviac konkrétne teba a Juraja?
Všetky sirupy sa snažíme vytvoriť tak, aby pohladili nielen chuťové poháriky, ale aj dušu. Vymýšľame zaujímavé kombinácie tak, aby spolu ladili. Ako keď šéfkuchár vymýšľa nové menu. Všetko musí mať svoj balans!

Pre mňa je jednou z najúžasnejších kombinácií marhuľa – zázvor. Krásne sa tu prepája voňavá jemná marhuľa s pikantným zázvorom. Alebo aj grep – bazalka. Juraj vždy spomína na prvý sirup, ktorý som mu priniesol, keď som za ním prišiel s nápadom sirupy vyrábať. Bola to kombinácia uhorky a kefírových listov.

Minulý rok ste spustili iniciatívu Buď náš farmár. O čo ide a ako jej doterajší priebeh hodnotíš?
Záujemcom o spoluprácu ponúkame pomoc napríklad so zakúpením mladých kríkov rakytníka. Farmár rakytník dopestuje a my ho od neho odkúpime. 
O nábor nových farmárov sa snažíme už viac ako tri roky, zatiaľ je odozva slabá, ale nestrácame nádej. Postupne sa snažíme získavať stále viac a viac nových lokálnych farmárov.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Vlčie sirupy (@mmmmsirupy)


Okrem sirupov teraz vyrábate aj prvý slovensky nealkoholický aperitív Nochino či ginger shoty. Aké novinky chystáte na tento rok?
Ginger shoty sa nám na trhu uchytili veľmi dobre a Nochino získalo na súťaži IWSC svetové ocenenie – dvojité zlato. Tento rok uvádzame ďalšie produktové rady sirupov Cordial, čo je v podstate taký kyslejší sirup do koktailov. Taktiež máme v pláne začať vyrábať aj vegánske jerky, ktoré už konečne finišujeme. Verím, že do konca roka budú v predaji.


Buď s nami aj na Instagrame a dozvieš sa o každom novom článku ako prvý!

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame